Boekverslag :  - Het Gouden Ei
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1721 woorden.

Door: Jeroen Göertz

HET GOUDEN EI1) samenvatting.Het verhaal begint wanneer Rex Hofman en Saskia Ehlvest onderweg zijn naar hun vakantiehuisje aan de Middellandse Zee. Onderweg hadden ze wat ruzie en Rex stopte bij een Totaalbenzinestation aan de autoroute om te tanken. Daar begroeven ze twee muntjes onder een paal als aandenken en om hun liefde aan elkaar te betuigen. Eerst ging Saskia wat te drinken halen, want daarna zou zij gaan rijden.

Drie jaar geleden, tijdens hun eerste vakantie, was hun benzine op geweest en daarom had Saskia drie uur lang in de auto moeten blijven wachten tot wanneer Rex terugkwam. De beklemming in het kleine zwarte hok van de auto had haar helemaal gek gemaakt, het herinnerde haar aan haar nachtmerrie over het Gouden Ei.

Toen ze klein was had ze wel eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een Gouden Ei dat door het heelal vloog. Alles was zwart, ze zag niet eens sterren, ze zou er altijd in moeten zitten, en ze kon niet doodgaan. Er was maar een hoop. Er vloog nog zo'n gouden ei door de ruimte, als ze tegen elkaar botsten zouden ze allebei vernietigd zijn, dan was het afgelopen. Maar het heelal is immens groot.

Saskia kwam niet terug wanneer ze haar drankje ging halen en Rex ging naar de servicewinkel en vroeg aan iedereen of ze zijn vriendin hadden gezien. Vervolgens belde hij hun hotel en de politie, maar Saskia was en bleef vermist en niemand wist waar ze was gebleven.

Rex wilde Lieneke, de vrouw die hij na 9 jaar wachten ten huwelijk had gevraagd op een vakantie, eerlijk vertellen hoe hij over Saskia dacht: Als ze terug kwam zou ik bij jou blijven, maar als ik terug mocht naar dat benzinestation, dan zou ik dat doen.

's Nachts merkte Lieneke dat Rex een nachtmerrie over het gouden ei had.In 1950 was Raymond Lemorne zestien jaar. Hij vroeg zich af wat er gebeurde als hij van een flat af zou springen. Het idee van de sprong was bij hem opgekomen; hoe kon hij anders dan door te springen te weten te komen of hij de mogelijkheid had om te springen? Dus hij sprong en lag zes weken in het ziekenhuis. Eenentwintig jaar later kwam nog zo`n idee in hem op. Hij was leraar scheikunde, getrouwd en hij had twee dochters. Op een dag redde hij een klein kind van de verdrinkingsdood. Maar zou hij nu ook in staat zijn om een misdaad te plegen? Hij maakte een plan: hij maakte een pot chloroform en zette deze op de zolder van zijn afgelegen vakantiehuisje. Hij kocht een oud matras en een pistool. Hij wilde zijn slachtoffer, dat volgens hem een buitenlandse vrouw moest zijn, meelokken in de auto en haar naar z'n huisje brengen. Na heel veel voorbereidingen en mislukte experimenten vond hij de beste manier: bij een tankstation langs de Autoroute zou hij, met zijn ene arm in een mitella, aan een vrouw vragen of zij hem wilde helpen bij het aankoppelen van zijn aanhangwagentje. Dat ging nog een paar keer mis, omdat niemand in zijn auto durfde te stappen om naar het eind van de parkeerplaats te rijden.

Ondertussen schoot Lemorne nog twee kampeerders dood die op zijn grasveldje waren gaan staan. Op een keer lukte het bij toeval dan eindelijk: een Nederlands meisje (Saskia) zag hem spelen met een sleutel waarop een R stond. Ze vroeg hem of ze er een kon kopen en hij zei dat hij er vertegenwoordiger in was en een hele lading in zijn auto had liggen. Ze ging met hem mee; hij bedwelmde en ontvoerde haar.Acht jaar later was Rex een opsporingsactie gestart. Hij had grote advertenties laten zetten waarin hij degenen die toentertijd bij het tankstation of daarna Saskia gezien hadden, opriep hem te schrijven. Er kwamen verschillende brieven uit Frankrijk, maar er zat er geen een bij dat uitsluitsel gaf over Saskia's geheimzinnige verdwijning. Op een ochtend kwam er een vreemde man op Rex af, die zich voorstelde als Raymond Lemorne. Rex herkende hem als de man met de mitella die hij op het tankstation had gezien. Lemorne wilde precies vertellen wat er was gebeurd, maar op maar een manier: door Rex hetzelfde te laten ondergaan. Rex wist dat hij dan dood zou gaan; toch ging hij akkoord. Ze reden naar het benzinestation. Daar moest Rex koffie met een slaapmiddel drinken. Daarna vertelde Lemorne wat er was gebeurd. Toen Rex wakker werd, lag hij op een matras in een doodskist. Lieneke zocht Rex, maar hij was weg en kwam nooit meer terug.

Van Saskia en Rex werd nooit meer iets vernomen.2) Verklaar de titel.Het gouden ei. Over het gouden ei had Sakia nachtmerries en na 8 jaar had Rex dezelfde nachtmerrie.

De nachtmerrie staat symbool voor claustrofobie waar aan Saskia leed daarom wast het voor haar ook zo erg dat ze in de auto zat toen die geen benzine meer had. En daarom was het voor haar ook zo eng denk ik toen ze in een doodskist lag onder de grond… alleen in een kleine donkere ruimte.3) genre.Eigentijds verhaal.

Reisverhaal.

Liefdesverhaal.

Psychologisch verhaal.4) Personen.a) Sakia. Een aantrekkelijke vrouw. 40 jaar oud. Aardig en ze moet wel veel voor Rex over hebben om bij een vreemde man zomaar in de auto te gaan zitten.

Rex. De hoofdpersoon van het verhaal je ziet alles door zijn ogen en je ziet zijn gedachten. Ik denk ook 40 jaar oud maar dat weet ik niet zeker. Hij moet wel heel veel van Saskia hebben gehouden om na 8 jaar nog een opsporings campagne te starten om haar te vinden en dat hij bij lemome in de auto stapte zegt dat hij alles voor haar over had.

Lemome. 37 jaar toen er voor het eerst over hem werd geschreven en na 8 jaar +- 45. Ik vind hem persoonlijk maar een ziek mannetje…. je gaat toch niet zomaar iemand vermoorden en je schiet toch ook niet zomaar 2 mensen neer. En ook een perfectionist hij had alles zo goed voor berijd. Hij is helemaal gek. (vind ik)b) Je leert Rex kennen door wat hij denkt en doet. Saskia leer je kennen wat Rex over haar zegt en denkt.

Lemome leer je in het begin kennen door wat hij denkt en doet maar als hij Rex heeft gezien kom je niet veel meer over hem te weten. Je weet niet meer wat hij denkt.c) Saskia is het slachtoffer. Rex is degene die het allemaal over komt. Lemome is het zieke brein dat Saskia

vermoord en op het einde ook nog Rex.d) Karakters zijn Rex en Lemome Saskia en Lieneke zijn types.5) Begin.Het begin is een informatief begin. Je leert een wat over waar ze zijn en waar ze heen gaan.6) Einde.Het einde in een gesloten einden omdat het afgelopen is Rex is dood maar ook wel een open einde omdat er nog vragen over blijven over waarom Lemome het heeft gedaan.7) Tijd.a) Het speelt zich in de tijd van nu af.

b) Er verloopt ongeveer 8 jaar tussen het begin en het einde.

c) Het verhaal bevat terug blikken bijvoorbeeld: Saskia wordt ontvoerd en dan na een hele tijd lees je alles nog een keer maar nu lees je wat er is gebeurd door dat je Lemome leert kennen.

d) Het verhaal bevat terugverwijzingen voor door dat een paar keer terug word gedacht naar de dag dat Saskia verdwijnt.

e) Het verhaal is niet chronologisch verteld.

f) Het verhaal bevat tijdsprongen van dat Lemome 16 was naar 21 jaar later.8) vertelwijze.a) Je beleeft het verhaal door de ogen van Rex en ook even door de ogen van Lemome.

b) Er is een personale vertel situatie.

c) Je leert Saskia niet kennen over wat ze denkt en je weet ook niet hoe erg het voor haar was toen ze onder de grond zat.9) Ruimte.a) Het verhaal speelt zich af in Frankrijk bij het benzine station, In Rex zijn huis, Op een camping, en in het vakantie huisje van Lemome.

b) De omgeving heeft invloed op de gebeurtenissen omdat Lemome het benzine station heeft gekozen om iemand te ontvoeren.

c) De omgeving heeft geen grote invloed op de sfeer van het verhaal.

10) Thema.Het thema is eenzaamheid.11) Bedoeling.a) De bedoeling van de schrijver van dit verhaal is om te laten zien hoe het is om mee te leven met iemand zie vermoord en iemand die zijn vermoorde vriendin niet wil vergeten.

b) De boodschap van het verhaal is dat het gouden ei symbool staat voor claustrofobie.12) Mening.Ik vind het een goed boek. Ik had de film er over al op school gezien en daarom wou ik het boek ook lezen. Ik vind de film beter dan het boek, in de film zie je alles en bij een boek moet je een voor stelling maken van wat er gebeurt. Maar het boek was leuk om te lezen. Wat ik wel beter vond in de film is dat als Rex bij komt en dan onder de grond ligt dat dan in de film hij een aansteker bij zich heeft en als hij een aanmaakt dat je zo kan zien waneer de zuurstof op is en als de vlam dan uit gaat is het ook afgelopen.

Ik vind dat Lemome het gewoon te goed had voorberijd. Als hij alles zo goed had voor berijd en ik dat dan alles moet zoals gepland dus als Saskia naar de sleutelhanger vraagt dan is dat denk ik te makkelijk. Het moet zo gaan zoals hij wil en niet zoals het toevallig loopt.

En wat is te overdreven vond is dat waneer Rex en Lemome naar het benzine station rijden dat Lemome een psychopaat is omdat hij wel wafel heeft en Rex niet… dat vind ik nergens op slaan. En wat er bij mij ook moeilijk in gaat dat Rex de koffie met slaapmiddel gewoon opdrinkt en niet in zijn mond houd en daar na al Lemome even niet kijken het uitspuugt ik bedoel als je weet dat als je dat opdrinkt dat je dood gaat dan verzin je toch wat anders zodat ja niet dood gaat.

Maat al met al was het een leuk boek om te lezen.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen