Boekverslag : Louis Paul Boon - De Bende Van Jan De Lichte
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 633 woorden.

Titel: De bende van Jan de Lichte

Auteur: Louis Paul Boon

Uitgever: De Arbeiderspers, Amsterdam (1957)

Aantal bladzijden: 247

Formaat:

Genre: avontuur , ’bandietenroman’

Thema: revolutie , zich verzetten tegen de onderdrukking en zoeken naar een beter bestaanTijd:

De 18de eeuw, heel België wordt beheerst door vreemde troepen, Franse soldaten van Lodewijk XV. De bevolking is arm, er heerst hongersnood, pest en andere ziekten. In deze tijd wordt Jan de Lichte geboren.Plaats:

Het verhaal speelt zich af in België en regelmatig in de buurt van Aalst, waar Jan de Lichte en veel andere figuren hun levens eindigen. Heel die streek ging gebukt onder de vreemde troepen.Personages:

De hoofdpersoon is natuurlijk Jan de Lichte, een jonge man die geboren wordt te Velsiecke in een tijd van onderdrukking en armoede, het jaar 1725. Jan de Lichte is een vriendelijke en vrolijke man, maar een zonder geweten.

Andere belangrijke personages zijn:

Francies van der Geenst of Cies Tincke: bendelid én vijand van Jan de Lichte, hij is jaloers op Jan de Lichte en doet alles om hem te kunnen verraden,

‘Meulenaere’ en ‘Vagenende’: 2 bendeleden die tot op het laatste moment Jan de Lichte zullen steunen,

Jan Cottenier of De Zot Van Worteghem: een veertigjarige man die op vele plaatsen zal roven en stelen aan de zijde van Jan de Lichte,

‘Mie gendarme’ : de vrouw van Jan de Lichte.Het verhaal:

Jan de Lichte wil zich verzetten tegen de onderdrukking en richt een bende op, een bende van dieven, landlopers, ... Samen zijn ze meer waard en ze bedelen om de buit dan eerlijk te gaan verdelen onder de bendeleden. Als Cies Tincke kapitein wilt worden, zorgt Jan de Lichte dat hij het niet wordt. Op dat moment ontstaat er een haat tussen die twee en doet Tincke alles om Jan de Lichte te dwarsbomen. Cies Tincke wordt vrienden met ‘De Brusselaar’ die zelf een bende wou oprichten en jaloers is op Jan de Lichte. Met de bende gaat alles heel goed totdat Jan de Lichte gevangen geraakt en opgesloten wordt. Als hij eindelijk bevrijd is, is hij niet meer dezelfde als vroeger, hij is helemaal kapot van al de mishandelingen en martelingen die hij ondergaan heeft tijdens zijn gevangenschap, maar knapt uiteindelijk weer op maar als een bandiet. Een vriend van Jan heeft hem al gezegd dat Jan veel te zacht is. En nadat zijn vrouw Mie Gendarme zich heeft losgekocht met haar lichaam verandert Jan in een gevaarlijke man die iedereen vermoordt die zijn pad kruist. Terwijl is de bende meer en meer aan het verbrokkelen. Dan wordt Jan opgepakt en hij eindigt op een rad op de markt van Aalst waar hij sterft als een moedig man, in 1748.Beoordeling:

Het was een zeer mooi boek, boeiend en interessant om te lezen. Het taalgebruik was speciaal, oud-Nederlands wat ik nu helemaal niet meer gewend ben om te lezen en dat o.a. maakt het boek tof om te lezen. De vertelwijze is origineel, het wordt verteld net of dat je er zelf loopt en of je zelf aan het stelen bent met de bende. Je komt ook een heel stuk geschiedenis te weten, over Aalst en de situatie hoe het vroeger was. Het was natuurlijk allemaal volgens mij lichtjes overdreven (bv. Jan die iets té heldhaftig is vlak voor zijn dood) maar alles is gebaseerd op waargebeurde feiten en dus stoort die overdrijving mij niet, het zorgt alleen maar dat het thema er beter uitkomt. En het thema sprak mij meteen aan: je verzetten tegen de onderdrukking en opkomen voor de armen. Het wordt allemaal zeer goed verwoord door Louis Paul Boon, die Jan de Lichte afschildert als een held maar als ik dan andere teksten lees over hem, blijkt de waarheid een beetje anders te zijn en minder nobel. Maar toch zou ik het boek zeker aanraden want ik heb er van genoten.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen