Boekverslag : Thea Beckman - Geef Me De Ruimte
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1091 woorden.

Geef me de ruimte

1) Titelbeschrijving:

Thea Beckman: Geef me de ruimte (1976)
Herdruk Als Jonge Lijster Wolters-Noordhoff b.v. Groningen 1991

2) Titelverklaring:

Marije (Marie-Claire) vlucht uit, Brugge omdat ze vrijheid en ruimte voor zichzelf wil hebben. Met Berton blijft ze rondtrekken en reizen omdat ze niet op één plaats gebonden wil zijn.

3) Motto en Ondertitel:

Geen.

4a) Thema: (grondgedachte in het algemeen)

Het verlangen naar vrijheid

4b) Themaverklaring:

Marije verlangt naar vrijheid voor zichzelf en voor Frankrijk.

5) Motieven: (belangrijke elementen die regelmatig terugkeren)

  1. Vaderlandsliefde
  2. Vrouwenemancipatie
  3. Riddereer

6) Tijd:

Chronologisch
Veertiende eeuw (100-jarige oorlog (Engeland tegen Frankrijk))
  1. Begin verhaal: Slag bij Crécy (1346)
  2. Einde verhaal: Slag bij Poitiers (1356)

7) Plaats:

Frankrijk (vooral Normandiè, Bretagne en Poitou)

8) Karakter- en Persoonsbeschrijving:

Marie-Claire komt voor haar eigen mening uit, drijft haar zin door en neemt haar eigen beslissingen. Voor haar nieuwe vaderland Frankrijk wil ze alles doen. Ze kan goed zingen en verdient als jongleur de kost.
Berton de Fleur is rechtschapen, eerlijk en vaderlandslievend. Hij is politiek zeer bewust. Hij kan zingen, dichten en verschillende instrumenten bespelen. Marie-Claire leert veel van hem als ze samen verder door het leven gaan.
Jean d'Ailly, is een adelijk trouvëre (minstreel), zanger, dichter, muzikant en componist. Hij is trots op zijn afkomst, maar hij heeft geen cent. Berton en Marie-Claire leren veel van hem, samen hebben ze veel succes. Als Jean sterft gaan Berton en Marie-Claire samen verder.
Matthis verliest al zijn familieleden tijdens een pest-epidemie in 1349. Hij loopt weg uit zijn woonplaats Amiens en ontmoet Marie-Claire. Hij wordt opgenomen in het gezelschap want hij kan heel goed zingen. Hij ziet er met zijn acht jaar uit als een blond engeltje dus hij heeft veel succes. Als hij de baard in de keel krijgt, hij is dan twaalf, kan hij niet meer zingen. Matthis wordt opstandig en wil weg naar Bertrand du Guesclin om hem te helpen de oorlog te winnen.
Bertrand du Guesclin is een historisch figuur. Hij probeert door onderhandelen en listen veldslagen tot een goed einde te brengen. Hij is onverzettelijk, wilskrachtig, rechtschapen en onmisbaar voor Frankrijk (al wist de koning dat nog niet). Bertrand probeert mensenlevens te sparen en zorgt goed voor de nabestaanden van de gesneuvelden. Zijn grote verdriet is dat de koning weigert hem tot ridder te slaan; Hij heeft niet genoeg land. Hij wordt een goede vriend van de jongleurs.

9) Genre:

Het is een historisch roman (bevat historisch feiten en namen)
Historisch feit: een deel van de 100-jarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk wordt beschreven (1337-1453)
Historische personen:
  1. Bertrand du Guesclin
  2. Koning Jean
  3. Kroonprins Charles

10) Korte Inhoud:

Marije Wartelsdochter vlucht op haar vijftiende weg uit Brugge om zich in haar sprookjesland Frankrijk te gaan vestigen.In Frankrijk wordt ze liefdevol ontvangen en alles zit haar mee. Tot ze op een dag in de buurt van Crécy is en een verschrikkelijke ontdekking doet; Overal om haar heen liggen naakte lijken. Ineens is Frankrijk Geen droom meer voor Marije. Ze brengt de nacht door in een bouwvallige hut waar tot haar grote verbazing nog een lévend persoon in lag. De man was erg gewond en niet in staat om op te staan. Marije besluit de man te helpen, en verpleegt hem. De hut Wodt enkele dagen later door priesters ontdekt en die nemen Marie-Claire (Marije) en de man die Berton heet mee naar een dichtbijgelegen klooster om Berton daar te verplegen. Marie maakt in het klooster kennis met een andere man die Jean d'Ailly heet en net als Berton Trouvëre is.
Als de mannen opgeknapt zijn besluiten ze om gedrieèn verder te trekken, en te proberen de kost te verdienen met zang en dans. Ze trekken van stad tot stad. Als ze op een dag even buiten de stad Amiens in de door hun gekochte huifkar zitten, ontdekken ze ineens een jongetje in hun buurt, het jongetje verteld dat hij Matthis heet en dat hij zijn hele familie is verloren tijdens een pest-epidemie. Marie neemt Matthis op in het gezelschap en verzorgt hem. Matthis blijkt een prachtige stem te hebben waardoor de zangers nog meer succes krijgen. Van het verdiende geld kopen ze een huisje in Melle. Als Jean een tijd later ziek wordt besluit Marie-Claire dat ze naar de kust moeten gaan; Dat zal Jean goed doen. Jean stribbelt tegen maar besluit later toch maar te gaan. Voor ze gaan sterft Jean al, maar Marie,Berton en Matthis gaan toch naar de kust.
Onderweg komen ze een legertje mannen die aan het houthakken zijn tegen. De leider heet Bertrand du Guesclin, een man die voor zijn land -dat al lange tijd door de Engelsen bezet wordt- strijd. Het gezelschap is getuige hoe Bertrand de dag daarna door een slimme list een kasteel van de Engelsen weet te veroveren. Als de Engelsen horen dat hun kasteel veroverd is trekken ze er met een groot leger heen, Berton moet dan als boodschapper Met veel bluf de Engelsen proberen af te kopen. De truuk lukt en voordat de Engelsen door hebben wat er is gebeurd gaat iedereen uit het kasteel er vandoor. Het gezelschap zet hun reis naar de Mont Saint-Michel dan voort. Als het onderweg donker wordt willen ze overnachten in een ander kasteel, maar zodra ze binnen zijn valt het hek achter hun dicht en worden ze gevangen genomen. Als de soldaten er na een paar dagen achter komen dat dit een vergissing was, worden ze weer vrijgelaten, maar ze moeten in het kasteel blijven omdat er een leger Engelsen aankomt en om de soldaten op te vrolijken met muziek. De koning, die ook in het kasteel, zat besluit dat de oorlog eens afgelopen moet zijn en roept alle ridders op om de Engelsen het land uit te jagen. Berton en Marie-Claire gaan ook mee. Het leger sluit de Engelsen in op een beboste heuvel. De Fransen bestormen de heuvel, en het wordt een grote nederlaag; De Fransen worden totaal in de pan gehakt. Marie-Claire en Berton zijn alles kwijt en moeten opnieuw beginnen.

11) Beoordeling:

Het is een leuk en spannend boek. Het is goed geschreven en makkelijk leesbaar.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen