U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Geert Mak - De Eeuw Van Mijn Vader.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1739 en is laatst upgedate op 22/12/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 727 woorden.

DE EEUW VAN MIJN VADERAuteur: Geert Mak

Geboorte- en sterfjaar: 1946 - heden

Titel: De eeuw van mijn vader

Ondertitel: Geen

Eerste druk in: 1999

Omslagillustratie: Oranje en paars zijn de overheersende kleuren, de afbeelding stelt de arbeiders van rond het begin van de 20e eeuw voor.

Aantal pagina’s: 524

Motto: Herinneringen zijn gemaakt van wonderlijk materiaal, bedrieglijk en toch dwingend, machtig en vaag. Men kan geen staat maken op zijn herinneringen, en toch bestaat er geen andere werkelijkheid dan degene, die we in ons geheugen dragen. Elk ogenblik dat wij beleven dankt zijn zin aan het voorgaande. Tegenwoordige tijd en toekomst zouden zinloos worden als de sporen van het verleden uit ons bewustzijn gewist waren. Tussen ons en het niets staat ons herinneringsvermogen. Een problematisch en breekbaar bolwerk.

Klaus Mann – Het Keerpunt

Opdracht: Voor Anna, Cas, Gjalt, Tineke, Koosje en Hans.

Voor mijn broers en zusters, voor de levenden en de doden.1. Thema: Geschiedenis

2. Vertelwijze: Het verhaal is chronologisch opgebouwd.

3. Titel, ondertitel, motto: “De eeuw van mijn vader” is de titel omdat het boek de eeuw beschrijft waarin de vader van Geert Mak geleefd heeft. Het motto over herinneringen is toepasselijk omdat dit boek bijna geheel gebaseerd is op herinneringen.

4. Opbouw: Het boek is in zestien hoofdstukken verdeeld, elk hoofdstuk beschrijft een deel van de Nederlandse geschiedenis, waarna verteld wordt hoe de familie Mak dat heeft beleefd. Het boek heeft een epiloog waarin verteld wordt hoe het nu met de overgebleven kinderen van de familie Mak is.

5. Personages:

Catrinus: de vader van Geert, zijn leven wordt beschreven.

Geertje: De moeder van Geert.

Anna: De oudste dochter van Catrinus en Geertje.

Cas: Het 2e kind

Gjalt: Het 3e kind

Tineke: Het 4e kind

Hans: Het 5e kind

Geert: Het 6e en laatste kind, tevens de auteur van het boek.

Alle personages zijn vlakke karakters, de gevoelens van de personen worden niet uitgediept, de enige die een beetje tot leven komt is Hans. Hij vertelt in zijn eigen woorden hoe hij het kamp heeft meegemaakt. De functie van alle karakters is de Nederlandse geschiedenis tot leven brengen.

6. Historische tijd: Het boek speelt zich af van 1899 tot 1999.

7. Plaats: Het boek speelt zich in het begin af in Schiedam, en daarna veranderen de locaties afhankelijk van waar de familie Mak heen gaat. De verschillende locaties: Schiedam, Brielle, Nederlands-Indië, Friesland.

8. Perspectief: De schrijver beschrijft de geschiedenis van Nederland, en neemt daarbij als uitgangspunt het leven van Catrinus. De schrijver beschrijft zonder gebruik te maken van een hij/zij-vorm.

9. Tijdsduur: het verhaal beschrijft een hele eeuw, het wordt chronologisch verteld.

10. Idee: Het boek is waarschijnlijk geschreven om te laten zien hoe al die geschiedenis nou echt werd beleefd door de gewone burger. Het is bedoeld om de geschiedenis meer te laten leven voor iedereen.

11. Literaire theorie: Het boek hoort bij het sub-genre Geschiedenis.

12. Literatuurgeschiedenis: Het boek is heel beschrijvend geschreven, het voldoet aan veel kenmerken van het Realisme.

13. Oordeel: Ik vond het boek moeilijk te lezen. Het is heel droog en saai. De leuke stukjes zijn de stukken die over de familie Mak zelf gaan. De geschiedenisstukken zijn nogal saai. Het boek is wel door te lezen tot de jaren zestig, daarna is het voornamelijk geschiedenis en komt de familie Mak nog maar zijdelings aan bod.

14. Beknopte samenvatting:

De familie Mak woont in Schiedam waar zij een zeilmakerij hebben. Ze hebben veel kinderen waaronder een zoon Catrinus. Hij trekt weg uit Schiedam en wordt dominee. Na een tijd in Brielle gepreekt te hebben, vertrekt hij naar Nederlands-Indië. Als de opstanden daar uitbreken wordt hij legerpredikant van het KNIL. Hij en zijn mannen worden opgepakt en worden krijgsgevangenen. Zij moeten meehelpen de Birma-spoorlijn te leggen. Ondertussen zitten zijn vrouw en 3 kinderen in een Jappenkamp. De oudste 2 zitten in Nederland in een poging van hun moeder om ze niet te laten verindischen. Na de oorlog is de familie Mak weer herenigd. Wonder boven wonder is niemand overleden. Ze gaan in Friesland wonen. Ze hebben er ondertussen een zoon bij gekregen, Geert. In 1983 overlijdt Catrinus, niet lang daarna overlijdt ook Geertje. In de epiloog lees je vervolgens dat ook Hans is overleden, Anna, Cas en Geert zijn gelukkig getrouwd, Gjalt woont alleen in Frankrijk en Tineke is actief in het Leger des Heils.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen