U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Majgull Axelsson - Aprilheks.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=12415 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 648 woorden.

Spannende roman uit ZwedenDrie zussen, die eigenlijk geen zussen zijn en te pas en onpas elkaar ontkennen als zussen. Christina, Margareta en Birgitta komen alledrie te wonen bij tante Ellen, een vrouw die na haar mans dood de meisjes met open armen verwelkomt.

Maar 3 meisjes met een volkomen andere achtergrond, wel alle drie in de steek gelaten door hun moeder, groeien op tot 3 zeer verschillende karakters.Wanneer tante Ellen ernstig ziek wordt, gaan ze weer terug naar het weeshuis en gaat daarna ieder hun eigen weg.

Maar vergeten zullen ze tante Ellen niet. Birgitta haatte haar, Margareta en Christina adoreren haar. Nog steeds. En dan is er de kwestie van hoe tante Ellen haar beroerte kreeg. Een netelige kwestie waarvan Birgitta de schuld krijgt.Birgitta is sowieso de zondenbok want ze is uitgegroeid tot een lastige junkie en alcoholiste. Toch heeft Margareta wel af en toe contact met haar gehouden, het is tenslotte toch nog een beetje haar zusje. Christina heeft zich met succes van haar lastige jeugd ontdaan, en ziet haar beide zussen liever helemaal niet, want dat brengt alleen maar problemen.

Op een dag krijgen ze alledrie een anoniem briefje, met wel een zeer gehaat rijmpje erop, dat het hele verleden weer naar boven brengt. Ze geven elkaar alledrie de schuld, ze komen bij elkaar, maar ze hebben niet door door wat of wie ze worden gemanipuleerd...Er zijn de laatste tijd vele succesvolle romans uit Scandinavië gekomen, waaronder het veel geprezen boek 'Anna, Hanna en Johanna' van Marianne Frederiksson. Het grotendeel van deze Scandinavische literatuur gaat over kinderen en hun ouders. Zo ook 'Aprilheks'. Het verhaalt over de relatie tussen 3 zussen, maar ook over hun relatie met hun moeder die hen in de steek heeft gelaten.Merkwaardigerwijs spelen vaders helemaal geen rol in het boek, sterker nog, behalve de arts Hubertssons, komt er bijna geen man in voor, alleen maar in de rol van overleden echtgenoot of dronken vriendjes.Je zou kunnen denken dat een van de meisjes ook wel eens zou willen weten wie hun vader is geweest. Neen. Enkel de relatie tot de moeder wordt onderzocht. Je zou bijna denken dat de Zweedse vrouw zonder man kan.Maar ondanks dit 'manloze' verhaal, weet de schrijfster het verhaal heel reëel te vertellen. Ze weet tedere relaties te schilderen in broze verhoudingen waar eigenlijk geen liefde zou mogen bestaan. Ze weet een tijd neer te zetten die zwijmelt van nostalgie.Blijft over de rol van Desirée. Haar ziekte die haar haar hele leven aan bed doet gekluisterd zijn, maakt dat ze eigenlijk een gehaaide heks te bed is. En ook al kan ze zo weinig, de gaven om de wijde wereld in te vliegen en deze te manipuleren, maken haar zonder meer tot een boze heks op een bezemsteel. Dit is tevens het enige zwakke punt uit het boek. Een beetje onreëel dat je via een zwarte kraai de boel bestieren kan. Maar goed, het geeft het boek ook wat magisch realistisch.Het verhaal gaat springend van het verleden in het heden op zoek naar de waarheid en terwijl Desirées krachten langzaam afnemen, ziet ze haar laatste doel steeds dichter voor ogen komen: wraak. Tegelijk met de ontknoping over wat er vroeger is voorgevallen en het aangrijpende verhaal van Birgitta, is het toneel klaar voor een magische ontknoping op de dag van de 'benandanti's'. Hoewel de 'Benandanti's' - een begrip oorspronkelijk uit Italië van mensen die met de helm op worden geboren en de gaven hebben heksen te kunnen herkennen - geacht worden goede magische daden te kunnen doen voor het volk, doet Desirée het tegendeel. Ze is gevuld met wrok en heeft voor bijna niemand een lief woord over. Een verbitterde zieke, een slechte 'benandanti', hoewel ze op het laatst toch tot inkeer komt.Maar het verhaal toont in ieder geval dat het begrip van trollen en heksen blijkbaar nog stevig geworteld zit in de moderne Scandinavische cultuur.(Aprilhäxan), De Geus 2000
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen