U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Marga Minco - De Val.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1804 en is laatst upgedate op 15/06/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1037 woorden.

Leesverslag

Marga Minco - De val

Samenvatting

Frieda Borgstein is een 84-jarige vrouw, die in een verzorgingstehuis woont. De dag na de dag waarop het verhaal zich afspeelt, wordt ze 85. Dat wil ze vieren met gebak. Tijdens de WO II is ze haar man en twee kinderen verloren. Ze zouden opgehaald worden door Hein Kessels om naar Zwitserland gebracht te worden. Toen Frieda nog even iets van boven ophaalde hoorde ze een deur dichtslaan Ze rende nog maar beneden, maar viel en daarom was ze te laat. Ze zag nog een auto wegrijden met op de achterbank drie personen. Ze heeft ze nooit meer terug gezien.

Twee werklui, Baltus en Verstrijen zijn bezig met een put vanwaar de verwarming van de omliggende gebouwen wordt geregeld. In de put zit gloeiend heet water. Ze hebben de pest in vanwege de kou en ijzige wind en Verstrijen vanwege de problemen die hij thuis heeft. Om de put zetten ze geen hekken, omdat ze dachten dat er toch niemand langs kon.

Frieda Borgstein gaat met het slechte weer toch naar buiten om naar de bakker, kapper en bank te gaan. Ze wil beslist niet dat er iemand met haar mee gaat. Als Baltus te lang weg is van het toilet, denkt Verstrijen dat onderweg met iemand is blijven kletsen en gaat hem zoeken. Opeens hoort hij een zwakke kreet en is Borgstein in de put gevallen, en overlijdt. Verstrijen, die haar eruit probeerde te halen, houdt er tweedegraadsverbrandingen aan over.

Ben Abels, een vriend van Borgstein, komt na dit ongeval bij toeval Hein Kessels tegen.

Hij vertelt wat er destijds gebeurt is: Kessels had iets over zijn plan losgelaten om een auto te krijgen en zo is waarschijnlijk de SD erachter gekomen wat hij van plan was. Ze zijn hem gevolgd tot het huis van Borgstein en hebben meneer Borgstein, de kinderen Leo en Olga en Kessels meegenomen. Kennelijk wisten ze niet om hoeveel personen het ging.

Frieda heeft dit haar hele leven afgevraagd en is het nooit te weten gekomen.Ik heb dit verhaal gekozen, omdat ik van de schrijfster al meer boeken heb gelezen, die ik erg mooi vond.Hoofdpersonen

De hoofdpersoon is :

Frieda Borgstein: 84 - jarige in een verzorgingstehuis wonende vrouw. Sinds de WO II (ca. 40 jaar geleden) is ze weduwe en kinderloos. Ze is erg in zichzelf gekeerd en afstandig en heeft absoluut geen behoefte aan aandacht. Ze leeft nog een beetje in het wereldje met haar 2 kinderen en haar man. Ze is nog heel erg kwiek voor haar leeftijd en kan nog bijna alles doen, hoewel ze wel vaak pijn van ouderdom heeft. Ze gaat helemaal op in cijfers. Ze is erg eigenwijs: zodra ze iets in haar hoofd heeft laat ze zich niet ompraten.Andere belangrijke personen zijn:

Baltus: Een van de twee werklui die bezig zijn met de put. Baltus is erg onverschillig. Hij zet geen hekken rond de put.

Verstrijen: Andere werkman, jonge vent die problemen thuis heeft en daarom erg chagrijnig is.

Ben Abels : Vroegere vriend van Olga en komt toevallig terecht in het thuis waar Frieda woont. Ze praat met hem over wat er gebeurd is. Je komt niet echt veel over zijn karakter te weten.Tijd

Het verhaal speelt zich af in de jaren 80, maar heeft veel flash-backs uit de WO II. Omdat Frieda haar man en haar twee kinderen heeft verloren tijdens de WO II, heeft Frieda het hier, 40 jaar later, nog steeds moeilijk mee, gedeeltelijk omdat ze niet weet wat er gebeurd is.

Dit is gebeurd omdat ze moesten vluchten voor de oorlog, anders was het niet gebeurd.

· 4 tijdlagen:

n WO II

n Ochtend

n Ontmoeting Kessels en Abels

n Begrafenis (Abels denkt terug)

n bejaardentehuisVerhaallijnen

· 4 verhaallijnen:

n Verstrijen en Baltus

n Alles wat met de put te maken heeft

n WO II

n Gebeurtenissen in het bejaardentehuisPlaats

Het verhaal speelt zich af in een stad in Nederland. Dit is verder niet van belang. De flash-backs spelen zich waarschijnlijk in een andere stad af.Het vertelstandpunt

Het verhaal wordt verteld door de alwetende verteller. Hij vertelt wat alle personen denken en blijft niet persoonsgebonden. Zo kun je je goed verplaatsen in die personen en ik vind dat je dan dichter bij het verhaal komt te staan.Thema’s

· Toeval:

n Frieda moet het vest halen

n Frieda valt van de trap - te laat

n Baltus zet geen hekken om de put

n Baltus en Verstrijen zijn net even weg

n Het weer

n Personeel te druk om met Borgstein mee te gaan

n Directrice kijkt niet uit het raam

n Kessels vervangt iemand

n Abels ontmoet Kessels

n De samenloop

enz.

· Schuld:

n Het personeel voelt zich schuldig omdat er niemand meeging en oplette

n Hein Kessels omdat hij het verhaal niet heeft verteld en onvoorzichtig is geweest

n Verstrijen omdat hij te laat bij de put was

n Baltus voelt zich niet schuldig, hoewel hij de enige echte schuldige is omdat hij geen hekken om de put heeft gezet· Herhaling:

n De val

n Het vestDe titel

De titel heeft twee kanten.

Ten eerste slaat het op de val die ze maakt in de put, dat haar dood werd.

Ook slaat het op de val die ze maakte toen ze haar man en kinderen achterna wilde gaan.

Wat wil het verhaal de lezer zeggen

Ik denk niet dat de schrijver de lezer wat wil zeggen, maar het verhaal zit wel heel goed in elkaar. Het is een boek waar je goed over na moet denken om het helemaal te snappen.

Een belangrijk aspect is bijvoorbeeld toeval. Zonder toeval was het verhaal niks geweest.Mijn mening

In eerste instantie vond ik het maar een slecht boek met een slecht einde. Maar toen ik er over na ging denken, kwam ik erachter dat het verhaal wel degelijk goed in elkaar zit. Alles klopt en je kan goed merken dat er goed over na is gedacht. Het boek leest goed door en is goed te begrijpen. Daarom vond ik het de moeite waard om te lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen