U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Thea Beckman - De Verloren Schat.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/2438528/ en is laatst upgedate op 26/08/2001.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1169 woorden.


01. Praktische gegevens.
Omvang: 120 pagina’s


Jaar van uitgave: 1993 (Tweede druk eerste staat er niet in)


Uitgeverij: Lemniscaat b.v. Rotterdam


Datum boekbespreking: 07-03-01
02. Auteur

Thea Beckman is 23 juli 1923 geboren. Ze was enig kind en bovendien een meisje en haar ouders vonden het vanzelfsprekend dat ze thuis zou meehelpen in de huishouding. Dus studeren zat er voor haar niet in, omdat haar vader geen geld had en er geen tijd voor was. Haar vader was kantoorbediende bij de Holland-Amerika lijn, en werd in de crisis jaren werkeloos. Thea wilde in haar kinderjaren altijd ontdekkingsreiziger worden of schrijfster. Voordat een van deze dromen uitkwam werkte ze nog gewoon op een kantoor. De eerste jaren van haar huwelijk hield ze zich bezig met opvoeden van haar kinderen en het huishouden. Ze schreef ook journalistieke stukjes en korte verhalen in damesbladen, zoals de Haagse Post.
Een citaat van Thea was: als ik schrijf dan pieker ik niet over de lezer. Ik schrijf gewoon een verhaal, alle theorieën gaan overboord. Ik schrijf niet eens bewust voor de jeugd, ik schrijf een verhaal dat ook eens door de jeugd gelezen kan worden.
Toen Thea 42 jaar oud was ging ze nog sociale psychologie studeren in Utrecht. Dit was erg bijzonder in die tijd. Thea beckman ging erg veel op reis om plaatsen in haar boeken te beschrijven. Ook snuffelde ze in oude archieven om geen geschiedkundige blunders te maken. Dit was zo’n beetje alles over Thea


Beckman.
03. Personen.
Hoofdpersoon: Mickey, Arnold


Bijpersonen: Vader en moeder van Mickey, baron Harry, Mevrouw Eygelshoven ‘de vries en burger’ Willy Droogappel en meneer Kinderdijk.


Karakter: Mickey is een leuk vrolijk meisje. Een tikkeltje eigenwijs en erg zelfverzekerd. Ze is een beetje bemoeiziek met andere zaken en wil overal het hare van weten. Arnold is een rustige jongen met een sportief ingesteld karakter is erg trots op zijn vader die ergens in Afrika zit. Je kunt wel een beetje zien dat het een kleinzoon is van mevrouw van Eygelshoven.
04. Genre.
Het is een beetje een avonturenboek / geschiedenisverhaal. In het boek wordt beschreven hoe Mickey en Arnold de schat proberen te vinden wat ze maar half lukt. De schat moet ooit eens een keer door de voorvaderen van baron Harry zijn begraven omdat ze moesten vluchten voor de oprukkende vijanden namelijk de Spanjaarden. In oude legendes van het Stadshuis van Koekeloren moet deze ergens in het park van het kasteel liggen, wie weet.
05. Tijd.
Het verhaal speelt zich af in deze tijd en duurt ongeveer een anderhalve week.(Paasvakantie) Het heeft me ongeveer 3 uur gekost om het boek te lezen.
06. Ruimte.
Het verhaal speelt zich in het plaatsje Koekeloren. Het milieu waarin het zich afspeelt is geen christelijk milieu, hoewel er een keer over de kerk gepraat wordt. Voor een overeenkomst tussen spanning en sfeer heb ik de zin gekozen: ‘De politie ze zijn bij Harry naar binnen gegaan.’ De regen is opgehouden maar de wind laat zich horen en de maan laat zich niet meer zien. Het lijkt wel of er een geest over Koekeloren zweeft.
07 Inhoud.
In grote lijnen: Mickey heeft paasvakantie en ziet als ze uit school komt een leuke jongen lopen. Ze gaat deze jongen achterna en komt erachter dat hij bij mevrouw van Eygelshoven binnenstapt. Ze komt diezelfde jongen tegen als ze terugkomt van boodschappen. Ze loopt expres tegen hem aan, in het begin is hij boos maar dat draait later aardig bij en hij besluit haar zelfs thuis te brengen. Ze spreken af dat ze de volgende morgen met elkaar Koekeloren te bekijken. Mickey ziet in het nieuwsblad dat twee geleerden informatie zoeken over de verloren schat van Koekeloren. Ze gaat met baron Harry praten, de enige erfgenaam van de adellijke familie d’Autrebève. Hij gelooft niet dat de schat bestaat omdat zijn voorvaderen echt wel zijn teruggekeerd om de schat op te halen. Ze gaat met Arnold (zo heet de jongen) naar de twee geleerden en Arnold ziet dat ze de zaak bedriegen, omdat ze zichzelf doctor noemen maar nog aan hun proefschrift bezig zijn. Mevrouw Eygelshoven heeft ineens erg veel interesse in de schat en ze zit hele dagen op de afdeling archieven met meneer Kinderdijk de gemeentearchivaris. Zij gaat naar de twee nepgeleerden en zet ze onder dwang om te werken bij haar in de tuin om de schat (want volgens haar legt deze bij haar in de tuin) op te graven. Het blijkt later om een oude kist te zijn met kapotte tekeningen erin. Later wordt de echte schat bij baron Harry zelf in de tuin gevonden en de twee nepgeleerden blijken later van de uitgeverij te zijn waar Mickey’s moeder een boek heeft laten drukken wat ging over de schat van Koekeloren.


08. Compositie.
· Het is een opening in de handeling want je leest gelijk dat ze uit school loopt en Arnold ontmoet.


· Het is een happy end want je leest dat alsnog de schat door baron Harry en Mickey gevonden wordt en dat de baron met Willy gaat trouwen.


· Het laatste hoofdstuk is een epiloog, in dit hoofdstuk wordt alles verder verteld hoe het verder gaat.09. Motieven en thema.
Motieven:
Het ontmaskeren van de twee nepgeleerden:


‘Ik ben doctor Willem Burger en mijn vriend hier is doctor Frederik de Vries.’


‘Aan welke universiteit bent u verbonden?’ Informeerde Arnold verder. Leiden bromde de Vries, Utrecht bromde burger. Dit zeiden ze gelijktijdig en keken elkaar verstoord aan. O dan is het zeker voor een proefschrift vroeg Arnold door. Precies zeiden ze allebei weer gelijktijdig. Toen greep Arnold Mickey bij haar jas en zei we moeten al weer weg. Kom je mee…Thema:
Hier komt naar boven dat de schat van Koekeloren echt bestaat (althans in het


boek) en niemand geloofde in het bestaan van de schat op een paar na. Door


deze mensen is het gekomen dat de schat toch gevonden is.

Titelverklaring:
De titel de verloren schat heeft zijn naam te danken aan het feit dat Mickey en Arnold een verloren en vergeten schat vinden. De schat die door de voorvader van baron Harry is verstopt komt toevallig weer bovenwater. Er komt geen speurwerk aan te pas. Maar dat is weer verder.


10. Waardeoordeel
Levensopvatting: Er wordt weinig over God gesproken en het woord kerk komt een keer voor als ze op paasmorgen daarheen gaan. Er wordt niet moeilijk in het boek gedaan over het leven iets wat je de laatste tijd erg veel ziet.


Opvattingen die in strijd zijn met de Bijbel: deze zijn er eigenlijk niet.


Wat sprak mij het meest aan? Het spreekt mij het meest aan dat bijna niemand gelooft dat de schat bestaat, en deze toch nog gevonden wordt, ondanks dat niemand er meer in gelooft.


Mijn mening over het boek: Het is een aardig boek maar erg kinderachtig. Als ik had geweten dat het zo,n flauw boek was, dan had ik hem zeker niet genomen. Het is ook een boek waar alles in goed komt en alles erg toevallig en daar hou ik niet van.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen