Boekverslag : Piet Bakker - Ciske De Rat
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 752 woorden.

Ciske de Rat

1) Titelbeschrijving:

Piet Bakker : Ciske de Rat (1942)
Herdruk als Jonge Lijster, Uitgeverij Wolters-Noordhoff b.v., Groningen, 1991

2) Titelverklaring:

Ciske is de hoofdpersoon van het verhaal, hij lijkt op een Rat, in zijn bewegingen en in zijn gedrag.

3) Motto:

Geen.

4a) Thema:

Als je voor een dubbeltje geboren bent, wordt je nooit een kwartje.

4b) Themaverklaring:

Ciske leeft in een heel slecht milieu. De schoolmeester probeert hem enigszins op te voeden. Op school lukt het aardig, maar thuis verandert er niets.

5) Motieven:

Wraak, opstandigheid en onderdrukking.

6) Tijd:

Het verhaal speelt zich af in de dertiger jaren.

7) Plaats:

De Pijp in Amsterdam

8) Karakter- en Persoonsbeschrijving:

Ciske is een jongen van 12, uit een zeer slecht milieu, haat zijn moeder omdat ze hem voortdurend dwarszit en opsluit in het kolenhok. Hij houdt van zijn vader, maar die is zelden thuis. Hij is slim en hulpvaardig. Ciske wil alles zelf oplossen en slaat er gauw en doelgericht op los. Hij is een straatvechter en aanankelijk heeft iedereen de pest aan hem. Door de goede invloed van Meester Bruis wordt het kontakt met de klas langzaamaan beter.
Meester Bruis is een jonge onderwijzer die probeert Ciske een deel van de klas te laten worden. Hij ziet hoe byzonder Ciske is, en probeert al het goede in hem naar boven te krijgen. Hij wordt later Ciskes voogd. Hij is dol op zijn leerlingen.

Soort boek:

Het is een jeugdroman
Piet Bakker is zelf onderwijzer geweest en heeft veel van zijn eigen ervaringen opgeschreven (auto-biografie).

10) Korte inhoud:

Op zekere dag komt er bij meester Bruis een nieuwe jongen in de klas. Hij komt van de Roomse School, maar was daar zo onhandelbaar dat ze hem er niet meer wilden. Hij kreeg daar zijn bijnaam De Rat . De Rat is een stil ventje, en Bruis weet niet wat hij ermee aanmoet, omdat Ciske al zijn vragen negeert. Al snel krijgt De Rat ruzie met andere kinderen in de klas, omdat die weigeren hem in de klas op te nemen. Maar Ciske bijt hard van zich af als ze hem pesten, en steekt zelfs een keer met een mes. Als de politie daarvoor op school komt, blijkt dat De Rat wel goed met hen op kan schieten; met de politie praat hij wel. Het blijkt, dat Ciske zo onhandelbaar is, omdat zijn moeder een verschrikkelijk kreng is en omdat ze hem thuis altijd in het kolenhok gooit. Aan zijn vader heeft hij weinig steun omdat die zeeman is, en daarom bijna nooit thuis is. Na een poosje wordt hij geleidelijk wat meer in de klas opgenomen en doet hij wat openlijker tegen zijn meester, hij vindt zelfs een vriendje. Het is een gehandicapt jongetje, genaamd Dorus. Ciske haalt hem 's morgens altijd in zijn rolstoel op en brengt hem 's middags altijd thuis. Er ontstaan opnieuw grote problemen als Ciske's vader ineens opduikt met een nieuwe vriendin. Het is een heel aardige vrouw met wie De Rat goed kan opschieten. Zijn moeder is er echter fel tegen dat Ciske Jans (dat is de naam van die vrouw) opzoekt; dat doet ze alleen om hem te pesten. Ciske gaat er ondanks moeders verbod toch vaak heen, en als zijn moeder hem een keer volgt en bij Jans naar binnen ziet gaan, sleurt ze hem mee naar huis, en sluit hem op in het kolenhok. Als meester Bruis (die Ciskes voogd geworden is) dit hoort, en met Ciskes moeder gaat praten, besluit zij om hem op een andere school te doen, omdat De Leraar Een Slechte Invloed Op Ciske Heeft . Ze houdt Ciske de dag daarna thuis en gaat zelf naar school om hem af te melden. Het hoofd van de school bluft haar echter af, en zorgt ervoor dat Ciske weer gewoon naar school mag. Enkele dagen later moet Ciske naar een observatietehuis, omdat hij zijn moeder heeft vermoord; dit deed hij, omdat ze een boek verscheurd had, dat hij van zijn gestorven vriendje Dorus gehad had. In het observatietehuis krijgt Ciske -voor hij naar de rechter moet- nog éénmaal bezoek van Bruis en van zijn vader, zij proberen hem een hart onder de riem te steken voor hetgeen dat komen gaat......
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen