U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Tessa De Loo - Isabelle.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1714 en is laatst upgedate op 28/07/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1223 woorden.

Titel

Isabellevoor het eerst uitgegeven in: 1989.

En het genre is: psychologische romanMotieven

- eenzaamheid

- menselijke tekorten (uiterlijk)

- jaloezie

Thema

jaloezieTitelverklaring

het boek heet Isabelle ('belle' betekent zeer mooi).Het hele boek draait om de vermissing van Isabelle.Stroming

moderne literatuurTijd

In het begin van het boek zijn er geen opvallende tijdsprongen, maar op het einde wel: Isabelle wordt teruggevonden,... tijden later verklaarden de autoriteiten dat ze de zoektocht naar Jeanne opgegeven hadden.Bedoeling van de schrijver

de schrijver wil de mensen ervan overtuigen dat schoonheid en lelijkheid zo hun voordelen en nadelen hebben.Personages

Bernard Buffon; hij is een flat character, hij wordt in het begin van het verhaal gepresenteerd, maar komt pas aan het einde van het verhaal weer terug in een gesprek met Jeanne. Hij denkt dat hij heimelijk verliefd is op Isabelle.Isabelle; zij is een round character, zij wordt door het verhaal heen gepresenteerd. Zij probeert d.m.v. leugens het vertrouwen van Jeanne te winnen.Jeanne Bitor; zij is een round character, en wordt door het verhaal heen gepresenteerd. Zij heeft een moeilijke jeugd gehad. Zij is heel lelijk.Enkele werken

-haar eerste boek heet: 'De meisjes van de suikerwerkfabriek',

dit boek was zeer succesvol.-haar tweede boek heet: 'Meander'

hierna volgden onder andere de boeken- 'Het rookoffer'; boekenweekgeschenk van 1987

- 'Het mirakel van de hond'

- 'isabelle'

- 'De tweeling'

- 'de muziekles'Gegevens over de schrijfster

Tessa de Loo (geboren op 15-10-1946) is een pseudoniem voor Johanna Martina Duyvené de Wit. Johanna krijgt een atheïstische opvoeding. Zij schrijft op haar vijftiende al verhalen. Ze heeft de MO-opleiding Nederlands niet afgemaakt. Voor 'De meisjes van de suikerwerkfabriek' ontving ze het gouden ezelsoor en de Anton Wachter-prijs. En voor haar boek 'De tweeling' (1993) krijgt ze de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek en de Otto van de Gablenz-prijs Tessa wilde vroeger graag naar de kunstacademie, maar ze heeft een M.O.-opleiding gedaan.Eigen mening

Ik vond het een leuk boek, maar het is een beetje voorspelbaar. Er gebeurd ook niet iets dat echt heel erg opvalt. Maar het is wel een heel realistisch boek wat betreft de hoofdpersonen en hun daden.Samenvatting van het verhaal

De buitengewone knappe actrice Isabelle probeert tot rust te komen door te logeren bij haar ouders in de bergachtige streek Auvergne. Op een dag wil ze baden in een nabijgelegen meer en wordt vervolgens door Jeanne Bitor, een bekend figuur in het dorp, gedwongen m.b.v. haar honden uit het water te komen, vervolgens wordt ze meegenomen naar Jeanne's huis.

Bernard Buffon krijgt op een avond te horen dat Isabelle, op wie hij in stilte verliefd is, is ontvoerd. Hij kent Isabelle al zijn hele leven en hij is erg van haar gaan houden nadat ze hem als klein jongetje van een stel plaaggeesten had bevrijd. Hij besluit op zoek te gaan naar haar, en hij is vastbesloten om haar te vinden. Isabelle wordt door Jeanne opgesloten in een kelder van haar huis.

De volgende dag wordt ze door Jeanne meegenomen naar een ruimte in het huis. Daar moet ze zich uitkleden en wordt ze door Jeanne geschilderd onder bewaking van Jeanne's honden.

In het begin heeft ze geen idee wat Jeanne van haar wil, echter na het zien van enkele schilderijen die Jeanne heeft gemaakt komt ze te weten dat Jeanne haar overgang van mooi naar lelijk wil schilderen. Ze krijgt geen eten en vermagert daardoor sterk.

Jeanne wil schilderen hoe ze langzaam sterft en er tenslotte niets meer van haar overblijft. Ze heeft speciaal Isabelle hiervoor uitgezocht omdat ze wil aantonen dat er geen verschil bestaat tussen schoonheid en lelijkheid.

Zelf is ze erg lelijk en heeft daardoor geen enkel sociaal contact, reeds haar hele leven is ze door iedereen gemeden. Nu werkt ze als barkeeper in het dorp om zo nog wat geld te verdienen.

Isabelle is na een tijd zo verzwakt, dat ze uitgemergeld Jeanne smeekt om wat wvoedsel dat ze dan ook krijgt. Isabelle komt vervolgens met Jeanne in gesprek en houdt haar voor dat het erg vervelend is zo mooi te zijn. Isabelle weet het vertrouwen van Jeanne voor zich te winnen, door haar voor te houden dat ze vroeger door haar stiefvader misbruikt is, en dat ze een verschrikkelijke jeugd heeft gehad. Jeanne gaat Isabelle vervolgens steeds meer als haar vertrouwenspersoon zien en lucht haar hart bij Isabelle.

Zo komt Isabelle erachter dat Jeanne's moeder is overleden aan tbc toen zijn vier jaar was en dat ze haar hele jeugd met haar broers en haar vader heeft doorgebracht. Het is haar nooit gelukt met een man te trouwen, puur door het feit dat ze zo lelijk is. Na een openhartig gesprek onder een boom en haar tuin, voelt Jeanne zich voor het eerst in haar leven intens gelukkig. Ze heeft het gevoel dat ze alles bij Isabelle kwijt kan. 's Nachts in bed komt ze op het idee om Isabelle de rest van haar leven bij zich te houden, ze wil haar uit de kelder halen en haar een kamer in het huis geven, ze wil haar niet meer gevangen houden. De volgende avond staat Jeanne achter de tapkast in het dorp en luistert naar een gesprek van Bernard. In dit gesprek hoort zij dat Isabelle een zeer geslaagde jeugd heeft gehad, dat haar vader en moeder nog leven en dat ze verloofd is. Jeanne praat mee. Bernard valt het vreemde verhaal op dat Jeanne ophangt en hij begint iets te vermoeden. Nadat Jeanne te horen heeft gekregen dat Isabelle haar maar wat heeft voorgelogen, wordt ze erg kwaad op Isabelle.

Ze geeft Isabelle opnieuw erg weinig te eten en blijft onverbiddellijk als Isabelle haar smeekt te stoppen omdat ze het niet meer aankan. Isabelle krijgt een schok omdat ze voelt dat alles weer opnieuw begint, terwijl het net zo goed ging. Ze komt tot de dooddaad net te doen alsof ze zichzelf in de kelder heeft verhangen. De volgende morgen vindt Jeanne haar en denkt dat ze echt dood is. Ze vlucht het huis uit, en geeft haar honden de vrijheid. Intussen is Bernard naar Jeanne's huis gekomen om haar wat over Isabelle te vragen. Bij Jeanne's huis vindt hij een schoen van Isabelle en sluipt langs Jeanne, die de schilderijen van Isabelle aan het verbranden is, omdat dit bewijsmateriaal voor de politie zou kunnen zijn. Bernard bevrijdt Isabelle uit haar benarde positie en samen vluchten ze het huis uit. Tot zijn grote teleurstelling bedankt Isabelle hem niet voor haar redding en wil ze niet dat Jeanne opgepakt wordt. Bernard ontdekt dat hij niet verliefd is op de Isabelle zoals ze werkelijk is. Isabelle's familie bedankt Bernard echter uitvoerig en nodigt hem uit te komen eten en laat hem zijn favotiete klassieke stukken horen, uitgevoerd door grote orkesten. Onder leiding van Bernard stelt de politie een zoektocht naar Jeanne in, maar zij blijft echter onvindbaar. Haar honden worden afgemaakt omdat niemand ze wil hebben.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen