U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Marga Minco - Het Bittere Kruid.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1822 en is laatst upgedate op 15/03/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1196 woorden.

Leesverslag: Het bittere Kruid

Gemaakt door:1: Auteur: Marga MincoTitel: Het bittere kruidEerste druk: mei 1959

2: Ik heb dit boek gekozen, omdat ik het altijd leuk vind om iets over de oorlog te horen, of te lezen. Ik vond het ook heel interassant om te lezen dat dit echt gebeurd is en dat het geschreven is door iemand die de oorlog echt heeft meegemaakt en het heeft ondervonden. Ik had van dit boek een hogere verwachting dan dat het was. Ik had verwacht dat er meer spannende verhalen in zaten. Het verhaal leeft niet echt en het is vrij ingewikkeld om alles te begrijpen en uit elkaar te houden. Ik vond het een beetje tegenvallen. Het verhaal is ook vrij snel afgelopen. De belevenissen hadden iets uitgebreider worden weergegeven.3: Het verhaal gaat over een joods meisje, die de oorlog heeft meegemaakt. In het eerste jaar van de oorlog wordt ze ziek en moet heel lang in het ziekenhuis liggen in Amersfoord. Haar ouders verhuizen mee en gaan bij haar broer en zijn vrouw wonen.

De oorlog bracht veel veranderingen en toen Marga uit het ziekenhuis kwam moesten ze met zijn alle gele sterren gaan dragen. De mannen worden opgeroepen om in het leger te gaan, dus ook haar broer Dave en haar vader. Ze moeten allemaal op een keuring komen. De vader van Marga heeft huid uitslag en zal waarschijnlijk worden afgekeurd en voor Dave heeft de doktor een drankje gegeven wat hem koorts geeft en ziek maakt. Beide worden afgekeurd. De vader van Marga wil niet onderduiken.

Lotte (de vrouw van Dave), Dave en Marga krijgen een oproep. Hier komen ze onderuit, omdat Marga en Dave nog ziek zijn en Lotte mag blijven om ze te verzorgen. De ouders van Marga moeten naar een ghetto in Amsterdam, omdat ze boven de vijftig zijn. Marga gaat stiekem naar haar ouders met de trein dit is zeer gevaarlijk. Dave en Lotte wonen ondertussen ook in Amsterdam en daar gaat Marga heen. Haar ouders zijn opgepakt en Marga net niet. De Duitsers hebben wel haar ID-pas gevonden en daarom moet ze haar haar bleken en andere kleren aan trekken.

Marga, Dave en Lotte gaan naar lange tijd onderduiken in Utrecht. Lotte en Dave worden gepakt, maar Marga niet. Als ze in Utrecht komt blijkt er geen plaats meer te zijn en ze gaat weer terug naar Amsterdam. Hier krijgt ze hulp van Wout die veel onderduikplaatsen weet. Wegens geld gebrek wisseld Marga vaak van onderduik adres. Uiteindelijk heeft ze een vast adres in Heemstede.

Als de oorlog afgelopen is herinnerd ze zich dat ze nog een oom en tante in Zeist heeft. Hier gaat ze regelmatig naar toe. De oom van Marga is langzaam aan het doordraaien en op een dag is hij dood. Als Marga naar haar tante gaat krijgt ze een pak van haar vader wat haar oom zolang in zijn kast heeft bewaard.

Marga weet dat zij en haar tante de enige zijn die de oorlog hebben overleeft en dat ze haar familie nooit meer zal zien.4: DE TIJDHet verhaal speelt ze af in de oorlog. De tijd in het boek is dus vijf jaar, want de oorlog duurde vijf jaar. Het verhaal is in chronologische volgorde, het gaat van gebeurtenis naar gebeurtenis. Wel heeft Marga verschillende flash-backs. Bijvoorbeeld van hoe fijn het was voor de oorlog, dat ze zonder bang te zijn op straat kon lopen en haar haar nog niet hoefde te bleken, voor niet opgepakt te worden. Ook heeft ze flash-backs naar de pesterije, over het jood zijn, van haar klasgenoten.DE RUIMTEHet verhaal speelt zich af op verschillende plaatsen. Marga moest vaak verhuizen wegens geldgebrek, of om niet gepakt te worden, of wegens plaatsgebrek. Voor de oorlog woonde Marga met haar ouders in Breda. In het eerste jaar van de oorlog werd Marga ziek en ging ze naar het ziekenhuis in Amersfoord en haar ouders gingen in Amersfoord bij Dave en zijn vrouw Lotte wonen. Dan gaan haar ouders naar Amsterdam, daarna Dave en zijn vrouw en daarna Marga, dus dan speelt het verhaal zich af in Amsterdam. Na Amsterdam speelt het verhaal zich af in de vele onderduik adressen. Marga heeft onder andere ondergedoken gezeten in: Utrecht, in een buitenwijk van Amsterdam en in Heemstede. Na de oorlog speelt het verhaal zich vooral af in het huis van haar oom en tante in Zeist.

Alle ruimtes waar ze is geweest zijn niet erg lux, vooral de onderduik adressen zijn heel erg klein. Er moesten altijd veel mensen in een kleine ruimte.6: De recensie is van Esther van Niel

Samengevat is dit de mening over het boek: Ze vindt het een interassant boek, omdat het door een jood is geschreven die de oorlog echt heeft meegemaakt. Ze vond het raar om over iets te lezen wat ze niet zelf heeft meegemaakt. Ze denkt een beetje over de oorlog geleerd te hebben. Ze vindt het aangrijpend. Ze leeft zich makkelijk in, omdat het verhaal in de ik-persoon is geschreven. Ze vindt het boek niet echt spannend. Sommige dingen kwamen wel heel onverwacht. Het verhaal was niet voorspelbaar. Het boek was niet moeilijk te begrijpen. Ze had het gevoel dat ze het boek meteen uit moest lezen. Ook vond ze het boek een beetje eng en luguber. Het boek had een mooie afloop. Ze vindt het knap van Marga dat ze deze trieste gebeurtenissen heeft opgeschreven. Het einde is een beetje voorspellend, omdat het boek is uitgebracht, dus is Marga nooit opgepakt door de Duitsers.

Mijn mening over het boek:

Ik vind het een redelijk mooi boek, maar ik had er wel meer van verwacht, omdat het een bekende naam had. Ik vond het heel prettig dat het boek dun was. Je had het snel uitgelezen. Het is wel een eng idee dat het echt gebeurd is, maar zo eng of luguber zoals Esther het verteld vind ik het niet. De afloop van het boek had iets mooier of gelukkiger kunnen zijn alleen was het dan niet meer echt gebeurt. Ik vind het boek een beetje verwarrend, omdat er heel veel verschillende plaatsen zijn waar het verhaal zich afspeelt.

7: Mijn eindoordeel is:Het boek viel mij een beetje tegen. Ik had verwacht dat het wat spannender zou zijn en dat er meer details werden genoemd. Het verhaal is heel erg verwarrend, omdat ze op heel veel plaatsen heeft gewoond en dat de ouders, Dave en Lotte en Marga vaak op verschillende plaatsen zijn. Ook raak je tijdens het verhaal heel makkelijk kwijt over wie het nou eigenlijk gaat. Er komen heel veel personen in voor waardoor het nog verwarrender wordt. Het is wel heel bijzonder dat het verhaal echt gebeurd is en ook verteld wordt door iemand die het echt allemaal heeft meegemaakt. Je leest wel heel erg makkelijk door het boek heen, want het taalgebruik is niet moeilijk. Het boekje is heel dun het heeft ongeveer 90 pagina's.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen