Boekverslag : Theo Hoogstraaten - Blind Date
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1646 woorden.

A Zakelijke GegevensTitel: Blind date

Naam van de auteur: Theo Hoogstraaten

Naam van de uitgever : uitgeverij Sjaloom

Jaar van verschijnen : 1996B Korte uitleg waarom het boek gekozen isIk heb het boek gekozen omdat de titel me heel erg aansprak, het lijkt een spannend boek en daar hou ik wel van. Op het boek in de bieb stond dat het een detective was en dat vind ik ook erg leuk. Het is totaal geen sprookje of iets dat echt niet kan gebeuren, daarom heb ik het ook gekozen.Ik vond het ook belangrijk voor het kiezen dat het boek over leeftijdsgenoten gaat, dat vind ik juist leuk omdat je je dan in kan leven in iemand’s gevoelens.

C Eerste persoonlijke reactieIk vond het boek spannend, het zette me ook aan het denken. Het werd spannend toen Meryem werd neergestoken en toen ze gingen onderzoeken wie de dader kon zijn omdat je dan zelf ook zat mee te denken.

Ook vond ik het heel mooi omdat het zo geloofwaardig geschreven is zodat je je helemaal inleeft.

Het was erg zielig wat er allemaal gebeurde en het leuke vond ik dat het heel anders afliep dan ik had verwacht.

D Korte samenvatting van de inhoudEen meisje heeft samen met drie vriendinnen een feestje op het strand georganiseerd. De meisjes moeten voor het strandfeest ieder vijf jongens op een papiertje zetten. Dat papiertje moeten ze later aan een ander geven en die regelt dan dat één van die jongens voor hen op het feest komt.

Tijdens het feest gaan een jongen en een meisje (Stefan en Meryem) op een gegeven ogenblik de duinen in om te gaan vrijen. Maar er is ook een gluurder waarvan zij niets afweten. Stefan is vergeten een condoom te pakken en hij gaat terug naar het strandfeest om condooms te halen. Op het moment dat hij de condooms uit zijn broekzak wil pakken, hoort hij een ijzingwekkende schreeuw. Hij rent met de andere kinderen naar de plaats waar het geluid vandaan kwam en treft daar Meryem neergestoken aan.

De gluurder is bang dat hij verdacht wordt en gaat snel weg. Later ontdekt hij dat hij zijn foedraal (de plastic zak waar zijn kijker in zat) vergeten is en hij gaat de dag erna terug naar het strand. Stefan is daar echter ook met Astrid (een vriendin van Meryem) en zij ontdekken de man. Zij achtervolgen hem naar zijn huis.

Bij zijn huis doet de man net of hij hen niet heeft gezien en hij gaat met zijn hond wandelen. Stefan en Astrid kijken door de ramen van de man en zien dat er een etalagepop staat met het ondergoed van Meryem aan. Als de man terug komt willen zij vluchten maar zij hebben geen uitweg. Ze besluiten in het schuurtje van de man te wachten totdat de man binnen is. De man weet echter dat zij zijn schuur zijn ingegaan en hij sluit hen op. De man laat zijn hond voor de deur van de schuur liggen om ervoor te zorgen dat zij er niet meer uit komen. Later denkt de man dat Stefan en Astrid naar de politie zullen gaan als zij ontsnappen, daarom besluit hij om de ramen van het schuurtje dicht te spijkeren en met behulp van een tuinslang en een gasfles Stefan en Astrid te vergassen. Stefan en Astrid komen hier op tijd achter en weten te ontsnappen. Hierna gaan ze inderdaad naar de politie.

De man wordt opgepakt maar blijkt later onschuldig te zijn omdat Meryems broer haar heeft neergestoken. Hij wilde niet dat zijn zus geen maagd meer was voor ze ging trouwen (vanwege hun geloof). Murat (Meryems broer) wilde haar niet neersteken; ze was per ongeluk in het mes gevallen toen Murat aan haar trok.

(bron : www.leerlingen.com )

F Grondige beschrijving van je leeservaringen

Het boek gaat over meerdere onderwerpen die me allemaal erg aanspreken en aan het denken zetten, vooral omdat het gaat om dingen die je zelf ook kunt meemaken en ook over onderwerpen die je eigenlijk niet snapt. Ik snapte bijvoorbeeld niet waarom die man hun ging begluren en het ondergoed van Meryem zo bijzonder vind, toen ik het boek gelezen had merkte ik dat de man ziek was. Het leuke aan het boek vond ik dat het anders afliep dan ik had verwacht.

Ik snap niet waarom Meryems eigen broer haar neersteekt en

Ik kan moeilijk die cultuur van hun begrijpen. Ik vond dat het boek voldoende informatie over die cultuur gaf maar ik zou er wel wat meer van willen lezen in dat boek.Het boek bevat veel gebeurtenissen en daarom blijft het verhaal ook boeien, dat komt ook omdat de gebeurtenissen erg verschillend zijn ;

De inleiding is een beetje humoristisch je moet de hoofd figuren leren kennen, het is grappig als de meisjes de blind date gaan organiseren ze gaan voor een ander een partner zoeken. Dan het feest op het stand dat is een verassende scene want opeens komen twee jongens met drugs en er zit een gluurder in de duinen en zoiets verwacht je niet, toch zet het je wel aan het denken ; wat jij zou doen of je het allemaal aan je ouders zou vertellen enz. .De cultuur van Meryem vind ik onherkenbaar, zij mogen heel veel dingen niet die ze bij ons niet erg vinden, ze mag bijvoorbeeld niet met meerdere jongens zoenen of mee vrijen en als ze dat doen word de hele familie er op aangekeken dat vind ik wel een beetje raar, zoals toen Meryem in het ziekenhuis lag toen kwam haar familie niet langs omdat ze een schande voor hun familie betekende. Ik vind het spannend als meryem word neergestoken en ze de dader gaan zoeken, Astrid en Stefan gaan de gluurder achterna en worden door hem gevangen genomen. De gluurder snapte ik niet, dat mensen die dingen leuk vinden, ik vind het een beetje onaanvaardbaar, in het verhaal begluurd die man meerdere stelletjes en heeft veel vrouwen-lingerie.Deze gebeurtenis heeft me het meest aan het denken gezet, waarom die man dat leuk vind enzo. Nu ik het boek uit heb denk ik dat die man ziek is.De personen hebben allemaal een heel verschillend karakter.

Maar toch hebben de personen niets weg van mijzelf, ze lijken daarom wel op echte mensen.

Ik bewonder Meryem omdat ze zo lang heeft gelogen omdat ze niet wou zeggen dat haar broer haar had neergestoken en de schuld aan de gluurder geven en zo het probleem oplossen,dat zou ik zelf nooit hebben gedaan ik zou er wel bij zeggen dat het perongelijk ging maar ik zou het gelijk zeggen, dat is het enige wat ik vind dat ze anders had moeten doen maar daarom bewonder ik het wel, en ze was heel sterk en dapper met haar hoe ze met haar verdriet omging ondanks dat haar familie haar niet kwam opzoeken. Het gedrag van haar vader verafschuwde ik eigenlijk, ik bedoel als je kind zwaar gewond in het ziekenhuis ligt kom je haar toch opzoeken maar dat deed hij niet omdat het een schande is voor de familie ! Dat had ik ook niet verwacht van haar vader.Ook had ik niet gedacht dat de gluurden zo panikerig zou reageren want hij was een vrij rustig persoon. Wat Astrid en Stefan gedaan hebben ben ik het helemaal eens, ik zou precies hetzelfde gedaan hebben!De rest van de personen reageerden niet voorspelbaar, maar van die personen kom je eigenlijk niet zo veel te weten, het meest kwam je weten van Meryem en de gluurder. Van Meryem kwam je genoeg te weten om haar te begrijpen vond ik maar van de gluurder snapte ik eerst niets dat werd eigenlijk pas in de loop van het verhaal uitgelegd.

Heel veel leefregels komen overeen met die van mij bijvoorbeeld wat ik net heb beschreven van Stefan en Astrid. Maar sommigen ook helemaal niet bijvoorbeeld die van de gluurder dat zou ik nooit kunnen doen.Eigenlijk hangt het hele verhaal helemaal samen, want alles wat er gebeurd heeft te maken met dat Meryem word neergestoken (dat astrid en stefan worden opgesloten, het probleem van meryem dat ze niet wil vertellen wie de dader is enz.)

Het verhaal is erg spannend maar soms ook helemaal niet en toch heeft het dan weer wat anders waardoor je het leuk vind (bijv. Dat het je boos maakt, zoals bij mij wanneer haar familie haar niet komt opzoeken)

Het meest boeiende aan het verhaal vind ik hoe de mensen uit Meryem haar familie om gaan met het feit dat ze neergestoken is, zo bekijk je het ook van een andere kant maar toch begrijp ik sommige dingen niet hoe mensen reageren.

De bouw van het verhaal is helemaal niet ingewikkeld maar er gebeuren zoveel dingen dat het moeilijk is hier een samenvatting van te maken.

Het boek heeft steeds aparte stukjes ; eerst gaat het over Meryem en dan komt er weer een stukje wat er met Astrid gebeurd en een paar blz. Verder lees je pas weer wat over Meryem. Dan is het boek juist leuk om te lezen, anders word het te langdradig.

Het eind is heel anders dan ik verwacht had, dat was juist leuk, de dader was heel iemand anders dan dat ik dacht. Als je iets langer over het boek nadenkt blijft er eigenlijk niets onduidelijk en klinkt alles best logisch.Het verhaal was absoluut niet lastig om te lezen omdat het geschreven is voor jongeren die net zo oud zijn als mij. Alles werd beschreven vanuit één persoon wat zij/hij dacht/deed, en dat vond ik prettig om te lezen. De taal past ook goed bij het onderwerp omdat het over jongeren gaat en zo praten ze ook in het verhaal ; net als wij doen.Ik vond het dus een heel leuk boek en het is dus zeker een aanrader !!!

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen