Boekverslag : Chris Van Abkoude - De Vlegeljaren Van Pietje Bell
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 566 woorden.
De vlegeljaren van Pietje Bell

Geschreven door Chris van Abkoude

1 Het karakter van het boekHet boek heet 'De vlegeljaren van Pietje Bell', omdat Pietje bijna volwassen wordt. Ondanks zijn leeftijd zal hij gegarandeerd niet minder kattenkwaad gaan uithalen. Het is een humoristisch boek met af en toe spannende momenten. Het boek speelt zich af rond de jaren '60. Tussen begin en einde van het boek zit ongeveer een half jaar. Het verhaal speelt zich af in Rotterdam, in de buurt van de Coolsingel. Het verhaal begint met een sollicitatie van Pietje Bell bij de firma booneman & zoon, waar hij een mislukte start maakt. Enkele weken later solliciteert hij, op een nogal bijzondere manier, bij een Rotterdamse krant, waar hij als journalist mag beginnen... De bedoeling van de schrijver is om ons te amuseren met de spraakwatervallen van Pietje Bell en zijn streken waarmee hij heel Rotterdam op z'n kop zet.2 De hoofdpersoon uit het boekPietje Bell is een volwassen man met een groot gevoel voor humor. Zijn grapjes worden door iedereen gewaardeerd, behalve door zijn buurman Geelman en diens zoontje Jozef die al jaren kritiek op Pietje hebben. Na een mislukte start bij de firma Booneman & zoon werkt hij sinds kort bij de krant 'De morgenpost' als journalist. Dit vindt hij een leuk baantje. Op zijn werk maakt hij vele vrienden, waaronder meneer Peeters. Hij komt vaak in moeilijke situatie terecht en weet dan vaak niet meer wat hij moet doen. Toch weet hij zich in alle gevallen wel weer uit die moeilijkheden te kletsen. Ook heeft hij een club opgericht. In deze club zitten vrienden uit zijn jeugd, waaronder Flip Buitenhuis, Jacob Mantel, Egbert Banders, Freddie Blom en Eduard Pijpers. Flip Buitenhuis is een vrolijke en uiterst beleefde jongen. Toch zet ook hij Rotterdam op z'n kop. Jacob Mantel heeft een gemene familie, maar zelf is hij gewoon een lolbroek. Freddie Blom, die als bijnaam Peentje had gekregen omdat hij vroeger veel worteltjes at, is al sinds zijn jeugd Pietjes beste vriend is. Egbert Banders iEduard Pijpers heeft een grote, maar luie Buldog als hond. Samen noemt deze "club" zich 'de vrolijke bende'. Samen met hen komt hij in vele, spannende en vooral grappige situaties terecht.3 Positief en negatiefNegatief:

Het boek is redelijk oud en daarom heeft het vaak een rare zinsopbouw. Ook het taalgebruik is niet echt Nederlands. Dit maakt het boek vaak moeilijk te begrijpen. Toch is dit taalgebruik te begrijpen, als je er een beetje logisch nadenkt.

Positief:

Of je nou wel of niet van humor houdt, bij dit boek zul je gegarandeerd dubbel liggen van de lach. Het boek zal je zeker veel lachbuien bezorgen. De grappen en grollen van Pietje zal je zeer zeker op ondeugende ideeën brengen.4 Pleidooi voor het boekHet boek is een héél erg grappig en laat de zonnige kant van het leven zien. Dit boek is leuk voor iedereen, jong en oud. Nadat je 'De vlegeljaren van Pietje Bell' gelezen hebt zal je de andere (net zo grappige) delen van Pietje bell ook willen lezen.

'De vlegeljaren' van Pietje Bell is een spannend, maar vooral grappig boek. In het boek worden vele grappige situaties beschreven waar Pietje zich steeds weer uit weet te praten. In dit boek is hij een keurige, volwassen man die nu werk zoekt. Dit boek zal je zeker veel lachbuien bezorgen.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen