U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Pat Barker - Over De Grens.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=11097 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 511 woorden.

titel: Over de grens

auteur: Pat Barker

oorspr. titel: Border Crossing

oorspr. taal: Engels

vertaler: Edith van Dijk

isbn: 9044500155

aantal blz.: 240

prijs: € 18,00

eerste druk: 05 09 2001

bindingsvorm: gebonden

Over de auteurPat Barker, geboren in Thornaby-on-Tees in 1943, studeerde in haar jonge tijd geschiedenis, economie en politieke wetenschappen in Londen. Na haar studies gaf ze geschiedenisles aan een middelbare school in het noordoosten van Engeland.Bij de geboorte van haar eerste kindje, een zoontje, gaf ze deze baan op, en wanneer vier jaar later haar dochtertje werd geboren, debuteerde ze in 1982 met Union Street, een roman waarvoor ze in 1983 verkozen werd tot een van de twintig beste jonge Britse schrijvers.Voor haar trilogie die ze een tijdje later schreef, bestaande uit de romans Regeneration, The Eye in the Door en The Ghost Road, kreeg ze in 1995 de Booker Prize.

Korte inhoudKinderpsycholoog Tom Seymour en zijn vrouw Lauren hebben nogal wat huwlijksproblemen. Lauren wil dolgraag kinderen. Er hangt dus heel wat verantwoordelijkheid en spanning op Tom die er niet in slaagt haar zwanger te maken. Als ze op een dag, al pratend over hun gezamelijke problemen een wandeling maken over een pad langs een rivier, worden ze van hun eigen problemen afgeleid door een jongen die pillen uit een flesje in zijn mond propt gevolgd door een krachtige duik in het water.Zonder aarzelen duikt Tom hem achterna en trekt hem na een gevecht met het ijskoude water op het droge. Eindelijk komen de ambulanceverplegers aan om de jongen te vervoeren naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Als Tom even later een bezoekje brengt aan de jongen word hij verrast. De jongen die momenteel Ian Wilkinson heet, zijn schuilnaam voor Danny Miller, blijkt een oud-patiënt van hem te zijn.Tom, die helemaal overweldigd is door de onverwachte ontmoeting, want wie krijgt er als psycholoog de kans zijn patiënten op te volgen, maakt met Ian een onofficiële afspraak om eens opnieuw wat te praten. Al gauw raakt Tom terug betrokken in de zaak “Danny Miller” en gaat op onderzoek uit.Hij komt heel wat meer over Danny te weten dan eerst, en is goed op weg met zijn behandeling, tot er opeens iets ergs gebeurt. Overal op televisie is het te zien, elke voorpagina staat vol met een zaak die erg gelijkt op de moord die Danny jaren geleden gepleegd heeft. Danny’s schoolfoto’s worden zelfs opnieuw gepubliceerd. Tom had bijna zijn doel bereikt, maar kan niet meer met de behandeling van Danny doorgaan.Een maal toen de pers Danny weer in het oog kreeg moest hij weeral vluchten. Danny is nu al toe aan zijn derde nationaliteit.

Persoonlijke meningHet boek ‘Over de grens’ van pat Barker heeft me aangenaam verrast. Vanaf de allereerste bladzijde vond ik het boek spannend en onvoorspelbaar. Het leest vlot zodat je het niet snel loslaat. Niet letterlijk, maar zeker niet figuurlijk. Het psychologisch inzicht is zo groot dat de gebeurtenissen van het verhaal werkelijk in je gedachten binnendringen.Eens je het uitgelezen hebt, ben je nog lang niet klaar met de verwerking ervan.Een boek dus dat blijft hangen en naar mijn mening zeker een pluim verdient.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen