Boekverslag : Anoniem (willem En/of Arnout) - Van Den Vos Reynaerde
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1212 woorden.

Auteur
Het boek is in alle waarschijnlijkheid tegen het einde van de 12e eeuw geschreven maar hiervan is geen handschrift bewaard gebleven. De volledige versie van het verhaal is ons bekend uit twee handschriften. Uit circa 1350 en rond 1400. Het verhaal is waarschijnlijk geschreven door ene Willem en/ of door ene Arnout maar hierover bestaan enkele theorieën. Deze twee auteurs waren Vlamingen.

Titel
De titel is heel simpel te verklaren. De titel slaat terug op de hoofdpersoon uit het verhaal: Reinaerd de vos.

Uitgever, druk en genre
De uitgever en de druk zijn bij dit boek niet van toepassing. Het genre is een fabel.

Samenvatting
Op een pinksterdag laat koning Nobel (de leeuw) zijn hofdag bijeen roepen. Iedereen komt, behalve Reinaert: hij heeft te veel misdaan.
Iedereen heeft zich over hem te beklagen, met uitzondering van Grimbeert, de das. Isengrijn, de wolf, vertelt dat zijn vrouw Hersint is verkracht, dat zijn kinderen zijn mishandeld en dat twee ervan blind zijn gemaakt. Het hondje Cortois klaagt in het Frans: Reinaert heeft hem een worst ontstolen. Tibeert, de kater, zegt dat deze klacht verjaard is en dat Cortois de worst van hem gestolen had. Pancer, de bever, vertelt dat Reinaert aan Cuwaert, de haas, het credo zou leren en dat hij hem kapelaan zou maken. Als Pancer niet tussenbeide was gekomen, had Reinaert de haas de kop afgebeten.
Grimbeert pleit voor z'n oom. Reinaert heeft veel te klagen over Isengrijn, die hem bedrogen heeft en die Reinaerts vrouw, Hermeline, slecht heeft behandeld. Sinds de koningsvrede is Reinaert kluizenaar en vegetariër. Hij leeft voor de liefdadigheid en doet aan zelfkastijding.
Dan wordt de dode kip Coppe op een baar aangedragen. De haan Cantecleer beschuldigt Reinaert van moord op z'n dochter; elf van Cantecleers kinderen zijn het slachtoffer geworden van Reinaerts vraatzucht. De koning stelt voor eerst Coppe te begraven en daarna Reinaert te dagen.
De middeleeuwse rechtspraak eiste dat iemand drie maal zou worden ingedaagd; verscheen hij dan nog niet voor het gerecht, dan werd hij vogelvrij verklaard. Reinaert wordt achtereenvolgens ingedaagd door Bruun (de beer), Tibeert en Grimbeert.
Als Bruun aan Reinaerts slot Maupertuus komt, zegt Reinaert ziek te zijn geworden van de honing. Op Bruuns uitdrukkelijke verzoek begeven ze zich naar de vindplaats: de tuin van Lamfroit, de timmerman. De honing bevindt zich in de spleet van een eik die open gehouden wordt door twee wiggen. Bruun steekt de kop en voorpoten in de spleet, Reinaert trekt de wiggen weg en Bruun zit gevangen. Reinaert beschimpt hem en vertrekt. Lamfroit roept de hulp in van zijn dorpsgenoten en Bruun krijgt een flinke aframmeling. Hij rukt zich los, springt in de rivier en komt uitgeput aan de oever. Reinaert bespot hem en Bruun weet weer naar het hof terug te keren.
Tibeert zal het nu proberen. Reinaert biedt hem muizen aan, die in de schuur van de pastoor zijn. Tibeert raakt in een strik en begint te schreeuwen. Hij wordt afgeranseld en verliest een oog; de pastoor weet hij echter een ernstige (!) verwonding toe te brengen.
Grimbeert biedt aan om voor de derde en laatste maal Reinaert in te dagen. Reinaert gaat inderdaad met hem mee en biecht hem z'n zonden. Grimbeert geeft hem veertig stokslagen en de vos belooft beterschap.
Aan het hof wordt Reinaert aangeklaagd en veroordeeld tot de galg. Bruun, Isengrijn en Tibeert worden belast met de executie en gaan de galg oprichten. Intussen legt Reinaert een openbare biecht af, opdat anderen na zijn dood niet van zijn misdaden zullen worden beschuldigd. Deze biecht draait uit op een beschuldiging van Tibeert, Grimbeert en Isengrijn, die het plan hadden de koning te vermoorden en Bruun koning te maken. Dit was mogelijk door een schat, die in het bezit was van Reinaerts vader. Doordat Reinaert de schat gestolen heeft, is de aanslag echter mislukt. De koning wil de schat hebben en is bereid de vos het leven te schenken. Reinaert vertelt dat de schat zich bij de Kriekeput bevindt. Hij kan de koning daarheen echter niet begeleiden, omdat hij al drie jaar in de ban is; hij zal een boetetocht ondernemen naar Rome en Palestina. Isengrijn en Bruun worden gevangen genomen en een deel van Bruuns huid dient Reinaert tot schoenen en pelgrimstas.
De volgende dag vertrekt de vos, vergezeld door Cuwaert en de hofkapelaan Belijn, de ram. Ze komen te Maupertuus en Cuwaert gaat mee naar binnen. Reinaert bijt hem dood en stopt z'n kop in de pelgrimstas. Belijn mag deze 'brief' aan de koning brengen en zeggen dat hij geholpen heeft hem te schrijven. Reinaert verhuist met zijn gezin naar de wildernis.
Als de koning merk dat de brief in werkelijkheid de kop van de haas is, is hij zeer vertoornd. Firapeel, het luipaard, gaat de onschuldige gevangenen, namelijk Bruun en Isengrijn, bevrijden en zij verzoenen zich weer met de koning. Het is nu duidelijk dat Reinaert allen weer grandioos heeft beetgenomen.

Tijd
Er valt niet precies te zeggen wanneer het verhaal zich afspeelt, maar ergens in de 2e helft van de middeleeuwen.

Plaats
Het verhaal speelt zich af in de bossen van Frankrijk, in de buurt van Montpellier.

Personen
 Reinaert de vos: Reinaert wordt van allerlei slechte dingen beschuldigd, wat meestal terecht is maar soms ook niet. Reinaert is vaak slecht en wreed, maar doordat hij er als enige personage eerlijk voor uit durft te komen, kan jij je al gauw inleven in zijn rol.
 Koning Nobel: deze leeuw is ijdel en onbetrouwbaar. Hij houdt een rechtzitting om daardoor zijn aanzien te verbeteren. Hij doet alsof hij rechtvaardig en slim is, maar hij laat zich door Reinaert in de maling nemen.
 Bruun de beer: Bruun is een domme en naïeve beer die door zijn vraatzucht zich in een bijna dodelijke situatie werkt. Er wordt hem zelfs nog een stuk huid ontnomen door de koning voor Reinaert!
 Tibeert de kater: Tibeert is slimmer dan Bruun, maar trapt ook in de listen van Reinaert. Tijdens het verhaal heeft hij niet een duidelijke klacht tegen Reinaert.
 Isengrijn de wolf: Isengrijn heeft een niet echt belangrijke rol in het verhaal. Hij beschuldigt Reinaert alleen van misdaden.
 Cantecleer de haan: het hele verhaal is eigenlijk begonnen om deze haan. Hij beschuldigt Reinaert ervan zijn kinderen te hebben vermoord, waarna zijn dochter binnen wordt gedragen.

Vertelsituatie
Het boek wordt verteld door een alwetend persoon, deze loodst je door het hele boek heen.

Thematiek
Het thema in het boek is veelal 'bedrog' en 'egoïsme'. Zo bedriegt Reinaert iedereen constant en alle andere dieren zijn in het verhaal erg egoïstisch. Van het boek valt misschien iets te leren, zoals: 'als je maar listig genoeg bent kan je jezelf wel uit de problemen halen'.

Mening
Het was een leuk verhaal, dat komt denk door het de soms humoristische stukjes en soms de actie. De vele personages konden alleen wel eens verwarrend werken. Verder was wel grappig om het verhaal te lezen zoals het geschreven is (regellengte, enzovoort).
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen