Boekverslag : Marion Bloem - Mooie Meisjesmond
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1758 woorden.

Bibliografische gegevens

Auteur : Marion Bloem

Titel : Mooie meisjesmond

Plaats van uitgave : Amsterdam

Jaar van uitgave : 1997

Eerste druk : 1997SamenvattingMilly is een 16 jarig Indisch meisje. Ze kent alleen het Indische gezinsleven. Op haar veertiende krijgt ze haar eerste vriendje, De drummer. Het is een jongen die bij een vriend van haar, Dani, in een bluesband speelt. Ze ontmoet hem als Dani haar een keer mee neemt naar een repetitie. Ze kust met hem en sinds dat moment doen ze ook niet veel meer anders.

Als hij op een dag onder haar truitje voelt, wakkert dat een nieuwe sensatie bij haar aan. Voortaan wil ze niet meer dat hij praat, want in die tijd kunnen ze ook kussen en dat wil ze liever.

Op zijn eindexamenfeestje gaat de drummer vreemd en de volgende dag maakt hij het uit met haar, omdat: 'ze nog zo jong is en hij meer wil dan alleen kussen en dus dat beter kan doen met iemand van zijn eigen leeftijd'.Op school krijgt ze een vriendin die Eva heet. Milly wordt dan, net als vele andere meisjes, verliefd op Theo Gordel. Maar ze is heel verlegen en vertelt niemand over haar verliefdheid. Dan vertelt ze het aan Eva. Deze vindt Dani leuk en als Milly een goed woordje voor haar zal doen bij hem zal zij ervoor zorgen dat Theo en zijn vrienden op Milly's verjaardag komen.

Een paar maanden later, na het eindexamen van Theo, laat Eva weten dat hij heeft gezegd dat hij het jammer vond dat hij niet gezakt was omdar hij dan Milly Roos niet meer zou zien op school. Dani en Eva hebben dan al wat gehad, maar dat is al weer over.

Op haar ( 16e) verjaardag brengt Theo een bos met 16 rozen mee. Op die verjaardag is ook haar hele familie er en na een meningsverschil, door de verschillende cultuur van Milly en haar familie wordt het toch nog een leuk feest. Hij maakt op die avond ook een afspraakje met haar om herten te gaan kijken in het bos. Hij haalt haar dan op met zijn brommer. Die dag gebeurt er nog niks tussen hen. Na een paar afspraakjes komt haar eerste zoen. Zij gaat dan wel eens bij hem eten en maakt kennis met het Nederlandse gezinsleven en het Nederlandse eten.

Ook begint ze zich steeds meer aan hem te ergeren, hij kan het Indische eten niet goed verdragen en draagt steeds dezelfde kleren.

Op een dag heeft Theo zich ziek gemeld en spijbelt Milly om hem te zien. Ze gaat naar zijn huis om daar te ontdekken dat hij helemaal niet ziek is, maar gewoon seksueel contact met haar wil. Ze maakt voor het eerst 'kennis' met het mannelijke geslacht. Als hij dan klaarkomt, denkt ze dat hij in zijn bed plast en is helemaal verward. Later leert ze het allemaal beter door dat, elke keer als Theo haar wegbrengt met de auto, ze min of meer gedwongen wordt om hem te bevredigen.

Dan gaat ze met haar familie op vakantie naar Italië, ze mag Theo ook meenemen maar dat wil Milly niet. Daarom gaat Dani mee. Ze laat een sexy foto van haar zelf maken en geeft deze aan Theo.

Op vakantie leert ze een Italiaan kennen. Zijn naam is Romeo. Hij is ober in het hotel waar ze overnachten. Hij laat haar Italië zien en leert haar om pizza en andere Italiaanse gerechten te maken. Op het einde van de avond kussen ze hoewel ze allebei een relatie in Nederland hebben. Als ze later terug bij het hotel komt is de deur al dicht. Ze klimt bij Dani door het raam naar binnen. Ze gaat naakt bij Dani in bed liggen. 's Nachts wordt ze wakker en heeft seks met Dani. Na de vakantie beseft ze eindelijk dat er geen liefde tussen haar en Theo is en ze maakt het uit. Hij vindt het heel erg, maar zij is opgelucht omdat ze nu zelf kan doen wat ze wil.VertelinstantieDe vertelinstantie in dit boek is personale-zij vertelinstantie. Het is achteraf verteld, want het begint met een stuk voor het einde en dan komt het begin en de rest van het verhaal Het verhaal word verteld vanuit haar perspectief, dus vanuit haar gedachten en hoe zij alle gebeurtenissen ervaart. Dit kan heel verwarrend zijn maar dat is aan de andere kant juist weer en pluspunt omdat je daardoor een speciale sfeer in het boek krijgt. Een bewijs hiervan vind je op blz.15: Met dat meisje deed hij het altijd gewoon op de bank als zijn moeder naar de groenteboer was, zeiden ze, maar wat ze dan precies op de bank deden-het kon nooit lekkerder zijn dan zoenen-snapte ze niet.

Een personale verteller kan niet weten wat er in de toekomst zal komen en ook hier heb ik een bewijs van. Blz.14:

Zou ze het vettige schilfertje dat aan haar mond kleefde met haar tong binnenhalen en vervolgens met kracht in zijn gezicht spugen?

Maar voor ze iets kon besluiten boog hij zich naar haar voorover en likte het zoute gebakken flinterdunne aardappelschijfje teder van haar lippen.PersonagesMilly: is een zeer onzeker Indisch meisje. Zij heeft nog nooit kennis gemaakt met seks. Totdat ze verkering met Theo krijgt. Zij is een van de vele meisjes die gek op Theo zijn. Als ze verkering krijgen blijkt ze ook heel onzeker en drukt haar eigen gevoelens weg. Zij doet wat haar gezegd word, heeft geen eigen mening. Maar als ze op vakantie is geweest weet ze dat zij ook de moeite waard is en maakt het uit met Theo. Dit is dus een

Round Character want ze ondergaat een psychische verandering. Ze heeft lange zwarte haren (blz.10), donkerbruine amandelvormige ogen en een enigszins ( Indisch) gebruinde huid. Ze heeft een gigantische afkeer tegen pepermunt en als Theo dat haar een keer aanbied gaat ze bijna over haar nek. In het grootste deel van het verhaal is ze 16 jaar (in de tijd dat ze iets met Theo heeft), maar op het begin is ze 14.

De drummer is een jongen van ongeveer een of twee jaar ouder als Milly (als ze 14 is hij dus 15 of 16) . Hij heeft groene ogen en blond haar. Zijn relatie met Milly is dat hij haar eerste vriendje is. Hij is een flat character.Theo is een stoere jongen waar veel meisjes verliefd op zijn. Hij is 18 jaar (blz.156) . Op het begin heeft hij lang blond haar met donkere bakkebaarden ( blz.6) en ook groene ogen ( want daar valt Milly op) . Hij kwam iedere dag naar school in een zwarte afgedragen spijkerbroek en daarop een zwart T-shirt en een licht versleten okerkleurig suède jasje.

Wanneer hij dan iets met Milly krijgt, knipt hij zijn haar af en koopt hij met haar een lichtturkooizen pak wat hij vanaf dan altijd aan heeft. Hij is een Round character en je krijgt steeds meer minpunten van hem te horen.Dani is 'een soort' achterneef van haar (blz. 19) en tegen Eva zegt ze dat hij niet meer voor haar betekent dan dat, maar dat blijkt wel anders, want op het einde gaan ze met elkaar naar bed. Hij is Indo en hoort ook bij de familie, zijn broer heeft iets met de zus van Milly. Hij is een flat character.RuimteHet verhaal speelt zich af ergens in Nederland, waar precies is niet helemaal duidelijk al denk ik wel dat het een dorpje in de buurt van Amsterdam is. (zie blz. 87) . De ruimte speelt in dit boek niet zo'n grote rol en dus heb ik geen voorbeelden van psychische en zintuiglijke manier van ruimte kunnen vinden.TijdHistorische tijd:

Het speelt zich af in de jaren zestig. Dit heb ik gelezen op blz.156, want daar zegt Milly haar geboortedatum tegen Theo en deze is 1952 dus het grootste deel van het verhaal speelt zich af in het jaar 1968 (16 jaar later) . Het gedeelte waarin ze veertien is speelt zich dus af in 1966.

Verteltijd:

171 bladzijden

Vertelde tijd:

Vanaf zomer 1966 tot en met zomer 1968. Dus dat is twee jaar.

Tijd versnelling:

Er is in dit boek geen tijdversnelling.

Vooruitwijzing:

Er is op het begin een soort vooruitwijzing. Het boek begint namelijk met een stuk dat zich afspeelt als Milly al iets met Theo heeft en dat is in het boek ergens in het midden vlak voor het einde. Dit eindigt op blz.12 en dan is er een soort terugverwijzing naar het zoenen met de drummer en vanaf dan komt het verhaal gewoon in chronologische volgorde.

Chronologie:

Het boek is in chronologische volgorde verteld, behalve dan de eerste 7 bladzijden ( 5 t/m 12) want deze zouden ongeveer op blz.84 moeten staan voor een chronologische volgorde.

Ab ovo & In medias res:

Het verhaal is in Ab ovo verteld.

Motieven

Leidmotieven:

Is in dit verhaal het enige leidmotief 'hutspot'. Het staat voor Hutspot vind zij lijken op de vermenging tussen man en vrouw ( zie blz. 5). De behoefte om een te worden. Het rundvlees is de verliefdheid die de twee materies bindt, de uien zijn de zwakheden van de ander die je ook weg moet slikken en accepteren. Het komt ook vaker terug en staat denk ik voor het cultuurverschil.Verhaalmotieven:

Een van de verhaalmotieven in dit boek is de mond. Daarmee proeft Milly de sensaties van Nederlands eten en de relaties van seks en zoenen. Ze kan met haar mond, proeven, likken, zoenen, zuigen, kauwen, sabbelen, bijten. ( Blz. 22, 84 en 120)

Seks is ook een motief in dit boek, Milly beleeft haar eerste seksuele contact namelijk met Theo. Maar ze heeft pas echt seks met Dani.

Eten is in dit boek ook heel belangrijk. Milly komt voor het eerst in aanraking met echt typisch Nederlands eten zoals hutspot ( blz.8) ( zie ook leidmotief) en ze vergelijkt het meteen met het eten van thuis. Cultuur komt ook veel aan bod in dit boek. Dit zie je ook al ze het typische eten uit Nederland ( hutspot) met het Indische eten vergelijkt wat zij thuis eet. Milly komt uit een andere cultuur dan Theo. Zij komt in aanraking met de Nederlandse cultuur door Theo(blz72).De onschuld verliezen is ook een verhaalmotief in dit boek, omdat ze deze verliest door de Drummer ( blz. 22) en ook later doordat ze Theo moet bevredigen terwijl ze dat eigelijk niet wil ( blz.135).ThemaHet thema van dit boek is dat in een relatie er liefde moet zijn en dat je niet zomaar een relatie aan gaat waar je zelf niet helemaal voor bent. Want Milly is na de eerste kus met Theo al niet meer verliefd op hem was ( zie blz.6 en 80)Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen