Boekverslag : Imme Dros - Ongelukkig Verliefd
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1680 woorden.

Samenvatting Ongelukkig Verliefd:Daan List vertrekt met een paar vrienden, waaronder zijn beste vriend Wubbe Witte, naar Amsterdam om Nederlands te gaan studeren. Daan wil in de hoofdstad een nieuw, ander leven beginnen. Dat valt tegen. Hij heeft geen contacten en voelt zich in Amsterdam niet thuis. Bovendien heeft Daan liefdesverdriet. In de afgelopen zomervakantie is het uitgegaan met Reina Bor, maar hij is nog steeds verliefd op haar.

Het gaat wat beter met Daan als hij begint te tekenen. Dat heeft hij de afgelopen jaren veel gedaan, maar in Amsterdam nog niet. Hij heeft veel talent. Door het tekenen begint hij zich een stuk beter te voelen.

Daans leven verandert totaal als hij de rijke, oudere student Icarus Bakker ontmoet en zijn vriend wordt. Icarus neemt hem overal mee naar toe, zorgt voor een kamer in het centrum en brengt hem in contact met allerlei mensen.

Icarus vraagt of Daan een portret van zijn (half)zus Liliane wil schilderen. Eerst krijgt Daan dat niet voor elkaar, omdat hij haar een vreemd mens vindt. Toch lukt het op een dag plotseling als hij doorkrijgt dat zij verliefd op hem is. Hoewel Daan Liliane eerst heel lelijk vindt, verandert hij van mening en wordt zelfs verliefd op haar. Ze hebben een poosje verkering, maar ze zijn niet vaak bij elkaar. Daan hoort dat Liliane van de ene naar de andere jongen gaat. In die tijd wordt hij steeds gekker op haar. Hij moet voortdurend aan haar denken.

Met de studie van Daan wil het niet echt lukken. Icarus helpt hem een belangrijk tentamen te halen. Kort daarop duikt plotseling Daans vriendin Reina Bor op. Ze zit op zijn kamer als hij thuis komt. Meteen voelt hij dat hij nog steeds veel van haar houdt en zij van hem. De vonk springt ogenblikkelijk over. Ze praten over de afgelopen maanden en ze maken elkaar duidelijk dat ze samen verder willen.

Icarus probeert Daan de volgende dag nog over te halen om naar New York te reizen, waar Liliane is, maar daar voelt Daan niets voor.

Een paar dagen later reist hij met Wubbe terug naar Texel, helemaal gelukkig.Titel: Ongelukkig verliefd.

De titel geeft al aan waar het boek over gaat: ongelukkig verliefd zijn.

Schrijver: Imme DrosSoort verhaal: probleemverhaal, eenzaamheid en verliefdheid

Genre: Dramatiek, de schrijver laat de gebeurtenissen zien door middel van dialogen.

Jeugd- of literatairboek?

Het is jeugdliteratuur

Gebeurtenissen:

Probleem van de hoofdpersoon:

Daan gaat Nederlands studeren. Die studie heeft hij zich door zijn vader aan laten aanpraten. Veel liever was hij naar de Rietveld-academie gegaan om zijn tekentalent verder uit te bouwen.

Hij gaat naar Amsterdam om Nederlands te studeren. In Amsterdam wil hij een hele nieuwe start maken, omdat zijn vriendin het heeft uit gemaakt. Daan voelt zich in Amsterdam diep ongelukkig.Hoofdlijn in 6 stappen:1-begin situatie:

Daans vriendin Reina maakt de verkering tussen hen uit.2-onstaan van een probleem:

Daan vertrekt naar Amsterdam om Nederlands te gaan studeren en een heel nieuw ander leven op te bouwen, maar dat wil niet echt lukken.3-verslechtering van het probleem:

Daan mist Reina. Ook heeft Daan heeft geen contacten in Amsterdam en daardoor voelt hij zich diep ongelukkig.4-dieptepunt:

Daan ontmoet een andere student: Icarus Bakker. Hij helpt hem in contact te komen met andere mensen. Daan ontmoet z’n half zus Liliane en wordt verliefd op haar, maar blijft nog steeds wat voor Reina voelen5-langzame of snelle verbetering:

Het gaat beter met Daan. En plotseling duikt Reina weer in z’n leven op.6-oplossing van het probleem:

Daan en Reina zijn weer samen. En samen met Wubbe gaan ze terug naar Texel.

Het begin van het verhaal:

Daans vriendin maakt het uit, daarom voelt hij zich erg ongelukkig, hij gaat naar Amsterdam om een nieuw leven op te bouwen, maar dat wil niet echt lukken.

Het eind van het verhaal:

Daan krijgt weer verkering met Reina en gaat terug naar Texel.

Het boek heeft een gesloten einde.Het boek heeft een gesloten einde, omdat je weet hoe het met Daan afloopt; hij gaat terug met Reina naar Texel.Personen:

Hoofdpersonen:

Daan List:

Hij is ongeveer 19 jaar. Hij is een onzekere, stuntelige twijfelaar die moeilijk uit z’n woorden kan komen.Van de andere personen kom je niet zoveel te weten, omdat het boek vooral in de ikvorm door Daan wordt verteld.Icarus Bakker:

Is een oudere student; hij is rijk, voert nauwelijks iets uit en gedraagt zich vreemd.Wubbe Witte:

Is een oude vriend van Daan. Ze kunnen erg goed met elkaar opschieten. Hij komt ook van Texel.Liliane Bakker:

Wat voor ’n iemand zij is, kom je nauwelijks te weten. Ze staat bekend als de Mata Hari van Amsterdam. Ze heeft veel mannen en telkens weer een andere, maar ze blijft vaag. Ze krijgt nog eentijdje verkering met Daan.Reina Bor:

Is de grote liefde van Daan. Ze is erg onafhankelijk en gaat haar eigen gang en laat Daan duidelijk merken dat hij rekening met haar moet houden.

Tijd:

Wanneer?

Het verhaal speelt zich af in deze tijd.

Hoeveel tijd speelt tussen begin en eind?

Tussen begin en eind verloopt ongeveer een jaar, het eerste studiejaar van Daan in Amsterdam.

Chronologisch of niet chronologisch?

Het boek is niet chronologisch, want er komen een heleboel flashbacks in voor.

Terugblikken?

Ja, er komen een heleboel terugblikken voor. In Eén daarvan wordt verteld hoe Reina en Daan op Texel verkering kregen. Daarnaast zijn er af en toe korte terugverwijzingen (in de vorm van gedachten of herinneringen van Daan) die ophelderingen geven uit het verleden van Daan.

Sprongen in de tijd?

Ja, die zijn er ook. Er wordt veel tijd overgeslagen of in een paar zinnen kort samengevat.Vertelwijze:

Door wiens ogen?

Het verhaal wordt door de ogen van de hoofdpersoon verteld. Daan dus. Je krijgt een bijzonder goede indruk van de gedachten en gevoelens van Daan. Je weet alleen wat Daan denkt. De gedachten en gevoelens van andere personen blijven dus verborgen.

Ik-verhaal?

Ja, het is een Ik-verhaal. Het verhaal wordt verteld door de ogen van Daan.

Alwetende verteller?

Nee, die is er niet.

Personele verteller?

Nee, die is er niet, want het boek word verteld met ik, dus geen hij of zij.Ruimte:

Waar speelt het verhaal zich af?

· In het huis bij Daans ouders

· In de kamer van Daan in Amsterdam

· In het huis (boven de hoedenwinkel) van Icarus. Hier komt Daan later te wonen

· Op de woonboot van Liliane

· Op de boot van Texel naar Den Helder

· Op het centraalstation van Amsterdam en Den HelderWat is het onderwerp van het verhaal?

LiefdeBedoeling of boodschap:

Heeft de schrijfster een bedoeling met dit verhaal?

Ja, dat denk ik wel. De schrijfster heeft haar eigen ervaringen de boeken verwerkt: zij komt ook van Texel, ging naar de middelbare school in Den Helder en studeerde in Amsterdam. Ongelukkig verliefd is een vervolg op de boeken De zomer van dat jaar (1980) en Lange maanden (1982. Ook in deze boeken is Daan List de hoofdpersoon.

Heeft de schrijfster een bepaalde bedoeling?

Ja, het komt op hetzelfde neer als hierboven staat beschreven.Taal:

Het taalgebruik, was dat moeilijk?

Nee, dat vond ik niet.

Bevat het verhaal veel beschrijvingen en dialogen?

Ja, de schrijfster schrijft met veel dialogen, maar ook wel met beschrijvingen. De gedachtes en gevoelens van Daan worden heel veel beschrijven. De nadruk ligt vooral op wat Daan allemaal doet. Je leert de personen kennen uit de manier waarop ze praten.Mijn mening:

Ik vond het een heel mooi boek om te lezen. Ik heb de andere twee boeken ook gelezen, die vond ik ook heel mooi. Het boek is makkelijk te lezen en te begrijpen.Informatie over de schrijfster:Imme Dros:

Imme Dros werd op 26 september 1936 in Oudeschild op Texel geboren. Toen ze 15 jaar was, ging ze verhalen schrijven voor de kinderpagina van het Utrechts Nieuwsblad.

Imme Dros ging naar de ULO in Den Helder. Daarna zat ze Eén jaar op de kweekschool, maar ze wou dolgraag naar het gymnasium. In 1958 gaat Imme Dros Nederlands studeren in Amsterdam.

Tijdens haar studietijd wint ze een wedstrijd voor eenakters, uitgeschreven door een studentenvereniging. Daardoor wordt ze gevraagd als redactrice van Propria Cures, een studentenblad.

In 1963 trouwde ze met haar medestudent Harrie Geelen en in 1964 wordt hun zoon Pieter geboren. In 1968 kregen ze een tweeling.

In 1969 krijgt Imme een baan voor halve dagen bij een reclamebureau. NA een half jaar begint ze mee te schrijven aan de televisieserie Ti-ta-tovenaar. Dat doet ze twee jaar lang. Later bewerkt ze ook televisieteksten voor haar man, die auteur is van Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?, Q&Q en Kunst en Vliegwerk. Hierdoor werd ze in 1970 benaderd door de uitgeverij Van Holkema & Warendorf. En schrijft ze het kinderboek Het paard rudolf . Na dit boek volgen nog een aantal dierenboeken: Duif maar dapper, Spicht en de burgermeester Altijdgrijs.

In 1981 kreeg Imme haar eerste Zilveren Griffel voor De zomer van dat jaar. Dit boek is het eerste deel van een trilogie over Daan List. Het tweede deel, Lange maanden, verscheen in 1982 en het derde deel, Ongelukkig verliefd, in 1995.

Hier volgen nog een aantal boeken die Imme Dros geschreven heeft en waar ze prijzen voor ontvangen heeft. Voor De trimbaan (1988) en De witte boot (1985) ontving ze Zilveren griffel voor. Ze won de Nienke van Hichtumprijs nadat ze een verhaal schreef, in opdracht van de gemeente Hilversum, over een oorlog die in die plaats plaats vond. Het boek dat ze schreef heet En een tijd van vrede. In 1988 wordt het boek Annetje Lie in het holst van de nacht bekroond met een Zilveren Griffel en de Woutertje Pieterseprijs. Ook voor Roosje kreeg een ballon en De O van opa kreeg ze een Zilveren Griffel. Samen met haar man Harrie Geelen maakt ze de prentenboeken Ik wil die en Blauwe stoel, ruzie stoel. Ook deze worden bekroond met de Zilveren Griffel. In 1988 kreeg ze een Zilveren Griffel voor De reizen van de slimme man.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen