U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : A.c Baantjer - De Cock En De Sluimerende Dood.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=9679 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1072 woorden.

De Cock en de sluimerende dood1. Complete titelbeschrijvingAuteur - A.C.Baantjer

Titel - De Cock en de sluimerende dood

Uitgeverij + plaatsnaam - De Fontijn, Baarn

Jaar van uitgave + druk - 1994,4e2. Uiterlijke beschrijvingDe Cock en de sluimerende dood telt 136 pagina's. Het boek bevat 16 redelijk grote hoofdstukken. (gemiddeld 6 blz.)

Er is geen motto aanwezig. Wel staat er voor in het boek een dankbetuiging aan architect Bob Nieuweboer, omdat die hem op het idee van dit verhaal bracht.

De omslag wijst niet uit naar de titel van het boek.

Het boek wordt ook verspreid in België door uitgeverij Westland nv, Schoten.3. SamenvattingHet verhaal speelt zich af rond Amsterdam. (voornamelijk op de Warmoestraat)Rechercheur de Cock en zijn assistent Vledder krijgen op ongeveer hetzelfde moment twee berichten binnen:1: de verdwijning van een oude vrouw.

2: de moord op de architect die de Cock had ingehuurd om een huisje te tekenen voor zijn oude dag.Eigenlijk mag de Cock de zaak van de architect niet aannemen omdat dit buiten zijn district is. Toch gaat hij op onderzoek uit. In het begin loopt hij constant spaak en verwacht dan ook dat hij deze zaak nooit zal kunnen oplossen. Totdat hij de verdwijning van de oude vrouw -Maria - ook eens goed bekijkt:

Maria had twee zonen en een dochter. Haar man was al enige tijd overleden. De band met twee van haar kinderen is niet erg goed. (een zoon en de dochter)Met haar andere zoon -Vincent- kan ze het daarin tegen heel erg goed vinden.

Maria heeft al enige tijd een vriend waarmee zij graag zou willen trouwen. Zij heeft namelijk te horen gekregen dat ze niet zolang te leven meer heeft. Ze bezit nog een aardig kapitaaltje en wil haar erfenis dan ook niet helemaal aan haar kinderen geven. Vincent is het hier helemaal mee eens, maar de andere twee vinden niet dat moeder het kan maken ze zo de grond in te boren.

Opeens nog een bericht: De vriend van Maria en haar geliefde kleindochter zijn ook ineens spoorloos verdwenen!

De Cock en Vledder onderzoeken dan of de broer en zus iets te maken hebben met de verdwijning van "mama lief". Op het moment dat dit niet zo blijkt te zijn, komt ineens de vrouw van de architect hysterisch naar de Cock toe. Ze was even in haar auto aan het rondrijden toen ze opeens een huis zag met haar naam op het bordje.

De Cock Vledder en de vrouw gaan op onderzoek uit in dat huis en vinden daar drie koelcellen waarin Maria, haar vriend en haar kleindochter liggen.

Dan vertelt Vincent zijn verhaal. Omdat Maria niet meer zolang te leven had, sprak Vincent met zijn moeder af om haar in te vriezen totdat er een medicijn tegen kanker was uitgevonden. Maria vond dit een goed plan, alleen vond zij het jammer dat zij dan zinder enige bekende weer wakker zou worden. Zo kwam vincent op het idee om haar vriend en haar kleindochter ook in te vriezen. Hij had het plan aan de architect voorgesteld en die bouwde een huis op zijn naam waar Vincent ongemerkt zijn gang kon gaan. Nadat Vincent ze alledrie in had gevroren werd hij bang en schoot de architect dood zodat hij niets over het geheim kon doorvertellen.Titelverklaring - In het woorden boek staat bij "sluimeren" licht slapen. In deze titel betekent het waarschijnlijk dat men licht inslaapt als je wordt bevroren. De Cock is de rechercheur die deze moord onderzoekt.Motto - Er staat geen motto in het boek.Genre - detectives4. Persoonlijke reactieHet onderwerp vind ik heel interessant. Het is heel origineel hoe Baantjer het onderwerp invriezen van mensen in zijn verhaal heeft gevlochten. Het laatste hoofdstuk waarin dus werd beschreven wat er nou precies was gebeurd kwam heel onverwacht. Ik kreeg eigenlijk best wel even de gruwels, maar daarna had ik toch wel weer een grote bewondering voor Vincent.Hij hield zoveel van zijn moeder dat hij tot alles in staat was.

Er gebeuren niet zoveel dingen in het verhaal wel is het elke keer als er wat nieuws inkomt weer verassend.

Het verhaal is natuurlijk best wel serieus, maar ik kon soms toch ook wel weer lachen om het feit dat de Cock en Vledder totaal anders denken. De Cock zit nog een beetje in het verleden terwijl Vledder juist best wel modern is. Ik had daarom eigenlijk nog wel meer gevoelens van de personen in het boek willen lezen. Ook vind ik het grappig dat het stukje "De Cock met cee-oo-cee-ka" de hele tijd in het verhaal komt als de Cock zich voorstelt.

De gebeurtenis van dat invriezen lijkt me erg onwaarschijnlijk, maar hij heeft het toch zo geschreven dat je er toch wel in blijft geloven.

Het begin van het boek vond ik een beetje saai.het was meer een introductie. Alle informatie werd in een keer opgedreund.

Het is een heel makkelijk verhaal om te lezen. Je leest het makkelijk weg. Ik heb soms dan ook zo snel gelezen dat ik in een uurtje al veel verder was. Er zitten ook een paar terugblikken in. Dit is best handig zo vergat je niet informatie die je nodig had om bij de clue van het verhaal te komen.

De personen in het verhaal leer je eigenlijk niet echt goed kennen. Je blijft nl. constant bij Vledder en de Cock.Dus van de andere personen in het verhaal lees je alleen de antwoorden die ze geven op vragen. Vledder en de Cock heb ik nu wel leren kennen.

De gedachten en gevoelens in het verhaal hebben mij zeker beïnvloed.

Bijvoorbeeld toen ik las dat die broer en zus zo gemeen tegen hun moeder deden en op haar geld zaten te azen. Ik had zeker verwacht dat zij hun moeder hadden vermoord.

Het verhaal is heel makkelijk geschreven en Baantjer gebruikt makkelijke woorden. De beschrijvingen waren zeker niet langdradig. Soms miste ik zelfs een stukje beschrijving.

Het verhaal is grotendeels geschreven met dialogen, maar het is me eerlijk gezegd onder het lezen helemaal niet opgevallen.5. Uitspraken1. De Cock en de sluimerende dood is een detective die veel mensen leuk zullen vinden, omdat het verhaal een beetje eigentijds is geschreven en het taalgebruik niet moeilijk is.2. Het verhaal bestaat uit zestien genummerde hoofdstukken waarvan elk hoofdstuk een nieuwe gebeurtenis aangeeft.3. Het boek moet aanspreken voor mensen die van spanning en onverwachte dingen houden.4. De rechercheur de Cock en zijn assistent Vledder moeten een mysterieuze verdwijning en een moord onderzoeken, waarbij ze vaak op niets stuiten.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen