Boekverslag : Maarte ’t Hart - De Kroongetuige
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1300 woorden.

ZAKELIJKE GEGEVENS :



Titel : De kroongetuige

Auteur : Maarte ’t Hart

Uitgever : De Arbeiderspers

Verschijning : 1983

Signalement :

Op de kaft van het boek zijn een vijf tal reageerbuizen te zien. Dit verwijst ernaar dat Thomas zich bezig houdt met proeven op ratten. Het boek bestaat uit 207 bladzijdes en is verdeeld over 5 hoofdstukken :

1) De muizentorensage

2) Een korte briefwisseling

3) Het dagboek van Leonie

4) Het proces

5) De zwarte vogels

Op de achterkant van het boek kun je kort een stukje uit het boek lezen.



PERSOONLIJKE GEGEVENS :



Ik heb dit boek in de vakantie gelezen, omdat ik toen toch niks te doen had.

Mijn persoonlijke reactie :

Ik vond het een mooi boek, omdat ik van misdaadachtige verhalen houd. Het is ook interessant om te weten dat het een vrouw zo dwars kan zitten wanneer ze onvruchtbaar is. Het is een spannend verhaal, omdat je niet weet wat er precies met Jenny is gebeurd. Ik vond het een makkelijke boek qua taalgebruik, maar moeilijk qua de verschillende perspectieven.



SAMENVATTING :



Als Leonie op vakantie gaat is Thomas met Jenny op kroegentocht. Als het laatste café sluit wil Thomas met Jenny mee naar huis, maar dit wilt zij niet. Na een korte worsteling loopt Jenny weg. Enkele dagen later wort ze vermist en omdat Thomas de laatste is die haar heeft gesproken, wordt hij ervan verdacht haar vermoordt te hebben. Thomas wil Leonie erbuiten houden, omdat hij niet wilt dat zijn vrouw erachter komt dat hij verliefd was op Jenny. Als een rechercheur van de politie, Lambert, bij hun thuis komt wordt ze argwanend. En wanneer Alex, die bij het laboratorium werkt, verteld dat de ratten de ochtend na de verdwijning van Jenny ineens geen honger meer hadden, wordt Thomas gearresteerd. Leonie gaat zelf op onderzoek uit en uiteindelijk ontdekt ze een lijk in een pot naast een stel zeekoeien. Later wordt er bevestigd dat het lijk niet Jenny is, maar de buurvrouw van Robert, een advocaat waar Jenny een relatie mee had. Op het eind van het verhaal krijgt Leonie weer hoop op kinderen als Thomas, die al vrijgelaten is, een artikel over reageerbuisbaby’s laat zien.



VERHAALANALYSE :



Titelverklaring :

De titel van het boek komt uit een tekst van Nietzsche die in het boek gelezen wordt door Leonie, hij schrijft : “Zijn niet de meeste huwelijken van dien aard dat men geen derde als kroongetuige wenst? En juist deze ontbreekt vrijwel nooit (het kind) en dat is meer dan een kroongetuige, namelijk de zondebok.” Het kind wordt hier dus als kroongetuige genoemd en Leonie kan geen kinderen krijgen. Een andere verklaring is dat ze zichzelf kroongetuige van de moord noemt, omdat zij het lijk had gevonden.

Drie andere titels voor het boek :

1) Vermist

2) Het lijk

3) “Witte laarsjes”

Soort verhaal :

Ik vind dat het een misdaadroman is, omdat er een moord wordt gepleegd

Thema :

Het thema bestaat uit twee onderdelen. Aan de ene kant de misdaad en aan de andere kant het huwelijk van Thomas en Leonie zonder kinderen.











Opbouw :

· Beginsituatie : Er ontstaat een ruzie tussen Jenny en Thomas.

· Ontstaan van het probleem : Jenny wordt vermist.

· Verslechtering van het probleem : Thomas wordt verdacht.

· Verbetering van de situatie : Leonie bewijst dat Thomas niet de dader is

· Afronding : Thomas komt vrij en Leonie krijgt hoop op kinderen.

Begin van het verhaal :

Zie begin situatie.

Einde van het verhaal:

Zie afronding.

Belangrijkste openplekken :

Wie heeft de moord op de vrouw van Robert gepleegd ?

Personages :

Thomas, Leonie, Jenny, Lambert en Meuldijk.

Hoofdpersonen:

· Thomas :

Hij is de man van Leonie en wordt ervan verdacht Jenny na een ruzie te hebben omgebracht. Hij werkt op een medisch-biologisch laboratorium, waar hij zich bezig houdt met proeven op ratten. Dat zijn vrouw geen kinderen kan krijgen is eigenlijk de aanleiding voor hem om met Jenny om te gaan : zij heeft al 2 keer een kind laten aborteren. Soms kan hij erg hard zijn tegen zijn vrouw.

· Leonie :

Ze is een knappe, nuchtere en intelligente vrouw. Ze kan geen kinderen krijgen en zit daar heel erg mee. Ze gelooft niet dat Thomas de moord op Jenny heeft gepleegd en gaat daarom op onderzoek uit. Leonie heeft Frans gestudeerd, maar door haar voorliefde voor klassieke muziek bleef ze huisvrouw, omdat ze er dan beter naar kon luisteren.

Bijpersonen :

· Jenny :

Zij is een jonge, knappe, twintigjarige bibliothecaresse die vermist wordt. Ze heeft twee keer een abortus laten plegen en was verslaafd aan drugs, dit was waarschijnlijk een dan de redenen dat zij wel wat in Thomas zag, omdat hij op zijn werk veel met drugs te maken had in verband met de proefdieren. Zij is er dan ook met Robert en met de drugs vandoor gegaan.

· Lambert :

Hij is de agent die het onderzoek doet naar de verdwijning van Jenny. Hij heeft steeds wel weer een ander scenario voor de verdwijning/moord op Jenny. Lambert blijft er steeds maar bij dat Thomas het heeft gedaan of er tenminste bij betrokken was. Zelf heeft hij ook een relatie gehad met Jenny mede omdat hij een goede versierder is.

· Meuldijk :

Hij is het hulpje van Lambert, maar laat zich nergens over uit. Hij doet gewoon wat Lambert hem opdraagt.



De personen reageerden inderdaad anders dan dat ik zou hebben gedaan, bijvoorbeeld toen Jenny wegliep na de ruzie en Thomas bleef staan. Ik zou haar achterna hebben gelopen. Ook toen Thomas vreemd ging, heeft hij dit van zijn vrouw geheim gehouden. Ik zou het haar zelf persoonlijk verteld hebben dat ik haar niet meer wil.



Tijd en ruimte :

Het verhaal begint op 31 juli en eindigt vlak voor kerst, dit duurt dan ongeveer 4 maanden. Het verhaal wordt chronologisch verteld, er zijn een paar terugblikken en tijdsprongen, maar je komt ze heel weinig tegen. Het verhaal speelt zich af in Leiden, deels in het laboratorium, deels in de gevangenis en in het huis van Thomas en Leonie.

Vertelsituaite :

Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-perspectief. Je beleeft het verhaal vanuit Thomas en Leonie.

Bedoeling :

Er is geen bedoeling.

Taal :

Ik vond het taalgebruik niet moeilijk, omdat de woorden die in het boek voorkomen mij al bekend zijn. Zo niet, dan kwam ik er in de verloop van het verhaal erachter.

Het boek bevat veel dialogen en beschrijvingen.









INFORMATIE OVER DE SCHRIJVER :



Maarten ’t Hart werd op 25 november 1944 in Maas-Sluis geboren. Het gezin was streng gereformeerd. In de jaren zestig ging hij biologie in Leiden studeren en slaagde daarvoor in 1968. In 1970 werd hij in wetenschappelijk hoofdmeester aan de Universiteit van Leiden en hij behaalde in 1978 de doctorsgraad.

Zijn debuut, Stenen voor een ransuil, stamt uit 1971, maar de echte doorbraak kwam in 1978 met de roman Een vlucht regenwulpen die in 1981 werd verfilmd. De kroongetuige verscheen in 1983. Het werk van ’t Hart wordt de laatste jaren steeds autobiografischer.



FRAGMENT :



‘Kijk’, zei ik, ‘het is niet één valbijl, maar er zijn vier mesjes, twee die naar beneden scharen en twee die naar boven scharen, een rat wordt vier keer zo snel onthoofd als met een gewone guillotine, het is gebeurd voor hij het zelfs maar gemerkt heeft,’ en ik liet de mesjes speels op en neer bewegen en het zonlicht flikkerde op het glanzende, roestvrije staal. Het was alsof ik een kunstwerk demonstreerde.

Toen ik een stokoud mannetje decapiteerde, wil de hij het graag van dichtbij zien – zoals ik trouwens verwacht had – dat het bloed breeduit over zijn kleding spatte.



Dit stuk staat in hoofdstuk 1, De muizentorensage, bladzijde 52 en 53 van het boek De kroongetuige.











SEZER Y.







Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen