Boekverslag : Charles Dickens - The Cricket On The Hearth
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 505 woorden.

The Cricket on the hearth Charles DickensJohn Peerybingle is een koerier die met paard en wagen pakjes en mensen, voor geld, van de ene naar de andere plaats brengt.

Zijn vrouw, Mary Peerybingle, is veel jonger dan hij. Hij noemde haar Dot. Ze waren samen heel gelukkig en hadden een baby van 2 maanden en 3 dagen oud. Achter de haard woonde een krekel. De mensen geloofden dat de krekel geluk bracht in het huis waar hij woonde. Op een dag vindt John een oude man op zijn wagen. Hij had lang wit haar en een jong gezicht en donkere ogen. John neemt hem mee naar zijn huis, waar de vreemdeling ook een tijdje blijft. Dan horen ze dat oude mr. Tackleton, een niet zo'n aardige man, gaat trouwen met een jong meisje. May Fielding.

In het dorp woont ook mr. Caleb, met zijn blinde dochter bertha. Zij vraagt hem hoe de wereld om haar heen eruit ziet. Haar vader beschrijft alles heel mooi, terwijl dat niet zo is. Ook verteld hij haar wat voor een aardige en goede man mr. Tackleton is. Dan komt mr. Tackleton aan mr. Caleb en zijn dochter vertellen, dat hij met May Fielding gaat trouwen.

De dag voor het huwelijk izjn ze uitgenodigd om langs te komen. Net zoals Jonh en Dot. De vreemdeling gaat ook met John en Dot mee.

Op de avond voor het huwelijk hebben dot en de vreemdeling een intiem gesprek.

Mr. Tackleton maakt John achterdochtig, en neemt hem stiekem mee om de 2 te bespioneren. Als John even later naar Dot en de vreemdeling staat te kijken, neemt die izjn pruik af, en blijkt het een jongeman te zijn. John denkt dat de jongeman Dot's minnaar is, omdat hij te oud is en de vreemdeling veel jonger.

Hij wordt kwaad en grijpt een geweer, maar door het geluid van de krekel achter de haard, kalmeerde hij, en komt zijn liefde voor Dot weer erug.

De volgende dag is de vreemdeling verdwenen. Bertha is overstuur, omdat mr. Tackleton die dag met May gaat trouwen.

Dat brak haar hart. Dan besluit mr. Caleb zijn dochter de waarheid te vertellen, en hij vraagt of Dot hem bijstaat.

Als hij verteld heeft dat mr. Tackleton geen aardige man is, en dat ze helemaal niet in een mooi, maar in een oud en vervallen huis wonen, en alle andere dingen die niet waar waren, vergeeft Bertha haar vader toch.

Dan komen de jongeman en May binnen.

Mr. Caleb herkent hem meteen.

Het is zijn doodgewaande zoon, Edward. Edward was vroeger de geliefde van May, voor hij vertrok. Nu was hij die ochtend getrouwd met May. Dan komt mr. Tackleton binnen. hij kwam May halen om naar de kerk te gaan. Maar May is een uur geleden al met Edward getrouwd, en ze laten hem de ring zien. Mr. Tackleton gaat boos weg.

Als 's avonds het huwelijk gevierd wordt komt mr. Tackleton langs en bied zijn excuses aan, ze leggen het bij en ze feesten samen verder.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen