Boekverslag : Marga Minco - De Val
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 947 woorden.

Titel

De Val Uitgewerkte persoonlijke reactie op "de Val" door Marga MincoOnderwerp

Het onderwerp van de tekst is de Val. Dit heeft een dubbele betekenis want in het laatste stuk van het boek valt ze in een put en gaat ze dood maar ook betekent de val dat ze in de val lopen in de oorlog en de rest van haar familie word opgepakt en zei niet omdat zei toevallig boven was.

Ik vind het onderwerp wel leuk juist omdat het 2 betekenisen heeft wat je op het eerste gezicht niet zou zeggen.

Ik had vooraf de verwachting dat het over een val in de oorlog zou gaan en dat is dus ook uitgekomen. Later werd mijn duidelijk dat het ook nog een andere betekenis had en dat vond ik nou wel leuk

Ik heb wel eens over dit onderwerp nagedacht omdat mijn Pake en Opa de oorlog hebben meegemaakt en mijn Pake wel eens is verraden en nog net op tijd kon vluchten.

Mijn beeld van dit onderwerp is dus niet veranderd want het komt ophetzelfde neer als wat ik gehoord had van mijn pake.

Ik vind dat de schrijver dit onderwerp wel goed uitwerkt want ik werd nieuwsgierig waarom ze (de familie) nou zonder haar waren weg gegaan. En als de schrijver dat nou oppervlakkig had beschreven had ik beslist niet nieuwsgierig geworden maar had ik het boek juist meer saai gevonden.Gebeurtenissen

De belangrijkste gebeurtenissen van het boek zijn: De val waardoor haar familie werd opgepakt De val waardoor ze overleed (ze viel in een put)

Deze gebeurtenissen worden goed beschreven want de schrijver vertelt precies waarom ze nou net boven was(ze moest een vest ophalen) toen de rest van de familie werd opgepakt en waarom ze daarover straat liep.(ze moest gebakjes halen)

De gebeurtenissen spelen de belangerijkste rol in het boek want aan de hand van de gebeurtenissen gaat zij zich dingen afvragen en gebeuren er daar door weer andere dingen.

Het verband tussen deze 2 gebeurtenissen is wel moeilijk te verklaren. Volgens mij is er geen verklaring voor want de "oorlog" val heeft niets met de dodelijke val te maken.

De gebeurtenissen zijn op zich niet spannend want je voelt het aankomen. Je had het b.v. al kunnen verwachten dat ze in de put zou wandelen want de titel is "de Val" en vanaf het begin ben je ook steeds op de hoogte gehouden van de gebeurtenissen die zich bij de gemeentewerkers afspeelden.

De gebeurtenis die de grootste indruk op me heeft gemaakt was de "oorlog" val omdat je tot aan het eind niet wist waarom zij nou waren weg gegaan.

Het leuke aan het boek vond ik dat de schrijver zo geheimzinnig deed over de verdwijning van de familieleden waardoor je aan het denken werde gezet en als het ware zelf verbanden moest leggen.Personages

De hoofdpersoon is volgens mij een heel gewoon iemand alleen maakt die niet allerdaagse dingen mee.

Ik vind het karakter van de hoofdpersoon redelijk goed beschreven want er werd b.v. gezegd dat als zij iets wou je het niet uit haar hoofd kon praten. De 2 medewerkers van de gemeenten vind ik wel erg dom want wie loopt ernou bij een openstaande put weg?? Dat doe je gewoon niet.

Ik keur dus het gedrag van die medewerkers af.

Van alle dingen die gedaan werden door de personen in dit boek vind ik alles redelijk normaal. Dat die 2 gemeentewerkers bij de put wegliepen b.v. is wel aanvaardbaar maar tegerlijkertijd onbegrijpelijk.

De personages handelen redelijk voorspelbaar want dat zij in die put zou wandelen had je vanaf het begin al door omdat er ook steeds over die 2 gemeentewerkers werd gepraat.Opbouw

Het verhaal is zo opgebouwd dat je verder blijft lezen want omdat je niet weet waarom die familie nou zonder haar is weggegaan blijf je doorlezen tot je dat weet en dus tot het eind.

Het verhaal is niet echt spannend. Het laat meer een samenloop van omstandigheden zien en probeert die te verklaren wat op het einde lukt.

Er zitten veel flashbacks in het verhaal en die zijn niet echt storend omdat je dat wel verwacht bij de titel "de Val". Er wordt namelijk veel terug geblikt op de oorlogstijd waarin haar familie verdween door de val.

Ik vind het wel leuk dat je door meer ogen dan die van de hoofdpersoon de gebeurtenissen ziet omdat je dan als het ware De andere kant van het verhaal hoort en het niet een eentonig wordt.

Omdat aan het eind alles duidelijk word krijg je echt inzicht in wat er nou precies is gebeurd en dat vind ik het goede aan dit boek omdat je eerst nieuwsgierig en nieuwsgieriger wordt gemaakt waardoor je zelf al dingen begint te verzinnen om dan vervolgens te worden ingelicht hoe het werkelijk is gebeurd.

Het boek begon me dus te boeien bij de verdwijning van de rest van de familie omdat ik daar zelf begon te fantaseren.Taalgebruik

Het taalgebruik in dit boek is goed te begrijpen en dus niet te moeilijk.

Ook door de dialoogjes tussen de beschrijvingen door is dit boek leuk omdat dat voorkomt dat het eentonig wordt.

Het taalgebruik van de personages zou in het echt ook wel kunnen voorkomen en daarom word het verhaal ook best wel geloofwaardig gemaakt.Motivatie

Ik heb dit boek gekozen om te lezen voor de verwerkingsopdracht omdat ik er een stukje van had gelezen in het werkboek van Laagland, de achterflap van het boek maakte mijn nieuwsgierig en omdat vrienden het mij aangeraden hadden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen