Boekverslag : René Appel - Foute Boel
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1851 woorden.

Schrijver: René AppelTitel: FOUTE BOELBijzonderheden: Er staat een foto van René Appel in het boek.Aantal bladzijden: 136Gelezen: Juni, 2001Beoordeling: Het boek was niet zo heel leuk. Omdat ze alles wel 10x herhaalde, dat is wel erg jammer! In het begin had ik al door dat het niet Dave was die het gedaan had. Het einde vond ik ook een beetje vaag. Maar voor de rest was het af en toe best spannend.SAMENVATTING:

Marc is een jongen (11) die een broer heeft, Dave, en die heeft verkeerde vrienden.

Ze halen altijd kattenkwaad uit. Dave heeft helemaal een clubje opgericht met zijn vrienden. ‘’The Secret Six’’ het bestaat uit 6 jongens: Sicco, Michael, Fati, Jeroen, Vic en Dave. Marc mag nooit weten wat hun doen. En daarom achtervolgt hij ze weleens. Dave heeft ook een vriendin, Cheryll. Marc en Dave slapen samen op één kamer. Marc heeft ook een goeie vriend, Mehmet, hij is Turks.

De moeder van Marc en Dave is gescheiden. Maar ze heeft wel een oogje op een politieagent (Peter). Ze heet Jacqueline. En ze werkt in een schoenenwinkel.Marc achtervolgt voor het eerst ‘‘The Secret Six’’. Hij vindt het best wel eng. Toen hij even niet keek werd hij ontdekt door hun. Ze gooien hem in een vuilnisbak waar allemaal mayonaise in zit. Marc komt veel te laat thuis. En zijn moeder is erg boos. Dave komt ook te laat. In hun slaapkamer is Dave boos op Marc. Marc mag Dave niet meer achtervolgen. Anders is het niet best met Marc.Een paar dagen later staat in de krant dat er allemaal ruiten worden ingegooid. En dat er is ingebroken in school. Ook staat er dat er fietsen worden gestolen. Mehmet had al tegen Marc gezegd dat Tymo’s fiets laatst gestolen is. Marc denkt aan Dave. Hij is de laatste tijd vaak weg, en wil nooit zeggen waar hij heen gaat. Zijn moeder zegt dat Dave verkeerde vrienden heeft.

Als Marc ’s avonds in bed ligt, kan hij niet slapen. Hij hoort hoe Dave rustig ligt te slapen, heel onschuldig. Hij stapt uit bed, en pakt wat te drinken. Dan zit hij Dave’s Ajax-jack liggen. Hij loopt er naartoe. Per ongeluk stoot hij iets om, snel kijkt hij naar Dave, maar die draait zich alleen maar even om. Marc voelt eerst in de linkerzak. Hij voelt allemaal geld! Marc schrikt. Eerder had hij ook al een gsm in zijn bureaula gevonden. In de rechterzak zit ook wat. Hij voelt. Een mes! Met een witte heft. Wat moest Dave hiermee? En hoe kwam hij aan zoveel geld? En dan die gsm, hoe kwam hij daar aan? Allemaal vragen spookte in z’n hoofd.Als Marc de volgende dag uit school komt zegt Jacqueline dat er vanavond iemand komt eten. Het is Peter. Hij is een politieagent die al eens eerder bij hun thuis was geweest. Dat was toen om wat te ondervragen. Omdat er van alles gebeurde. Diefstal, inbraken, ingegooide ruiten enz. Dave vindt het maar niks dat hij komt eten. Hij houd niet van de politie. Hij zegt altijd: ‘’ze doen altijd alsof ze je vriend zijn maar ondertussen…’’ Zo te zien vindt Jacqueline het wel erg gezellig. Na de afwas gaat Dave weg. Marc zegt dat hij naar Mehmet gaat, maar hij gaat stiekem achter Dave aan. Hij ziet dat hij naar het park gaat, waar Sicco, Michael, Fati en Jeroen ook al zijn. Als even later Vic ook komt gaan ze weg. Marc achtervolgt ‘’The Secret Six’’, het is al laat. Als hij even moet wachten leunt hij tegen een rode stationcar aan. Er komt een man aan, met een kale kop en een ringetje door z’n oor. Hij is erg kwaad op Marc en vraagt waarom hij hier staat. Marc zegt vlug dat hij op zijn vriend wacht. De man stapt in zijn auto. Marc ziet op de achterbank een rode trui liggen.

Als Marc de hoek om loopt ziet hij ‘’The Secret Six’’ heel snel weg rennen. Hij wil achter ze aan maar hoort dan licht gekreun. Hij kijkt de kant uit van het gekreun. Het komt uit de korfbalkantine waar Barbara haar spreekbeurt over hield.

Marc loopt er naar toe. Dan ziet hij een man liggen. In een flits ziet Marc dat het de vader van Barbara is. Maar wat hem nog meer opvalt is dat hij een mes in zijn buik heeft! Marc schrikt. Vooral als hij ook ziet dat het mes een witte heft heeft. Hij denkt aan Dave en gelijkertijd ziet hij ze weer wegrennen. Hij denkt geen minuut langer na en haalt het mes uit zijn lijf. Dan rent hij weg, weg, hij moet hier weg! Hij een straatje in. Hij gooit het mes in de bosjes. Dan belt hij aan bij een wildvreemde vrouw. Marc zegt dat er een man in de kantine ligt en dat ze snel een ambulance moet bellen. Als ze gaat bellen gaat Marc naar huis.

Als Marc thuis is, is zijn moeder d’r niet. En Dave ook niet, maar dat hij wel verwacht. Even later kwam z’n moeder thuis. Ze vraagt waarom hij nog niet naar bed is. Marc zegt dat hij op de bank in slaap was gevallen. Hij had rode ogen, maar dat kwam niet van het slapen. Hij had hier even een potje zitten janken.

De volgende ochtend wil Marc eigenlijk niet naar school. Maar hij gaat toch. Op ziet hij dat Barbara er niet is. Maar dat hij ook wel verwacht. Hun meester, Fred, begint te vertellen waarom Barbara niet op school is. Marc durft niemand aan te kijken. Dan stelt Fred voor op een soort project te maken over vandalisme. Eerder hadden ze dat al over vuur gedaan. Omdat er oom is ingebroken bij een groenteboer die Turks is moet Mehmet daar heen. Fred heeft toen gezegd dat Marc maar mee moet. Marc dacht dat al. Maar hij was liever niet mee gegaan. Want hij had een vermoeden dat Dave daar bij zat, omdat de groenteboer had gezegd dat er iemand bij was met een rode jas. Dat was dus Dave’s ajax-jack, dacht Marc.

Ook zegt Fred dat ze maar een bloemetje moeten kopen voor de vader van Barbara. Ze moeten loten wie d’r mee moet. Natuurlijk was het nummer van Marc goed. Je hoorde allemaal gejoel in de klas. Omdat iedereen denkt dat Barbara en Marc elkaar wel leuk vinden.

De volgende dag moet hij met Barbara naar haar vader. Eigenlijk wil Marc helemaal niet! Stel je voor dat haar vader hem herkent!! Wat hij dacht was waar. Haar vader, die nog niet goed kan praten, zei dat hij Marc ergens van kon. Barbara zei dat het misschien van de klassenfoto kon zijn. Gelukkig ging hij er niet echt verder opin, want hij was erg moe. Marc had de bos bloemen aan haar vader gegeven. Maar zijn spiets was niet erg gelukt.Met het interview met de groenteman ging best goed. Mehmet en Marc zijn wat wijzer geworden en gaan nu het interview maken voor het project.Een paar dagen later gaan ze terug, omdat ze wat hebben vergeten te vragen. Als ze weer buiten staan ziet Marc die rode stationcar weer. Hij wil kijken wat de man in de auto gaat doen. Hij ziet dat hij naar binnen gaat bij de groenteboer. Mehmet ziet dat Marc zit te kijken en trekt hem mee. ‘’We moeten naar huis’’ zegt hij. ‘’We hebben nog veel te doen.’’Thuis aangekomen vraagt Mehmet hoe het was bij de vader van Barbara. Marc haalt zijn schouders op. Hij wil alles gaan vertellen aan Mehmet. Alles! Hij moet het aan iemand kwijt. En hij vertelt alles aan Mehmet.

Die schrikt. Maar hij gelooft Marc niet. ‘’Het is vast een droom die echt lijkt’’ zegt Mehmet. Marc vindt het niet leuk dat hij hem niet gelooft.Marc en Dave zijn weer eens alleen thuis. Hun moeder is uit eten met Peter.

Cheryll zou ook komen. Als Cheryll komt gaat een tijdje later de gsm van Dave, het was Sicco. Dave zegt dat hij weg moet, en gaat ervandoor. Cheryll is boos op Dave. Marc wil haar vertellen wat hij weet. En doet het ook. Cheryll schrikt ervan, maar gelooft hem wel. Zij vindt zelf ook dat Dave de laatste vaak weg is.

Ze stelt voor om samen het mes te gaan zoeken. Als ze bij de korfbalvereniging. Zijn aangekomen ziet Marc alles weer voor zich. Marc is erg afwezig. En Cheryll ziet dat ook. Als ze vraagt waar het mes ligt begint hij zomaar te lopen. Naar de plek van het mes. Ze loopt achter hem aan. Als Marc zegt dat het mes hier ergens in de bosjes ligt gaan ze zoeken. Als ze na een tijdje nog niks vinden, ziet Marc dat Cheryll een beetje twijfels krijgt. Ze gaan naar huis. Als ze thuis komen zit Dave op de bank tv te kijken.Een paar dagen in Sicco er. Hij vraagt of Dave er is. Maar die is er niet. Sicco wacht binnen. Plotseling begint Marc over de vader van Barbara. Of hun er wat mee te maken hebben. Maar Sicco zegt ‘’nee.’’ Maar dan zegt Marc dat hij hun heeft zien wegrennen toen hij hun aan het achtervolgen was. Sicco vloekt een paar keer. Maar zegt dan dat ze wegrenden omdat ze er niks mee te maken wilde hebben. Marc begint over dat mes. Sicco zegt wel dat Dave die heeft, maar dat ze het écht niet gedaan hebben. Sicco gaat weg, als Dave nog steeds niet komt.

In krant staat een foto van het mes. Er staat ook dat ze op zoek zijn naar de jongen die gezegd heeft tegen een oude dame dat ze de ambulance moest bellen. Dat is Marc dus! Ze zijn op zoek naar hem!

’s Avonds in bed komt Dave naar binnen. Hij is boos op Marc, omdat hij denkt dat hun erachter zitten. Hij maakt Marc wijs dat hun gerust weleens kattenkwaad uithalen, maar dat ze nooit zoiets ergs zullen doen.En dat is waar! Marc kwam er samen met Mehmet achter dat het niet Dave en zijn vrienden waren die het gedaan had, maar de man met de kale kop die in de rode stationcar rijdt.

Marc en Mehmet waren hem achtervolgd. Toen de band van Mehmet lek was. Moest Marc alleen doorgaan. En hij heeft het ontdenkt.

Die rode jas die in de auto lag, was dus zijn jas, en niet het ajax-jack van Dave!

Ze waren de man ook gevold, omdat Marc’s moeder had verteld dat er een man bij haar was geweest met een kale kop (die man dus) die haar had proberen geld te vragen, door te zeggen: ‘’omdat er nou zoveel vandalisme is, wil ik je wel bescherming geven, maar dan moet er natuurlijk wel wat tegenover staan!’’

Geld dus. Zijn moeder had geweigerd en de man had toen gezegd dat ze daar erg veel spijt van zou krijgen!Als alle ouders en broers en zussen komen kijken bij het project over vandalisme is Dave er ook, hij geeft een vette knipoog naar Marc.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen