Boekverslag : Gunnel Beckman - Vallen En Opstaan
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 912 woorden.


Titel: Vallen en opstaan


Auteur: Gunnel Beckman


Vertaling: Emmy Weehuizen


Vervolg op: Een plaats om te schuilen


Uitgeverij: Lemniscaal


Plaats: Rotterdam


Datum: 1988
Ik heb dit boek gekozen, omdat ik me had laten vertellen dat dit een mooi en goed boek was, dus ik ben naar de Bibliotheek gegaan, heb de achterkant gelezen en heb dit boek geleend.
1. Ik vond het een mooi boek, maar af en toe moeilijk te lezen dor de tijd waarin het verhaal staat geschreven


2. Het boek gaat over Fanny die door de scheiding van haar ouders op zich zelf gaat wonen, in de buurt van haar oma. Haar oma is op vakantie en heeft haar huis aan Henning (de melkboer) overgelaten. Fanny had Lisen (haar oma) beloofd, een keer bij Henning langs te gaan. Hij was zo eenzaam nou hij Sigrid verloren had, en Hasse nooit meer thuis was. Ze blijft het hele weekend in het huis van Lisen slapen en Hasse waar ze het vorige herfst zo goed mee kon vinden, had beloofd langs te komen. Ze hadden niets, maar waren altijd bij elkaar als een verliefd stel. Hasse was gekomen en had haar gekust en niet veel later lagen ze te vrijen op het kleed van Lisen.


“Ik weet echt niet wat ik moet doen lieve oma, bij wie moet ik nou kerst vieren, Hannes is bij zijn moeder, tante Eva heeft me gevraagd, maar het is veel te druk daar, en naar mama lijkt me geen goed idee”. “ Dat wordt dus naar Ingrid”, niet dat het daar niet gezellig is hoor. Nou, dag lieve Lisen, tot snel.


3. Onderwerp: Scheiding.


Dit onderwerp spreekt me erg aan, omdat mijn ouders thuis zelf ook in een scheiding liggen. Dit boek heeft me laten zien, dat je niet eens bij een van je ouders hoeft te wonen. Ook heb ik geleerd dat het moeilijk kan zijn om je ouders met een andere man/vrouw te zien gaan. Het lijkt me ook heel erg om te zien hoe de nieuwe vrouw van je vader, je vader van je probeert af te pakken en hoe je half zusje ineens alle aandacht krijgt van je moeder.


4. Gebeurtenissen.


Er zaten een aantal boeiende gebeurtenissen in het verhaal. Soms wordt zo’n gebeurtenis in een brief aan verteld en wordt dan ineens afgebroken, om er later weer verder opin te gaan. Dat is soms best moeilijk te lezen en vooral in het begin als je er nog niet aan gewend bent, maar dat verminderd later. Er zitten een aantal vervelende gebeurtenissen bij zoals; de scheiding van fannys ouders, De verhuizing van Fanny net wanneer Lisen voor lange tijd op reis gaat, de vreemde gebeurtenis met Hasse, wanneer Fanny en Hasse vrijwel na binnenkomst van Hasse vrijen en Hasse na het vrijen weer verdwijnt.


5. Hoofd personen:


Fanny; een leuke spontane meid met toch een hoop problemen. Ik zou niet op haar willen lijken. Ik denk niet dat ik het aan zou kunnen om nu al alleen in een flatje te gaan wonen.


Lisen; lijkt me een heel lieve oma waar je van alles tegen kunt zeggen. Geen normale oma, ze heeft iets waardoor ik best in haar schoenen zou kunnen/willen staan, ik weet niet waarom.


Bij personen:


Moeder; is niet veel over te vertellen alleen dat ze nog een dochtertje heeft en Fanny alleen nog maar belt.


Henning; een boer die vlak in de buurt van Lisen woont en melk verkocht vroeger.


6. Het verhaal is opgebouwd met een afwisseling, het is eer een gewoon verhaal dat steeds afgewisseld wordt met een brief aan Lisen. Er is weinig echt spanning, maar het verhaal is en blijft wel boeiend. Ik vind het best fijn dat het verhaal afgewisseld wordt met brieven, dat houdt het verhaal boeiend.


7.Het verhaal is best lastig om te lezen, dat komt denk ik door de tijd waarin het verhaal geschreven staat. Er worden wat verouderde woorden gebruikt. De gevoelens van de hoofdpersonen worden in de brieven goed weergeven.


8. Het verhaal speelt zich grotendeels in Zweden af, in verschillende moeilijke plaatsen.
Ik vond het een mooi, spannend, zielig en toch ook moeilijk verhaal. Ik weet zelf hoe vervelend het is als je ouders gaan scheiden, maar om dan door beide ouders je eigen buitengesloten te voelen, lijkt me heel erg. Ik zou alleen nooit zonder iemand kunnen gaan wonen als ik pas 16 ben.
Schrijfopdracht: 11
Lieve Lisen,
Het is niet moeilijk om een brief aan jou te schrijven, want dat gebeurt toch vaker, maar nu heb ik echt een probleem. Hannes is zoveel veranderd sinds hij bij zijn moeder is geweest. Ik ben er ook achter gekomen dat hij getrouwd is geweest en zelf nog vol schuldgevoelens en problemen zit.


Ik weet echt niet wat ik hier mee aan moet en of ik wel met onze relatie door kan gaan, mede door het leeftijd’s verschil.


Ik weet niet hoe Hannes hierover denkt, hij sluit zich helemaal van de buitenwereld af.
Lieve, lieve oma zou je me alsjeblieft willen helpen voor zover je dat kunt.
Heel veel liefs je Fanny
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen