U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Thea Beckman - De Doge-ring Van Venetie.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/8479352/ en is laatst upgedate op 07/09/2003.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 501 woorden.


Thomas is een novice in het arme Sint-Maria-klooster in de Belgische Kempen. In de winter van 1397 roept de prior de monniken bij elkaar. Hij heeft besloten dat het klooster meer bedevaartgangers moet trekken om het nodige geld binnen te krijgen. Als het klooster een belangrijke relikwie zou bezitten, dan zouden er waarschijnlijk meer pelgrims en andere reizigers naar het klooster komen. De prior heeft besloten om broeder Matthias samen met Thomas naar Venetië te sturen, waar veel handel gedreven wordt in zulke voorwerpen. Om aan geld te komen om een relikwie te kopen heeft het klooster een mooi zilveren servies verkocht.

Kort na Pasen vertrekken ze. Even buiten Maastricht stopt broeder Matthias om in het bos een kistje met een flinke hoeveelheid goudmunten op te graven. Thomas staat vol bewondering toe te kijken. Eerst wilde Matthias er niets over zeggen, maar uiteindelijk heeft hij alles opgebiecht aan Thomas. Matthias heeft de kist daar jaren geleden begraven toen hij nog marskramer was en geen monnik. Daarna trekken ze verder. Via Duitsland bereiken ze de Alpen. Ze sluiten zich aan bij een handelskonvooi en zo komen ze na een vermoeide tocht door het hooggebergte in Venetië aan. In die stad ontmoeten ze broeder Inktvis. Hij is van Vlaamse afkomst en geeft hen onderdak in een klooster. Hier en daar informeert broeder Matthias naar relikwieën. Op een dag komt hij bij een handelaar terecht die iets bijzonders aan te bieden heeft: een schedel van Santa Juliana. Matthias moet dan ook niet lang nadenken en koopt de schedel bijna onmiddellijk. Van de gouden munten die Matthias opgegraven heeft, laat hij een prachtig reliekkastje maken.

Terwijl Matthias op de werf van de nieuwe kloosterkerk werkt, helpt Thomas in de keuken. Op een dag maakt hij vis schoon. In een van de dieren vindt hij een prachtige gouden ring. De monniken herkennen de ring, het is de ring van de doge (de leider van de republiek Venetië). Dit is een heel slecht teken, want als de ring terugkeert die de doge elk jaar in zee werpt om het “huwelijk” tussen de stad en de zee te bevestigen, is er groot onheil op komst. De monniken brengen de ring bij de doge, maar zeggen niet dat Thomas deze gevonden heeft. Korte tijd later breekt in een deel van de stad de pest uit. Thomas wordt als de veroorzaker aangewezen omdat ze erachter gekomen zijn dat hij de ring van de doge heeft gevonden.

De monniken houden zich schuil totdat het reliekkastje klaar is in het klooster. Enkele dagen later vluchten ze midden in de nacht met behulp van broeder Inktvis de stad uit. Daarna beginnen ze snel aan de tocht naar huis die vrij goed verloopt. Enkele weken later komen ze veilig en wel in het Sint-Maria-klooster aan.

Ongetwijfeld zullen vele mensen hierop afkomen zodat het klooster gered wordt van de ondergang.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen