Boekverslag : Arthur Conan Doyle - The Hound Of The Baskervilles
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1779 woorden.

Titel

The Hound of the BaskervillesTitelbeschrijving

Voor het eerst gepubliceerd in 1902 door George Newnes.

Ik heb de druk uit 1985 gelezen, uitgegeven door Penguin Books.

Penguin Books heeft in 1981 het boek voor het eerst uitgegeven.Biografische en Bibliografische gegevens

Sir Arthur Conon Doyle 1859-1930. Geboren te Edinburgh, als zoon van een Ierse familie, zijn vader was architect, maar niet succesvol. Hij was de neef van de artiest Richard Doyle. (Dicky Doyle)

Hij ging naar het Jesuit Stonyhurst College en studeerde later aan de universiteit van Edinburgh medicijnen. Hij had voor een korte periode een praktijk in Plymounth, en daarna in Southsea (1882-1890).Zijn eerste verhalen zette hij op papier tijdens het wachten op patiënten in zijn praktijk. De manier waarop hij als arts een diagnose stelde is terug te vinden in de Sherlock Holmes verhalen, die ook zijn zaken haar fijn met de welbekende methode probeerde op te lossen.Het eerste Sherlock Holmes verhaal " A Study in Scarlet " was gepubliceerd in Beeton's Chrismas Annual in 1887, de volgende roman die hij schreef was de " The sign of four " (1890).Maar zijn detective werd pas echt populair in de kortte detectiveverhalen die in The Strand Magazine verschenen.(1891). Omdat de populariteit van zijn detectieve zo groot werd, en zijn andere werk belemmerde, kon hij niet anders dan Holmes in een van de verhalen te laten sterven.

Maar dat werd door de lezers niet geapprecieerd en hij moest weer tot leven gebracht worden.

Dat gebeurde in de twee volgende romans " The Hound of the Baskervilles "(1902) en " The Valley of Fear "(1915). Men beweerde daarom dat de schrijver een slaaf van zijn eigen creatie was geworden. Verder zijn heel bekend: The Return of Sherlock Holmes, (1905) His Last Bow (1917) en The Case-Book of Sherlock Holmes (1927).

Ook schreef hij Science fiction verhalen, zoals The Lost World (1912), The Poison Belt (1913) en The Land of Mist (1926). Geridderd in 1902.Personages

Sherlock Holmes, een excentriek privé Detective die op kamers woont in Baker Street in Londen.

Hij heeft een buitengewoon stel hersens en wat rare gewoontes, hij rookt tabak en speelt heel slecht viool. Hij houdt van moeilijke opdrachten.Dr. Watson, hij is lieve goedaardige man, hij vertelt altijd het verhaal. Hij is de rechterhand van Holmes en zijn beste vriend, hij heeft grote bewondering voor en volledig vertrouwen in Holmes.Sir Charles Baskerville, eigenaar van Baskerville Hall, een aardige man die de gemeenschap dient.Dr. Mortimer, MRCS, 1882 Grimpen, Dartmoor, Devon. Was huischirurg van 1882-1884 in Charing Cross Hospital. Hij is medisch officier voor de parochies Grimpen , Thorstey en High Barrow. Hij is een buur en vriend van Sir Charles en een van de eerste die het lijk te zien krijgt.Carthwright, een slimme 14 jarige jongen, die Holmes en Watson soms helpt met hun onderzoeken.De Heer Barrymore, hij is de butler van Baskerville Hall en de zoon van een vorige bediende, die zijn hele leven voor de familie gewerkt heeft, hij is een zeer respectabele man. Hij heeft toen Sir Charles stierf 500 pound gekregen.Mevrouw Barrymore, een grote serieuze vrouw,die heel Cristelijk is, krijgt ook 500 pound.Frankland, woont 6 km ten zuiden van Baskerville Hall, een wat oudere man met een passie voor de Engelse wetgeving, en heeft in het verleden al een groot vermogen uitgegeven aan rechtspraak. Hij is ook een amateur sterrenkundige, en in het bezit van een grote telescoop.Laura Lyons, de enige dochter van Frankland, ze is getrouwd maar probeert te scheiden, en heeft hulp van Sir Charles gekregen.Jack Stapleton, zijn echte naam is Roger Baskerville, woont op Merripit House met zijn vrouw, maar doet alsof het zijn zus is. Hij lijkt eerst een rechtschapen man maar zoals later zal blijken is hij uitgekookt en achterbaks.Beryl Stapleton, (meisjes naam Garcia), een schoonheid uit Zuidamerika, leeft door de slechte behandeling van haar man voordurend in angst, toch weigert ze haar man te helpen toen die Sir Henry wou vermoorden.Sir Henry Baskerville, de neef van Sir Charles Bakerville die vanaf zijn zevende in Canada woont,en erfgenaam van zijn oom Sir Charles is. Hij erft het landgoed Bakerville Hall en £ 740.000,--.Samenvatting

Het verhaal begint als Sherlock Holmes en Watson Dr. Mortimer op bezoek krijgen Die had hun om advies gevraagd over de plotselinge dood van zijn buurman Sir Charles Baskerville, die aan een hartinfarct gestorven zou zijn. Maar Dr. Mortimer vertrouwt de zaak niet, omdat in de buurt van het lijk de sporen van een enorme hond gevonden waren, het blijkt dat de familie Baskerville al generaties geplaagd zijn door een helse hond.Sir Charles was een rijke weduwnaar zonder kinderen, die veel voor de gemeenschap heeft gedaan. Zijn nalatenschap zou naar zijn neef Sir Henry gaan,die in Canada woont.Toen zijn neef, Sir Henry van Canada in Londen arriveerde, werd hij gelijk door Mevrouw Stapelton gewaarschuwd om uit de buurt van Baskerville Hall te blijven. Maar Holmes stuurt Watson mee om Sir Henry naar zijn nieuwe eigendom Baskerville Hall te begeleiden, en vraagt om alles wat daar gebeurt aan hem te rapporteren. In het geheim gaat hij zelf naar Devonshire in gezelschap van de jonge Cartwright.

De Butler Barrymore en zijn vrouw doen wel wat raar als ze op Baskerville Hal vertoeven, maar zoals later zal blijken heeft het niets met de dood van Sir Charles te maken.

Het is meer de ontsnapte gevangenen Sheldon, die zoals later blijkt de broer van de vrouw van Barrymore is. en wat de oorzaak is van het vreemde gedrag van de Butler en zijn vrouw. De voortvluchtige Sheldon die zich op de uitgestrekte heide verschanst wordt door de Butler en zijn vrouw van eten voorzien,Watson en Sir Henry beloven om niet naar de politie te gaan, als ze weten dat voortvluchtige broer naar Zuid Amerika wil vertrekken.Stapleton en zijn zuster, die in werkelijkheid zijn vrouw is, worden in een vroeg stadium de hoofdverdachten in een groot complot Sir Henry te vermoorden. Maar Stapleton blijft als enige verdachte over als Sherlock Molmes en Watson met Mevr. Laura Lyons uit Coombe Tracy heeft gesproken, hij had verteld dat hij van haar hield en haar had gebruikt om de gelegenheid te krijgen om Sir Charles te vermoorden.

Holmes zet een valstrik voor Stapleton, en ze zijn net op tijd om Sir Henry's leven te redden.

Stapleton wordt bij het weglopen door het moeras opgeslorpt, en sterft.

Hij gebruikte een uitgehongerde hond om mensen doodangst aan te jagen, hij smeerde lichtgevend spul op de kop van de hond om hem nog meer angstjagend te maken.

Sheldon wordt door de hond opgejaagd en rent weg, hij valt en breekt zijn nek, en sterft hierdoor.Sir Henry gaat op reis, om van de schrik te bekomen, Holmes en Watson gaan terug naar Londen.Titelverklaring

Het boek gaat over de Baskerville familie, en de legende van de vloek die over de familie heerst waarin een enorme hond familieleden heeft gedood. Een grote hond werd gebruikt om Sir Charles te vermoorden, en ook Sir Henry werd er door bedreigd.

Deze titel past perfect bij het boek. "The Hound of the Baskerville"Genre

Het is een detective verhaal, geschreven in een Victoriaanse sfeer.

De Amerikaan Edgar Allen Poe wordt beschouwd als de eerste schrijver van dit genre. Maar het was Sir Arthur Doyle die met zijn verhalen over Sherlock Holmes dit genre populair maakte.Thema

Hebzucht kan een machtige motivatie zijn voor het bereiken van een bepaald doel.

Jack Stapelton (Roger Bakerville) was hebzuchtig en had er een moord voor over.Motieven

Hebzucht.

Moord.

Voorkomen van moord.Opbouw

Het verhaal beschrijft een serie van gebeurtenissen. Grofweg kun je het boek in vier delen op splitsen.

Het eerste stuk speelt zich af in Londen, waar al de informatie verzameld wordt.

In het tweede stuk gaat het vooral over de gebeurtenissen rond Bakerville Hall en de andere karakters die een rol spelen in het verhaal.In het derde gedeelte wordt de val gezet, en komt de waarheid tot uiting.

In het laatste gedeelte zijn Holmes en Watson terug in Londen.Tijd

Het verhaal beschrijft een bepaalde tijd, maar er is niet exact aangegeven hoelang.

Ik denk niet meer dan drie weken, zeker niet langer.Perspectief

Het verhaal wordt hoofdzakelijk door Watson verteld, met wat dialogen ertussen.Ruimte

Londen,(de kamers van Holmes in Baker Streat), Bakerville Hall en omgeving, ook de heide en het kleine stadje Coombe Tracy komen in het verhaal uitdrukkelijk naar vorenPersoonlijke tekstbeleving

Iedereen zou dit boek moeten lezen, het is een van de betere boeken dat ik de laatste tijd heb gelezen. In het begin had ik wat moeite met de manier van schrijven, oud Engels en een beetje ouderwets. Door de geheimzinnigheid waarop Homes en Watson te werk gaan, is niets van tevoren te voorspellen. Zoals de mannier dat ze de wandelstok onderzochten, om er achter te komen wie de eigenaar was. Dit was een voorproefje van de methoden die ze zouden gebruiken om de zaak op te lossen. Van het begin tot einde spanning, het complot was simpel, maar zat heel goed in elkaar. Het plan van Stapleton was goed voorbereid. Hij had de omgeving goed verkend, en de aankoop van die grote angstaanjagende hond moest genoeg zijn om zijn plan uit te voeren. Iedereen zou denken de vloek over de familie weer had toegeslagen.

Ik hou van de Serlock Holmes figuur, maar Watson is mijn favoriet, verder had ik medelijden met Beryl Stapleton, die ver van huis, op de loop met haar man die haar voordurend slaat. Ook wist ze dat ze misbruikt werd, ondanks haar angst, weigert ze om haar man te helpen met zijn plan om Sir Henry te vermoorden.

Ik had graag geweten wat er met mevrouw Stapelton is gebeurd, na de dood van haar man, maar dat vertelt het boek niet. Volgens mij is ze opgepakt als medeplichtige, of ze is in armoede achtergelaten.

Wat Stapelton met de hond deed was verschrikkelijk, hem uitgehongerd te houden op de heide alleen maar om mensen de dood in te jagen.

Het risico dat Holmes nam om Stapelton in de val te laten lopen vond ik veel te groot, het scheelde niet veel of Sir Henry was gestorven. Ze hadden hem niet verteld dat hij als lokaas zou dienen, en door de snel opkomende mist liep alles bijna mis. Sir Henry schrok zich dood toen hij de hond op zich af zag komen.

Dit was mijn eerste Sherlock Holmes boek, maar zeker niet mijn laatste.Bronvermelding

Het boek The Hound of the Baskervilles.

The Cambridge Guide To Literature (In English)
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen