U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Thea Beckman - Geef Me De Ruimte.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=3442 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2247 woorden.

I: Informatie over het boek:

Auteur, titel: Beckman, Thea: Geef me de ruimte!
Titelverklaring: Thea Beckman heeft het boek, Geef me de ruimte! , zo genoemd omdat: Het verhaal beschrijft het leven van een meisje dat gedwongen wordt te trouwen met een door haar ouders uitgekozen echtgenoot. Dit wil ze echter niet; ze wil vrij zijn, de ruimte hebben. Dus vlucht ze weg uit haar geboortestad en zoekt een nieuw bestaan in Frankrijk.
Illustrator: Rinke Doornekamp
Uitgeverij: Lemniscaat b.v. Rotterdam
Druk: 21e Druk, 1992

II: Samenvatting:

Marije Wartelsdochter vlucht op haar 15e weg uit haar geboortestad Brugge, omdat ze niet wil trouwen met, de door haar ouders uitgekozen echtgenoot, Jan van Gauwe. Ze wil niet gedwongen worden te trouwen en zeker niet met iemand die ze niet kan uitstaan. Daarom besluit ze weg te vluchten uit Brugge en de ruimte voor een nieuw leven te zoeken in haar sprookjesland Frankrijk.
Haar vlucht verloopt voorspoedig en ze wordt eenmaal in Frankrijk aangekomen liefdevol ontvangen door de bevolking in de boerendorpjes.
Geen moment heeft ze spijt van haar vlucht totdat ze in de bossen in de buurt van Crécy een verschrikkelijke ontdekking doet; overal in het bos liggen naakte lijken en ineens is Frankrijk geen droom meer voor haar. Uit angst om ook zelf slachtoffer te worden van de brute moordpartijen, besluit ze een schuilplaats te zoeken.
Na een tijdje zoeken ziet ze een bouwvallige houthakkershut. Ze gaat de hut binnen en treft daar een zwaargewonde, bewusteloze man aan. Ze besluit om hem te verplegen en na enkele uren komt hij bij bewust zijn. De man vertelt dat hij Berton de Fleur heet en dat hij trouvère is. Marije zegt dat ze Marije heet, maar dat kan Berton niet uitspreken. Hij vraagt of ze het goed vindt als hij haar voortaan Marie-Claire noemt en Marije vindt dat goed.
Enkele dagen later wordt de hut door priesters ontdekt en zij nemen Marie-Claire en Berton mee naar een nabijgelegen klooster dat als noodhospitaal is ingericht. In het klooster liggen tientallen gewonden.
In het klooster helpt Marie-Claire mee de andere gewonden te verplegen. Zo leert ze Jean d' Ailly kennen, die net als Berton trouvère is.
Als Berton en Jean d' Ailly opgeknapt zijn besluiten ze dat ze samen met Marie-Claire verder zullen trekken en dat ze gaan proberen om met zang en dans geld te verdienen. Ze trekken van stad tot stad en ze worden overal hartelijk ontvangen. Het publiek is dolenthousiast en werpt hun vele geldstukken toe. Van het geld dat ze verdienen kopen ze een huifkar.
Op een dag besluiten ze hun kamp op te slaan even voor de stad Amiens. Ze weten echter niet dat een pestepidemie de stad getroffen heeft.
Matthis Cuvelier is acht jaar oud en woont in Amiens. Tot zijn grote schrik ziet hij hoe buurtbewoners, zijn moeder en zijn twee zusjes sterven aan dikke vieze builen.
Matthis is hopeloos en hij weet niet wat hij moet doen. Wanneer zijn vader in een gevecht in de kroeg omkomt, besluit hij Amiens te ontvluchten.
Na enkele uren te hebben gelopen ziet hij een huifkar en hij besluit er naar toe te lopen. Marie-Claire, Berton de Fleur en Jean d' Ailly ontvangen Matthis liefdevol en besluiten, nadat Matthis zijn verhaal heeft verteld, hem mee te nemen op trektochten door Frankrijk.
Dit blijkt geen verkeerde beslissing te zijn want Matthis kan zingen als een engel en zo hebben ze nog meer succes. Van het verdiende geld kopen ze een huisje in Melle.
Enige tijd later wordt Jean d' Ailly ziek en hij sterft kort daarna. Berton de Fleur en Marie-Claire erven al zijn muziekspullen. Ze besluiten naar de kust te gaan.
Onderweg komen Berton de Fleur, Marie-Claire en Matthis in de bossen een partizanenleger tegen.
Ze maken kennis met de leider van het partizanenleger die Bertrand du Guesclin heet. Hij is een Breton en hij wil voor Frankrijk vechten tegen de Engelsen. Hij stelt voor dat Marie-Claire, Berton en Matthis met hem mee trekken.
Op hun weg maakt Bertrand du Guesclin samen met zijn partizanenleger het de Engelsen moeilijk. Met slimme listen weet hij onder andere een kasteel in te nemen en proviand uit de paviljoenen van de Engelsen te stelen. Hoe goed de Engelse tactiek ook is, Bertrand du Guesclin is hen steeds een stap voor.
Wanneer ze na een lange dag reizen een plaats voor de nacht zoeken, komen ze bij een kasteel aan. Bertrand du Guesclin vraagt aan de soldaten van het kasteel of het misschien mogelijk is dat hij met zijn leger, Marie-Claire, Berton de Fleur, en Matthis in het kasteel kunnen overnachten. Dit kan, maar nadat iedereen binnen is, klapt de poort dicht en worden ze in de kerkers van het kasteel gevangen gezet.
Na een paar dagen ontdekken de soldaten van het kasteel dat ze een vergissing gemaakt hebben en ze halen iedereen weer uit de kerkers en brengen hen naar koning Jean, die ook in het kasteel verblijft. Koning Jean wil dat ze allemaal nog even in het kasteel blijven. Bertrand du Guesclin begint een gesprek met koning Jean over de oorlog met Engeland. Ze komen tot de conclusie dat de Fransen zich maar eens wat meer moeten gaan verzetten tegen de Engelsen. Zo gezegd, zo gedaan. Koning Jean trommelt alle Franse ridders op om voor eens en voor altijd af te rekenen met de Engelsen.
Alle ridders komen bij elkaar en de koning ontvouwt een strijdplan. Bertrand du Guesclin is het niet eens met het strijdplan omdat de koning volgens hem de verkeerde tactiek hanteert. Hij probeert de koning op andere gedachten te brengen, maar de koning wil niet naar hem luisteren en hij zet Bertrand du Guesclin onder het bevel van een andere ridder. Bertrand du Guesclin voorspelt dat het met de Fransen op deze manier verkeerd zal aflopen.
En Bertrand du Guesclin krijgt gelijk. De Fransen hebben de Engelsen ingesloten op een heuvel en ze denken dat ze de Engelsen nu kunnen verslaan. Dus ze bestormen de heuvel en lopen daarbij recht in een hinderlaag van de Engelsen. De meeste Fransen komen om in het gevecht en degenen die het gevecht overleefd hebben, waaronder Bertrand du Guesclin, Marie-Claire, Berton de Fleur, Matthis, koning Jean, worden gevangen genomen. Al hun bezittingen worden door de Engelsen in beslag genomen, maar Marie-Claire, Berton de Fleur en Bertrand du Guesclin geven de hoop niet op; zij geloven dat Frankrijk ooit weer een vrij land zal zijn.
Het verhaal gaat verder in "Triomph van de verschroeide aarde" en "Rad van fortuin".

III: Hoofdpersonen

De hoofdpersonen in dit boek zijn:

Marije oftewel Marie-Claire:
Marije oftewel Marie-Claire is een knappe jonge vrouw die vaak beschreven wordt als "Gods vlindertje".
Ze heeft een vriendelijk karakter, maar ze drijft altijd haar wil en mening door. Ze neemt haar eigen beslissingen en is beslist niet op haar mondje gevallen. Ze streeft naar een vrij Frankrijk.
Ze heeft geen beroep als ze uit Brugge vlucht, maar samen met Berton de Fleur, Jean d' Ailly en later ook Matthis Cuvelier vormt ze een groep trouvères.

Berton de Fleur:
Hij wordt door Marie-Claire gewond gevonden in het bos en vanaf het moment dat Marie-Claire besluit om hem te verzorgen is hij haar echtgenoot.
Hij heeft een vriendelijk karakter en hij is een rustig iemand.
Hij is trouvère.

Jean d' Ailly:
Hij is een al wat oudere man die trots is op zijn adellijke afkomst. Hij is verder een aardig iemand.
Hij is een trouvère.

Bertrand du Guesclin:
Hij is een lelijke, sterke boer die slimmer is dan je zou vermoeden. Hij heeft botte manieren, maar hij bedoelt het altijd goed. Hij vindt het erg dat hij niet tot ridder geslagen wordt.
Hij is een boer die tijdens de oorlog tussen Frankrijk en Engeland een partizanenleger aanvoert.

Koning Jean:
Hij is de koning van Frankrijk die niet altijd de juiste beslissingen neemt.

In het eerste gedeelte leef ik het meeste mee met Marie-Claire omdat ze alleen naar zichzelf wil luisteren en zich niet door anderen laat commanderen of vernederen. Het verhaal gaat in dit gedeelte vooral over haar vlucht uit Brugge en haar avonturen in Frankrijk.
In het tweede gedeelte van het boek leef ik het meeste mee met Bertrand du Guesclin omdat hij een dappere, slimme strijder is die grote prestaties levert.
Zo iemand wil iedereen zijn.

IV: Tijd:

Het verhaal speelt zich af in de 14e eeuw tijdens de 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland.

V: Bijzonderheden:

De schrijver vertelt in het eerste gedeelte over het probleem van Marie-Claire die graag haar eigen wil wil doorvoeren en daarin door haar ouders beperkt wordt, omdat die haar willen laten trouwen met een man die ze haat. Ze besluit daarom te vluchten naar Frankrijk waar ze de "prins op het witte paard" en het ideale leven hoopt tegen te komen. Dit gebeurt gedeeltelijk, omdat ze de ideale man vindt, maar ook gedeeltelijk niet, omdat ze ziet hoe de Engelsen Frankrijk in hun oorlog verwoesten.
De schrijver vertelt in het tweede gedeelte over enerzijds het probleem van Bertrand du Guesclin, die graag ridder wil worden, maar dat niet wordt omdat hij te weinig grond en kennis heeft. Bertrand du Guesclin wil graag vechten voor een vrij Frankrijk; hij wil de Engelsen verslaan. Bertrand du Guesclin wordt teleurgesteld door koning Jean omdat deze bij een poging de Engelsen te verslaan niet naar hem luistert en hem onder een ridder zet.
De schrijver vertelt in het tweede gedeelte anderzijds het probleem van de Franse koning Jean die het, door eigen fouten, niet lukt om de Engelsen uit Frankrijk te verdrijven.

Mij is opgevallen dat de, door de trouvères geschreven, gedichten die voorkomen in het boek, geschreven zijn in oud Nederlands; dus met naamvallen der, des, den en klinkers die niet worden afgebroken zoals geven i.p.v. geven.

VI: Mijn eigen mening:

Ik vond het een makkelijk geschreven boek, dat nog eens zeer interessant is doordat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

Ik heb het boek met plezier gelezen omdat er veel spanning in voorkomt.

Ik kan me inleven in de gevoelens van de hoofdpersoon omdat ik ook niet zou trouwen met een, door mijn ouders uitgekozen, echtgenoot die ik haat. Ik zou hetzelfde gedaan hebben als de hoofdpersoon en dus gevlucht zijn.

Ik ben door het boek over eigen ervaringen gaan nadenken omdat ik op school wel eens ruzie heb gehad en toen werd er ook niet naar mijn verhaal geluisterd. Ditzelfde stuk herken ik in het boek bij het stuk waarin staat dat koning Jean niet naar Bertrand du Guesclin wilde luisteren.

Het boek leest zich vlot omdat het spannend is van het begin tot het eind. Een voorbeeld hiervan is de inname van een, door de Engelsen bezet, kasteel door Bertrand du Guesclin. Hij past hierbij een slimme list toe. Je wilt in dit stuk snel weten hoe het afloopt en het boek is ook hiernaar geschreven.

Er is veel actie in het boek omdat het gaat over de 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland. In een oorlog is er altijd de spanning van wie er gaat winnen.

Ik vond het stuk over de inname van het, door de Engelsen bezette, kasteel door Bertrand du Guesclin het mooist omdat hij met een klein leger een kasteel weet in te nemen zonder dat er slag wordt geleverd. Hij leidt met een zeer slimme list de Engelsen om de tuin.

De verwachtingen die het boek mij in het begin gaf zijn uitgekomen omdat mijn eerste indruk van het boek, daarbij lettend op de titel, de dikte en de omslagtekening van het boek, het streven naar vrijheid was. Het verhaal gaat namelijk over een meisje dat niet gebonden wil zijn aan een, door haar ouders gekozen, echtgenoot. Ze streeft naar vrijheid, die ze vindt in Frankrijk. In Frankrijk wordt er door de bevolking ook naar vrijheid gestreefd omdat het land verwoest wordt door de Engelsen.

Geef me de ruimte! is een vlotgeschreven boek dat, onder andere door spanning op de juiste momenten, met plezier te lezen is.
Je kunt je bijzonder goed inleven in de gevoelens van de hoofdpersoon en je gaat vanzelf bij jezelf nadenken over beschreven ervaringen en problemen die in het boek voorkomen.
Er staan veel mooie stukken in die ook nog eens waargebeurd zijn.
De omslag van het boek geeft je de juiste verwachtingen en door de korte inhoud te lezen weet je al goed waar het verhaal over gaat.
Kortom een boek dat echt is aan te raden aan iemand die van spanning houdt en niet terugschrikt van 300 bladzijden lezen!

Beoordeling:

Geef me de ruimte! krijgt van mij een 9 omdat het een spannend, vlot leesbaar en (mede door de waargebeurde gedeeltes) een interessant boek is.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen