U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Vandaar Ook De Naam - De Bermuda Driehoek Ingezonden Door: Gerry Cate.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=946 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Overig en het aantal woorden bedraagt 1143 woorden.

De Bermuda driehoekHallo allemaal, mijn spreekbeurt gaat over de Bermuda driehoekIedereen heeft wel al eens gehoord over de Bermuda driehoek maar niemand kan er over oordelen wat dit eigenlijk is. Zelfs professors niet. Velen zeggen dat het iets buitenaards is en anderen denken dat het het zwarte gat in de atlantische oceaan is maar het zou ook gewoon kunnen dat het een natuurverschijnsel is of dat mensen onvoorzichtig geweest zijn?

Eén ding is een feit: er zijn al meer dan duizenden mensen in de Bermuda driehoek verdwenen.De reden dat dit onderwerp heb gekozen is omdat de Bermuda driehoek mij al interesseerd sinds ik een klein meisje was.De ligging van de Bermuda driehoek

De Bermuda driehoek is een denkbeeldige driehoek aan de zuidkust van de Verenigde Staten. De punten van de Bermuda driehoek worden gevormd door Miami in Florida, de Bermuda eilanden(vandaar ook de naam), en het eiland Puerto Rico. Dat kun je zien op deze tekening.Geschiedenis

De Bermuda driehoek wordt voor het eerst vermeld in het logboek van Christopher Columbus. In het logboek beschreef hij zijn reizen door dit gebied terwijl hij een nieuwe handelsweg naar Indië zocht. De eerste vreemde gebeurtenis die hij opmerkte was dat ze door een zeewier-bank vaarden vogels zagen, wat wees op de nabijheid van land. De bemanning werd teleurgesteld want zelfs dagen later was er geen land in zicht. Kort daarna bleek dat het kompas van Columbus zich raar gedroeg en de bemanning zag een "dansend licht" aan de horizon. Verder wordt ook nog vermeld dat Columbus een vuurbol door de lucht zag vliegen.De legende van de Bermuda Driehoek begon pas echt op 5 December 1945, met de bekende verdwijning van Flight 19. Vijf Amerikaanse bommenwerpers verdwenen op mysterieuze wijze tijdens een routine trainingsmissie. Toen ze een reddings operatie deden om ze terug te vinden, verdwenen nog eens zes vliegtuigen en 27 mensen. n alDoor de mysterieuze verdwijningen kreeg de Bermuda driehoek in 1964 de naam:duivelsdriehoek.

leg

Verdwijningen en ongelukken

Twee mannen waren op een vlucht naar de Bermuda-eilanden. De vlucht verliep rustig, maar plotseling stortte het vliegtuig loodrecht omlaag en bijna onmiddellijk schoot het weer omhoog. In het volgende halfuur werd het vliegtuig als een jojo op en neer gegooid. De romp kraakte onder de enorme klappen en de vleugelpunten bewogen zes meter op en neer.

Uiteindelijk nam de turbulentie af, maar toen kon de bemanning een uur lang geen contact krijgen met het vasteland van de Verenigde Staten. De deur van de cockpit was per ongeluk open blijven staan en de passagiers hoorden hoe het radioschip pogingen deed om contact te krijgen.

Plotseling kwam het radioschip hard en duidelijk door, en kon de piloot zijn positie bepalen en koers zetten naar Bermuda.

Door dit ongeluk gingen mensen geloven dat er erg vreemde dingen gebeurden

in de Bermuda driehoek.

Ook in de volgende 30 jaar verdwenen er nog tientallen vliegtuigen en

schepen zonder spoor.

Een andere bijzondere verdwijning was de verdwijning van een paar diepzeeduikers.

Twee technici van het eiland San Salvador in de Bahama’s, met een volledige duikuitrusting, gingen het water in, bij een rif voor de oostkust van dat eiland. Niemand heeft ze ooit nog gezien, heel eigenaardeig dus.lOorzakenEr zijn verschillende oorzaken hiervoor

Een kenmerk waar de Bermuda Driehoek mee te maken heeft is het onvoorspelbare klimaat van het Caribisch-Atlantisch gebied. Plotseling opkomende lokale, zeer heftige onweersbuien zijn vaak een ramp voor piloten en mariniers. Ook komen in dit gebied regelmatig waterhozen voor. Dit is een tornado boven het wateroppervlak die het oceaanwater

omhoogtrekt tot soms wel honderden meters. Zo’n waterhoos is zo krachtig dat het alles kan vernietigen. Daarvan heb ik een foto bij. Hier zie je een zeilschip van 3 masten boven elkaar. De waterhoos is misschien wel tien keer de grote van het zeilschip.

Methaan gasbellen

Er kan zelfs ijs worden gevormd bij een temperatuur van 1-2 C, onder invloed van hoge druk. Ook op de zeebodem in de Bermuda driehoek heerst een hoge druk. Want het is daar vreselijk diep en elke 10 meter méér de diepte in stijgt de druk en atmosfeer.

Op een diepte van 500 meter komt er methaangas uit de zeebodem

Methaankristallen wordt soms wel brandbaar ijs genoemd. Het zijn zeer onstabiele en explosieve kristallen die alleen voorkomen in een hoge druk omgeving waar lage temperaturen heersenDoor de hoge druk verandert het gas in ijskristallen. Dit ijs zit in de bovenste lagen van de zeebodem, maar kan bij een onderzeese aardverschuiving weer, terug veranderen in methaangas. Als bij zo'n aardverschuiving veel gas omhoog komt, is de zee als een pan melk die overkookt.

Het zee water borrelt, pruttelt en wordt wit. Komt er heel veel methaangas vrij, dan kan het water geen schepen meer dragen.Het gas verdunt het water zo, dat het zijn draagvermogen kwijtraakt. De gasbelletjes maken het water wit en ondoorzichtig. Noodgedwongen moeten schepen hun motoren stoppen, omdat het water niet langer bruikbaar is als koelwater.

Het methaangas blijft niet alleen in de zee, maar het stijgt op en vormt dikke, onzichtbare wolken. Zo kunnen vliegtuigen verdwijnen als ze de wolken van explosief methaangas binnenvliegen.

De wrakstukken worden waarschijnlijk begraven onder het slib, op het moment dat de bodem weer tot rust komt.De Bermuda driehoek is één van de twee plaatsen op aarde waar het magnetische kompas wijst naar het echte noorden. Normaal gesproken wijst de naald van een kompas naar het magnetische noorden. Het verschil tussen deze twee verschijnselen wordt ook wel kompasvariatie genoemd en kan oplopen tot een afwijking van 20 graden. Als deze kompasafwijking niet gecompenseerd wordt, kan een voertuig ver uit koers raken.

De Bermuda Driehoek is niet het enige gebied op aarde waar zich dit magnetische verschijnsel voordoet. Een gebied aan de oostkust van Japan, dat de 'Duivelszee' wordt genoemd, heeft dezelfde magnetische karakteristieken als de Bermuda Driehoek. De Duivelszee is net als de Bermuda Driehoek bekend om mysterieuze verdwijningen.

Het rare van deze twee gebieden waar deze magnetische velden liggen is dat als je recht door de Bermuda driehoek zou gaan en recht door de aardbol dan zou je uitkomen aan de oostkust van Japen, ja recht in de duivelszee.

Een ander kenmerk is de bodemstructuur aldaar. De bodem varieert van grote zandbanken rondom de eilanden tot zeer diepe oceaantroggen Onder invloed van de stromingen die hierdoor ontstaan is de oceaanbodem in een constante staat van verandering.Ook een niet te onderschatten probleem zijn menselijke fouten. Vele plezierboten bevaren de zeeën tussen Florida en de Bahamas. Veel te vaak wordt er gevaren met te kleine boten, heeft de kapitein te weinig kennis over de risico's van het gebied en is er een gebrek aan ervaring.

Als je nog meer informatie wil kun je best “De Bermuda driehoek” van Carles Berlitz eens lezen. Daar vind je nog vele prenten en alle details.

Zo dit was mijn spreekbeurt. Ik hoop dat jullie er van genoten hebben. Ik heb hier nog een paar vraagjes klaarliggen om met jullie te overlopen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen