Boekverslag : Axel Bouts - In Memoriam
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1075 woorden.

1. Auteur en titel van het boek.Auteur: Axel Bouts

Titel: In Memoriam

Uitgeverij: Davidsfonds Clauwaert2. In welke periode werd het boek geschreven?Het boek brengt hulde aan de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Naar aanleiding van de 50-jarige “verjaardag” wordt een symposium gehouden.

Ik vermoed dat het boek rond 1995 geschreven is. Het is een boek met een boodschap die onrechtstreeks oproept tot vrede.3. Enkele bijzonderheden van de auteurAXEL BOUTS (Kortrijk, 1938) ( pseudoniem voor ,Jan Verhenne)is burgerlijk ingenieur van opleiding en directielid in een Zuidwest-Vlaamse multinational. Hij is gehuwd met beeldend kunstenares Ghis Devos, die zijn werk sterk beïnvloedt, en vader van Pascale en David. Hij debuteerde in 1981 als romancier met Martin en Martinus en kreeg prompt de prijs voor het beste literaire debuut.

Ondertussen heeft hij dertien romans en drie novellen op zijn naam staan. In zijn literair werk is een breed aanbod terug te vinden van genres die het in de loop van de eeuw hebben gedaan bij het literaire publiek: klassieke verhaalfragmenten, dagboekfragmenten, essayistische beschouwingen die ofwel onbeschroomd zakelijk worden neergezet, ofwel handig worden gecamoufleerd binnen een dialoog… Vaak combineert hij ook deze diverse genres. Andere technieken die Bouts vaak hanteert zijn het wisselen van vertelperspectief en het doorbreken van de chronologie.

( bijlage Internet www.google.be)4. Wanneer speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af 50 jaar na de Tweede Wereldoorlog. ( 1995

ongeveer)

5. Waar speelt het verhaal zich af?

Het symposium speelt zich af in een sjiek hotel ergens in Duitsland.

Later trekt Jan Verhaar nog naar Zuid-Amerika.6. De tijd die nodig is om het verhaal te vertellen ( verteltijd)

Het symposium duurt slechts enkele dagen, en wordt vervroegd afgebroken door de 3 sterfgevallen. Daarna gaat Verhaar op zoek naar de 2 ex- nazi’s. De zoektocht duurt een tweetal weken.7. Hoeveel tijd nemen de gebeurtenissen in beslag ( vertelde tijd)Het verhaal wordt in de tegenwoordige tijd verteld maar er wordt veel gebruik gemaakt van flashbacks. Deze zijn ook nodig om het heden te snappen. Er is namelijk heel veel gebeurd dat leidt tot wat er nu gebeurt. .

Het symposium en dus de notities die Jan Verhaar maakte, spelen zich in de tegenwoordige tijd af.

Met de brief van Berg over Auschwitz keren we terug in de tijd van de concentratiekampen, de tijd van de Tweede Wereldoorlog.8. VertelperspectiefHet verhaal wordt verteld door journalist Jan Verhaar, die op zoek gaat naar de feiten. Hij speelt een belangrijke rol in het verhaal . Het is dus een ik-verteller. De schrijver Axel Bouts, vertelt het voor- en nawoord, hij leidt het verhaal in, hij vertelt waarom dit verhaal gepubliceerd werd en trekt de besluiten uit het hele gebeuren.9. Thema“ In Memoriam” werd in de eerste plaats geschreven om de oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken, en dan in het bijzonder de slachtoffers uit de nazi-concentratiekampen.

De brief die Berg aan Verhaar geeft, beschrijft de gruwelijkheden die deze persoon in het concentratiekamp Auschwitz-Berkenau zo’n 50 jaar geleden heeft meegemaakt.

Berg zint op wraak. Hij wil de officieren die hem in het kamp mishandelden (en die nu 2 oude mannen met een schuilnaam zijn) straffen voor wat ze hem en alle anderen hebben aangedaan.

De auteur zelf zal de oorlog ook wel meegemaakt hebben, zij het op een andere manier, maar deze oorlog heeft bij hem ook wel littekens nagelaten.

Zijn vriend, Verhaar, vraagt hem dit te publiceren en hierbij de pijn van de oorlog van zich af te schrijven.10. VerhaalpersonagesHet verhaal telt 3 hoofdpersonages.

Axel Bouts, heeft niet echt een rol in het verhaal zelf maar is toch van belang.

Hij brengt het verhaal aan en brengt een nawoord op het einde van het verhaal. Hij vertelt wat er gebeurd is en waarom hij dit in boekvorm gegoten heeft.Jan Verhaar is het tweede personage. Een heel belangrijke want door hem weten we wat er op het symposium gebeurd is. Als journalist werd hij door zijn beste vriend , David Berg op het symposium uitgenodigd . Hij weet geen blijf met zichzelf en met wat er gebeurd en schrijft alles neer. Hij is de enige die de waarheid rond de drie sterfgevallen van het symposium weet en Berg gaf hem een enveloppe met instructies om de 2 ex-naziofficieren Altig en Weber te bezoeken.

Op het einde voelt hij zich bedreigd en zal hij ook gedood worden. ( al krijgt de lezer daar wel het raden naar)David Berg heeft als jonge kerel de gruwelijkheden van de concentratiekampen meegemaakt. De blijvende littekens hebben van hem een verbitterd man gemaakt. Hij is te weten gekomen dat hij terminaal ziek is en dat hij dus niet lang meer te leven heeft. Hij heeft dus niets meer te verliezen.

Hij organiseert een bijeenkomst om de 50-jarige verjaardag van de oorlog te herdenken, waarbij hij de zonen van 2-ex-nazi’s uitnodigt.

Het symposium eindigt in mineur met de moord op de 2 zonen en zijn eigen zelfmoord. De moord op de 2 zonen is een soort wraakactie tegen de gruwelijkheden die hun vaders Altig en Weber de jonge Berg hebben aangedaan.

Hij overhandigt zijn beste vriend Jan Verhaar een enveloppe met zijn verhaal over Auschwitz en de reden van wat er gebeurde op het symposium. Daarna pleegt hij zelfmoord wetende dat (als terminaal zieke) hij niet lang meer te leven had.

In de brief die hij aan Verhaar gaf, verteld hij het gruwelijke verhaal van zijn gebeurtenissen in Auschwitz.11. Verhouding tot de werkelijkheidHet verhaal is echt gebeurd. Jan Verhaar heeft dit echt meegemaakt en bij zijn overlijden erfde Axel Bouts zijn notities die hij over dit alles gemaakt had. Hierbij gaf hij te kennen dat hij zijn verhaal graag literair verwerkt zou hebben. Voor Bouts was dit een ideale manier om het verhaal te reconstrueren.12. Titelverklaring50 jaar na de tweede wereldoorlog wordt er een symposium georganiseerd. Hier komt veel aan het licht en “ in memoriam” verwijst naar de vele slachtoffers die de tweede wereldoorlog geëist heeft. Deze slachtoffers worden in dit boek herdacht.13. Andere werken van de schrijver + overeenkomsten

Martin & Martins (1981

De glazen deur (1983

De derde dag (1984
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen