U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Tessa De Loo - Isabelle.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1724 en is laatst upgedate op 31/03/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 913 woorden.

Algemene gegevens

Titel Isabella

Auteur Tessa de Loo

Plaats Amsterdam

Jaar 1995

Eerste druk 1989

Genre psychologische roman

InhoudHoofdpersonen en bijpersonenIsabelle Amable: ze is een mooie Franse filmster. Ze wordt aanbeden door vele mannen en heeft een hele gelukkige jeugd gehad. Ze heeft lange blonde haren en ziet er perfect uit. Op het moment dat ze ontvoerd wordt staat ze op het punt om te gaan trouwen. Uit haar naam kun je ook het een en ander halen, want het franse woord voor mooi is belle en het franse woord amabile (haar achternaam is amable) betekent lieflijk. Isabelle verandert in de loop van het verhaal. Eerst is ze niet zo aardig en dan krijgt ze medelijden met Jeanne omdat ze zo ongelukkig is. Ze besluit dan ook Jeanne niet aan te geven.Bernard Buffon: hij is dik, kaal en heeft een bril. Hij is onderwijzer aan de dorpsschool. Bernard is heel erg extreem verliefd op Isabelle en wil er alles aan doen om haar te vinden wanneer ze ontvoerd is.Jeanne Bitor: zij is een hele lelijke vrouw (ze ziet er uit als een heks), ze heeft een hele slechte jeugd gehad. Ze is ongeveer het tegenovergestelde van Isabelle. Jeanne werkt in een café in het dorpje waar ze achter de bar staat. Ze woont in een afgelegen boerderij in de bergen en haar hobby is dode dieren schilderen. Die schildert ze dan in verschillende fasen. Eerst het dode beest gewoon en dan op elk volgend schilderij kun je zien hoe het beest langzaam wegrot of verteerd. Jeanne is heel erg jaloers op Isabelle en ze haat haar om haar schoonheid.TijdHet speelt zich af in de jaren tachtig. De schrijver is in 1988 begonnen met schrijven en schrijft:"Niet zo lang geleden…….."PlaatsDit verhaal speelt zich af in Auvergne, een streek in Frankrijk.Verloop tijd binnen het verhaalDit verhaal heeft enkele flash-backs. Berrnard denkt dan aan het moment dat hij Isabelle voor het eerst ontmoet. De andere flash-backs zijn ook de momenten die het hooft Bernard rondspoken.PerspectiefDit verhaal is geschreven in een vertellersvorm.

"Hoe kom je er bij!" Bij zoveel onzin , zoveel walgelijke lasterpraat, lukte het Bernard niet de beleefdheidsregel dat je iemand niet in de rede moet vallen, in acht te nemen. "Ze heeft helemaal geen stiefvader! Hoe kom je erbij! Haar eigen vader leeft nog, hij verkeert in goede gezondheid en is nog steeds met haar moeder getrouwd. Het is een gelukkig huwelijk! Isabelle kwam in de vakanties naar huis om zich door hen te laten vertroetelen. En wat zech je daar over twee mislukte huwelijken? Ze is nog nooit getrouwd geweest… nee, ze stond joust op het punt te gaan trouwen! Ze hheft een ontroostbare verloofde achtergelaten!"

"Hoe weet u dat?" zei Jeanne vinnig. "Heeft u haar zo goed gekend?

Bernard schudde het hooft."Haar hartsvriendin, Odile Sévérac, heeft me het verteld. Die twee hebben altijd contact met elkaar gehouden… door de jaren heen…"

"Maar dat kan… helemaal niet…" Jeanne staarde hem verbluft aan. Ze knakte met haar vingers.Thema-motieven-boodschap auteurHet thema van het boek is: De onrechtvaardigheid van het lot. De tegenstelling mooi-lelijk. De machtsstrijd tussen twee vrouwen.

Motieven zijn niet aanwezig

De auteur probeert duidelijk te maken hoe erg sommige mensen het vinden dat ze lelijk zijn en waar ze toe in staat zijn.Samenvatting van het verhaalIsabelle is ontvoert door Jeanne. Jeanne wil de vrouw schilderen in verschillende stadia. Dan gaat Isabella haar vertellen hoe het is om mooi te zijn. Jeanne krijgt medelijden en verteld haar haar verhaal. Achteraf blijkt dat Isabelle alles heeft gelogen. Nu is Jeanne weer hard voor haar. Isabelle weet een mannier om te vluchten. Die mislukt doordat de honden een stapel stro omgooien. Gelukkig weet Bernard haar te bevrijden uit haar ongelukkige situatie.SpanningDe auteur houdt je aan het lezen doordat je wilt weten waar Isabelle is en wat er met haar gebeurt.TitelverklaringDe titel is zeer simpel te verklaren. Isabelle is een van de hoofdpersonen en eigenlijk draait dit verhaal om haar.RealiteitDit verhaal is op zich realistisch, ook al geloof ik er niet in dat dit ooit zal gebeuren.BeoordelingIk vond dit een heel apart boek. Toen ik er in begon dacht ik dat het een gewone detective was, maar dat is het zeker niet. Het is een boek met veel gevoelens, verdriet, geluk, liefde.

Erg moeilijk was dit boek niet.Gegevens auteurTessa de Loo is geboren op 1946 in Bussem. Ze bracht haar verdere ook door in Oss. Ze had een hekel aan de omgeving. Oss was zeer katholiek, zij daar integen was niet gelovig. Later studeerde ze Nederlands. De prijzen die ze kreeg waren de Anton Wachter-Prijs en de debutantenprijs. Terugkerende thema's van de Loo zijn; individu ten opzichte van het collectief, relatie man-vrouw, het burgelijke van de samenleving. Andere weken van haar: verhalenbundel: Meisjes van de suikerwerkfabriek, novellen: Het rookoffer, romans: Meander, De tweeling (succesvol, over de verwerking van de oorlog).
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen