U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : 7 September 2000 - Voorbeelden Van Homodiscrimatie Ingezonden Door: Suzanne.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=950 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Maatschappijleer en het aantal woorden bedraagt 3221 woorden.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat een lesbische vrouw direct het kind kan adopteren dat haar vriendin tijdens hun relatie krijgt. Staatssecretaris Cohen van Justitie wil echter dat de adoptie pas na een jaar kan plaatsvinden, zoals in zijn wetsvoorstel staat. VVD, D66, PvdA en GroenLinks willen van die termijn af, omdat het volgens hun een onnodige barrière vormt en bovendien een onrechtvaardig verschil in stand houdt ten opzichte van heteroseksuele stellen. Een man hoeft in een gelijke situatie niet een jaar te wachten met adoptie, als zijn vriendin bijvoorbeeld een kind heeft gekregen door kunstmatige inseminatie met donorzaad.

(7 september 2000)Het kabinet in België heeft een voorstel goedgekeurd dat het burgerlijk huwelijk moet openstellen voor homo’s en lesbo’s. Als het voorstel door het parlement wordt aangenomen is België het tweede land waar homo’s en lesbo’s een echt huwelijk kunnen aangaan. Nederland stelde het huwelijk eerder dit jaar open. In het Belgische voorstel kunnen homo’s geen kinderen adopteren, omdat de regering wil vasthouden aan de “biologische realiteit”. Wel kunnen niet gehuwde heterokoppels kinderen adopterenChina schrapt homoseksualiteit als ziekte

De vereniging van psychiaters in China schrapt homoseksualiteit van de lijst met geestelijke ziekten, meldt de krant New York Times op basis van uitlatingen van de voorzitter van de vereniging. De club waarbij achtduizend psychiaters zijn aangesloten hebben besloten dat homoseksualiteit niet langer pervers is. “Veel homo’s leven een heel normaal leven,” aldus de voorzitter. Hoewel nog verre van ideaal wordt homoseksualiteit in China steeds normaler gevonden.

(8 maart 2001)

Op het platteland is homoseksualiteit nog steeds taboe

Speciale kring moet oplossing bieden

Overijssel conservatief? Sommige vooroordelen kloppen jammer genoeg. Zo ook nu: homoseksualiteit op het platteland is nog steeds taboe, ook in Overijssel. Erover praten kan dan lastig zijn, maar in Twente hebben ze er iets op gevonden: een homoplattelandskring.

"Toen ik 23 was ben ik het dorp ontvlucht. Ik werd er ziek van; ik kon er niet meer tegen". Aan het woord is Jos. Hij vertelt over hoe het was om homoseksueel te zijn op het platteland. "Ik wist het al toen ik 13 was, maar je lacht wat mee met de rest als het gaat om meisjes. Mijn vader wilde niet hebben dat ik verder vertelde dat ik homo was. Pas toen ik in een wat grotere stad woonde kon ik mezelf zijn. Maar ik wilde eigenlijk niet weg uit het dorp. Ik ben daar toch opgegroeid, ik had daar m'n vrienden.

"Toen ik er weg was hoorde ik via via dat er het verhaal ging dat ik niet meer in de kerk mocht komen vanwege m'n geaardheid en dat de pastor mij de communie weigerde. Ik heb toen de pastor gebeld en we hebben toen een goed gesprek gehad. Hij heeft toen in het kerkblaadje een stuk geschreven dat hij niet blij was met de roddels in het dorp en dat iedereen bij zichzelf maar eens te rade moest gaan hoe het stond met de zonden. In een later gesprek zei de pastor dat hij het ook moeilijk had om alleen te leven. Dat neem ik hem toch nog altijd kwalijk: hij kon er voor kiezen, ik niet".

Kring

Jos is 1 van de leden van het eerste uur van de Homoplattelandskring Noordoost Twente. De kring telt nu ruim 20 leden van pakweg 20 tot in de 50; allemaal van het platteland. De Homoplattelandskring is onderdeel van de landelijke stichting De Kringen en is opgericht in 1997. Twee jonge homo's namen het initiatief dat werd ondersteund door pastor Kerkhof-Jonkman. Hij is nog steeds het aanspreekpunt voor mensen die meer willen weten over de plattelandskring. Want de meeste (bestuurs)leden willen anoniem blijven. "Pastor Kerkhof-Jonkman ontvangt nog steeds dreigbrieven en rare telefoontjes als onze kring in de publiciteit is geweest", legt John uit, "hoewel er ook veel positieve reacties komen. Het taboe op homoseksualiteit op het platteland is nog steeds groot. De plattelandskring is de enige mogelijkheid om andere homo's te ontmoeten".

Enige

"Voor mij was het een openbaring om te ontdekken dat ik niet de enige was". Rene heeft zichzelf leren accepteren zoals hij is, dankzij de plattelandskring. "Uit de media krijg je toch een beeld van homo's en daar kon ik mij niet mee vereenzelvigen. Het was echt een opluchting om te zien dat ik niet de enige homo op het platteland ben. Ik heb aan de kring een aantal goede vrienden overgehouden".

De homoplattelandskring Noordoost Twente organiseert geregeld thema-avonden over onder meer de coming-out en het geloof. Daarnaast worden er uitstapjes georganiseerd, variërend van een avondje karten tot een dagje kanovaren. "We kunnen nog wel wat aanmeldingen gebruiken, zegt Jos, want volgens mij moeten er nog veel meer homo's wonen op het platteland. Bij ons is iedereen welkom: van jong tot oud, man en vrouw".

Homoplattelandskring Noordoost Twente:

pastor Jan Kerkhof-Jonkman: 0546-62 33 96

bestuurslid Leonie: 06-23 11 93 11

Avondklok moet lawaai homo's voorkomen

Om geluidsoverlast van onder meer de homo-ontmoetingsplaats bij een strand van recreatiegebied Bussloo bij Deventer tegen te gaan stelt de beheerder van het gebied een avondklok in. Beheerder RGV Holding laat een bewakingsbedrijf ’s nachts controlerondes rijden om behalve geluidsoverlast te voorkomen, ook het vandalisme te stoppen. Later dit jaar komen er slagbomen die de wegen naar Bussloo ’s nachts afsluiten.

(2 augustus 2001)

Meer meldingen over homohaat

Het aantal meldingen van homohaat is toegenomen. De Landelijke Vereniging van Antidiscriminatiebureaus en Meldpunten zegt dat mensen steeds vaker bereid zijn om te klagen over discriminatie als zij om andere redenen dan hun huidskleur of etnische afkomst worden gediscrimineerd. Volgens de instelling had tot voor kort 90 procent van de klachten betrekking op racisme. Nu is dat 70 procent. Ook leeftijdsdiscriminatie is een heet hangijzer.

(6 oktober Rechtzaak in Egypte tegen homo's

Rechtbank Egypte veroordeelt 17-jarige homo

Een rechtbank in Egypte heeft een minderjarige jongen veroordeeld omdat hij “zich met mannen op het slechte pad begaf”. De 17-jarige homo kreeg een gevangenisstraf van drie jaar. De veroordeling is gebaseerd op bekentenissen van Mahmoud Abdel Fatah, die nog in hoger beroep kan gaan. Fatah is één van de 52 homoseksuele mannen die in mei tijdens een feest op een schip in de Nijl werden gearresteerd. Op het proces tegen de 52 homo’s is internationaal veel kritiek gekomen. Het Egyptische Openbaar Ministerie beschuldigde de mannen van sodomie, onzedelijke praktijken en in twee gevallen van “misbruik van de godsdienst voor het verspreiden van extremistische ideeën”'.

(19 september 2001)

8 september 2001 >> Duitse politici: stop proces tegen homo’s

Duitse parlementsleden hebben Egypte gevraagd een einde te maken aan het proces tegen 52 Egyptische homo’s en de opgepakte mannen vrij te laten. In een brief aan de Egyptische ambassade in Duitland eisen de politici ook dat wordt onderzocht of de verdachten zijn mishandeld in de gevangenis. De geruchten over de mishandelingen worden steeds hardnekkiger. De 52 homo’s werden in mei gevangen genomen tijdens een feest op een boot in de rivier de Nijl. Naar verluid waren de mannen op dat moment bijeen om te vieren dat in Nederland het burgerlijk huwelijk was opengesteld voor paren van gelijk geslacht. Hen wordt ten laste gelegd dat ze immoreel gedrag vertoonden en via internet mensen aanzette om dat ook te doen. Simpel gezegd: ze werden opgepakt alleen omdat ze homo zijn, iets dat in Egypte nog diep in de taboesfeer ligt.

Het proces tegen de 52 mannen wordt op 19 september hervat. Volgens de website 365Gay.com zullen waarnemers uit Canada, België, de Verenigde Staten, Zwitserland en Denemarken het proces bijwonen om te kijken of er inderdaad excessen plaatsvinden.

(8 september 2001)

Gay Krant: reis niet naar Egypte

De Gay Krant waarschuwt homo's die een reis naar Egypte willen maken voor de "achterhaalde opvattingen" in dat land. Het reisbureau van de Gay Krant zal reizigers informeren over de situatie in het land. Aanleiding voor het homoblad om te waarschuwen is het proces dat momenteel in Egypte wordt gevoerd tegen 52 homo's. Ze werden in mei opgepakt vanwege hun seksuele geaardheid. Voorzitter Krol van de Stichting Vrienden van de Gay Krant heeft de Egyptische ambassadeur ingelicht over de waarschuwingsactie.

(17 augustus 2001)

Proces tegen Egyptische homo's begonnen

In Cairo is het proces begonnen tegen 52 Egyptische homo's. De mannen werden op 11 mei gearresteerd op een boot in de Nijl die bekend staat als ontmoetingsplek voor homoseksuelen. De enige reden om ze op te pakken was hun homoseksuele geaardheid. Volgens de officiële aanklacht worden de 52 mannen beschuldigd van losbandigheid. Twee ook van het verspreiden van extremistische ideeën. De twee hadden een website over homoseksualiteit opgezet. Internationale mensenrechten-groeperingen hebben bezwaar gemaakt tegen de rechtzaak. Homoseksualiteit is in Egypte niet strafbaar, maar is een groot taboe.

(15 augustus 2001)

Oproep tot aktie om Egyptenaren vrij te krijgen

Op 15 augustus wordt in verschillende steden op de wereld actie gevoerd om 52 opgepakte Egyptische homo’s vrij te krijgen. De 52 werden opgepakt alleen vanwege het feit dat ze homo zijn of via internet informatie over homoseksualiteit verspreidden. De groep Al-Fatiha heeft opgeroepen om op de 15e augustus te protesteren voor het gebouw van Egyptische ambassades of consulaten. Al-Fatiha is een groep die zich inzet voor de belangen van islamitische homo’s. Voor de protestaktie zegt Al-Fatiha al steun toegezegd te hebben gekregen van onder meer Amnesty International.

Wie in Nederland aktie wil voeren, het adres van de ambassade van Egypte is: Badhuisweg 92 in Den Haag. E-mail: ambegml@casema.nl.

(2 augustus 2001)

2001)

Europees Hof neemt huwelijk niet serieus

Het homohuwelijk lijkt niet serieus genomen door het Europees Hof. Het huwelijk is volgens het hof een verbintenis tussen een man en een vrouw. Een Zweedse ambtenaar van de Europese Unie was naar de Europese rechter gestapt omdat hij een kostwinnersvergoeding wilde, een vergoeding voor werknemers van de Europese Unie die een partner hebben die financieel van hem afhankelijk is. De man woont samen met zijn vriend en heeft zijn relatie laten registreren. Toen de man die vergoeding niet kreeg om dat zijn partner geen vrouw is, stapte hij naar de rechter, maar volgens het Hof is er geen sprake van discriminatie omdat het huwelijk een verbintenis is tussen man en vrouw. Euro-parlementariër Van der Laan van D66 heeft inmiddels vragen gesteld over de uitspraak aan de Europese Commissie.

(9 juni 2001)

Poppers mogen niet meer

De verkoop van poppers wordt aan banden gelegd. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Wet op de Geneesmiddelen gewijzigd, waardoor de verkoop van de drug niet meer is toegestaan. Poppers zijn flesjes met een soort vloeistof. Die stof zorgt voor een euforisch effect. Vooral tijdens seks worden poppers gebruikt, omdat het orgasme dan wordt verhevigd. Volgens het ministerie kunnen poppers hartkloppingen, bloedarmoede en hoofdpijn tot gevolg hebben.

(30 augustus 2001)

Amnesty: meer dan zeventig landen discrimineren homo’s

In meer dan zeventig landen worden homo’s officieel gediscrimineerd en wordt homoseksualiteit als misdrijf gezien. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in het rapport 'Crimes of Hate, Conspiracy of Silence'.

Voorbeelden van straffen voor homoseksuele mannen en vrouwen zijn volgens Amnesty gevangenisstraf (Jamaica, tot 10 jaar en dwangarbeid; Maleisië, tot 20 jaar), lijfstraf (Saoedi Arabië, zweepslagen; Iran, amputatie) of doodstraf (Afghanistan, Tsjetsjenië, Taiwan).

BBC draait plaat vol homohaat

De popzender van de Britse publieke omroep, BBC Radio 1, heeft verdedigd dat ze een plaat draaien waarvan de tekst bol staat van de homohaat. Het gaat om het liedje ‘Chi chi man’ van de band TOK dat in Jamaica een enorme hit is. Volgens de tekst van het liedje moet op homo’s moet worden gejaagd en vervolgens in brand gestoken. De BBC verdedigt de keuze om ‘Chi chi man’ te draaien met het argument dat het liedje op Jamaica zo populair is dat het in het reggaeprogramma van Radio 1 niet is te negeren. Britse homogroepen hebben inmiddels woedend gereageerd. Op Jamaica kun je als homo tien jaar werkstraf krijgen. De laatste tien jaar zijn minstens 38 mensen vermoord vanwege hun seksuele geaardheid.

(19 augustus 2001)

Rapper Eminem en homo's

Na de uitreiking van de Emmy's stond het nieuws bol van Eminem, de rapper die homo's haat en vrouwen het liefst verkracht. Tenminste, als we de teksten uit zijn liedjes mogen geloven. Enkele Emimen-berichten, in chronologische volgorde:

Eminem wist niets van homoseksualiteit Elton

Het optreden van zanger Elton John en rapper Eminem, eerder deze week tijdens de uitreiking van de muziekprijs Emmy's in Los Angeles, blijft voor opschudding zorgen. Tegen muziekzender MTV heeft Eminem gezegd dat hij helemaal niet wist dat Elton John homo is. Eminem ligt onder vuur van vrouwengroepen en homo-organisaties, omdat hij liedjes heeft gezongen met vrouw- en homo-onvriendelijke teksten. Zodra bekend werd dat de twee artiesten samen zouden zingen kreeg ook Elton John kritiek te verduren. Terwijl Eminem drie Emmy's kreeg uitgereikt werd buiten de zaal tegen hem geprotesteerd.

(25 februari 2001)

Ook Gately wil liedje zingen met homohater

De homoseksuele popartiest Stephen Gately wil best een liedje zingen met Eminem. Dat heeft Gately laten weten aan muziekwebsite nme.com. Eminem is omstreden vanwege liedjes met homo- en vrouwonvriendelijke teksten.

Stephen Gately zei dat hij niet zeker weet of Eminem homofoob is, “maar als hij dat is, dan is dat een mentaliteit van hem. Dat maakt mij niets uit.”

Eerder al zong Elton John een duet met de omstreden artiest. De openlijk homoseksuelen Elton John kreeg veel kritiek te verduren uit homokringen.

(12 april 2001)

Rapper boos op pornoblad

De omstreden rapper Eminem is boos op het homo-blotemannenblad Euroboy. Omdat ze de echte Eminem toch niet konden krijgen heeft het blad een model die sprekend lijkt op de rapper gevraagd om uit de kleren te gaan. De model wordt afgebeeld terwijl hij suggestieve handelingen pleegt met een kettingzaag. Eminem ligt onder vuur van homo- en vrouwengroepen, omdat hij vrouw- en homo-onvriendelijke teksten zingt.

(24 april 2001)

Eminem is bang dat fan hem zal doden

De Amerikaanse rapper Eminem is bang dat zijn omstreden teksten ooit nog eens voor zijn dood zullen zorgen. Hoewel hij volledig achter zijn vaak discriminerende teksten staat, vraagt hij zich regelmatig af waarom hij zijn grenzen zo overschrijdt, aldus het Britse showbizzpersbureau WENN. De rapper is dan wel trots op zijn slechte imago, maar hij maakt zich toch ook wel een beetje zorgen over reacties van zijn fans. “Stel dat een gekke fan me neerschiet terwijl ik op het podium sta”', aldus Eminem. De rapper discrimineert in zijn liedjes vrouwen en homo’s.

(3 mei 2001)

Eminem mag Australië in

Rapper Eminem mag toch Australië in. Het Australische ministerie van Immigratie heeft de omstreden popartiest een visum verstrekt. Van verschillende kanten was bij de regering aangedrongen om hem te weren wegens zijn teksten. Eminem beledigt in zijn liedjes homo’s en vrouwen. Volgens een woordvoerder van de Australische regering betekent de aanvaarding van het visum door Emimem dat de rapper “onze multiculturele samenleving en onze waarden” respecteert. Op 26 en 27 juli treedt Emimen op in Melbourne en Sydney.

(18 juli 2001)

Namibische president ontketent jacht op homo's

De Namibische president Nujoma heeft de jacht geopend op homo's. Het liefst zou hij ze uitroeien. Nederland heeft furieus gereageerd. Onderstaande berichten staan in chronologische volgorde.

>> Aanval op homo's in Namibië

De Namibische president Sam Nujoma heeft lokale overheden in het noorden van Namibië opdracht gegeven om een lijst aan te leggen van homo’s zodat ze makkelijk opgepakt kunnen worden. “Overheden, zie erop toe dat er geen criminelen, homo’s en lesbiënnes in jullie dorpen of regio’s zijn”, zei de president volgens de krant The Namibian. Ook vrouwen moeten het ontzien. De president zei dat vrouwen niet meer met buitenlanders seks mogen hebben. Daardoor moet de verspreiding van hiv en aids worden voorkomen.

Twee weken geleden zei Nujoma tijdens een rede voor studenten dat homo’s gedeporteerd zouden moeten worden. Snel daarna liet de Namibische homo gemeenschap weten bang te zijn voor de dingen die komen gaan. De Namibische grondwet staat discriminatie niet toe, maar in de wet wordt seksuele voorkeur niet specifiek genoemd. Ook is er een wet in Namibië die moet voorkomen dat homo’s en lesbo’s worden ontslagen.

(4 april 2001)

>> Van Aartsen verwerpt anti-homohouding president Namibië

Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken heeft het anti-homo beleid van de Namibische president Nujoma scherp veroordeeld. Nujoma wil homo’s gevangen zetten. Volgens Van Aartsen schendt Nujoma de mensenrechten en zet hij aan tot geweld. De Nederlandse Ambassade in Namibië heeft de Namibische autoriteiten inmiddels om opheldering gevraagd. Ook is een verontwaardigde brief geschreven. Op Nederlands initiatief praat de Europese Unie binnenkort over de toenemende politieke en sociale intolerantie in Namibië.

(7 april 2001)

>> Namibië: ook reizende homo’s opgepakt

Behalve met de homo’s in Namibië zelf heeft president Nujoma nu ook de strijd aangebonden met homo’s die Namibië in willen. Volgens Nujoma worden homo’s opgepakt zodra ze het land binnen komen via de nationale luchthaven in Windhoek. De president heeft gezegd zeer geschokt te zijn door het homohuwelijk in Nederland. Eerder al liet Nujoma weten dat homo’s in eigen land gedeporteerd moeten worden. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen heeft fel uitgehaald naar Nujoma.

(9 april 2001)

>> Namibiërs willen asiel in Europa

Verschillende Europese ambassade’s in Namibië zijn door homo’s en lesbiennes benaderd om asiel te krijgen in het betreffende Europese land. De Namibische homo’s zijn bang dat ze zullen worden vervolgd nadat president Nujoma van Namibië daartoe heeft opgeroepen. Volgens een mensenrechten organisatie hebben Namibische homohaters inmiddels al laten weten dat ze zonder meer homo’s kunnen aanvallen, op basis van de uitlatingen van de president. Enkele homo-evenementen in Namibië zijn afgezegd uit angst voor aanslagen door homohaters.

(18 april 2001)

Inspectie kijkt naar homodiscriminatie op school

De onderwijsinspectie zal in de toekomst aandacht besteden aan discriminatie van homoseksuelen in het onderwijs. De nieuwe inspecteur-generaal van het onderwijs, mevrouw C. Kervezee, reageerde daarmee op een verzoek van het Zwolse VVD Tweede Kamerlid Cornielje. Vooral in het voortgezet en beroepsonderwijs hebben homo’s te maken met discriminatie. Cornielje was gealarmeerd door incidenten in Rotterdam en Urk. Volgens het Kamerlid moet de registratie van homodiscriminatie een permanente plaats in het Onderwijsverslag krijgen.

Turkse regering verontschuldigt zich bij homo's

Turkije heeft zijn excuses aangeboden nadat een groep homo's door de politie werd tegengehouden toen ze de historische plaats Ephesus wilden bezoeken. De achthonderd toeristen uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland, waren op reis met het cruiseschip Olympic Voyager.

Twee van de 800 homo's die in Turkije werden geweerd.foto: BBC

"We zijn niet in een positie om te oordelen over de seksuele voorkeur van mensen."Turkse minister van toerisme.

Officiële website van Turkije.

Volgens de toeristen werden bussen waarin ze naar Ephesus zouden gaan door de politie al bij de haven tegengehouden. Enkele bussen die al op weg waren werden bij de historische stad teruggestuurd. Volgens de Turkse media waren de plaatselijke autoriteiten bang dat de homo's een traditioneel mannengevecht zouden verstoren. Dat gevecht vindt elk jaar plaats in de omgeving van Ephesus, vlakbij de grens met Bulgarije. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken, die de ban van de homo's zou hebben uitgevaardigd, ontkent elke betrokkenheid.

Excuses

De burgemeester van Kusadasi, de stad waar het cruise-schip aanmeerde, kwam 's avonds aan boord om zich voor het gedrag van de Turkse autoriteiten te verontschuldigen. Ook de minister van toerisme kwam met een excuus en zei dat "we niet in een positie zijn om te oordelen over de seksuele voorkeur van mensen." Straathandelaren in Kusadasi hebben inmiddels een klaagden over de houding van de autoriteiten. Ze zijn inkomsten misgelopen omdat de achthonderd homo's niet van het scheepsterrein mochten.

Istanbul

De groep homo's is uiteindelijk naar Istanbul gegaan waar ze, nadat een Amerikaanse overheidsdienst met Turkse autoriteiten heeft gesproken, historische gedeeltes van de stad mogen bezoeken. De toeristen werden daarbij geescorteerd door politiemensen.

Taboe

Volgens een correspondent van de Britse omroep BBC zijn homoseksuele artiesten en dansers in Turkije erg populair, al is homoseksualiteit opzich nog steeds taboe. Homo's hebben nog steeds te maken met discriminatie in het land.

(8 september 2000).
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen