Boekverslag : Tim Krabbe - Het Gouden Ei
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2310 woorden.

Titel ; Het gouden ei



Auteur ; Tim Krabbé



Uitgeverij ; Bert Bakker



Jaar van verschijnen ; 1984



Hoeveelste druk ; 16e druk (1998)



Aantal bladzijden ; 98



Waarom heb ik dit boek gekozen;



Ik heb dit boek gekozen, omdat de uitleg over het boek, aan de binnenkant van de kaft, me wel aansprak. Ik had namelijk nog een paar boeken van de Literatuur leeslijst opgezocht, maar bij die boeken snapte ik niets van de achterkant. Bij dit boek wel. Op de achterkant van dit boek staat dat het een klassieker is, en dat hij al een paar keer is verfilmd. Daardoor dacht ik dat het vast wel een mooi boek zou zijn.



Mijn eerste persoonlijke reactie;



Ik vind het niet een heel leuk boek. Het einde is niet echt ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar zulk soort boeken vind ik wel het leukst. Ik vind het einde bij dit boek een beetje abrupt. Ik vind dat het net lijkt alsof de schrijver geen zin meer had in het verhaal en het zo snel mogelijk afgerond heeft.



Ik vond het wel goed geschreven, maar ik moest me wel echt concentreren op het boek, want je bent zo de verhaallijn kwijt.



Het boek was wel zo spannend, dat ik het liefst de hele tijd doorlas.



Korte samenvatting van de inhoud;



Rex Hofman en Saskia Ehlvest zijn op de heenweg van een vakantie naar Frankrijk. Onderweg gaan ze nog even naar een tankstation. Saskia gaat wat te drinken halen. Rex wacht ondertussen bij de auto. Hij denkt aan de vakantie van drie jaar geleden. Op een gegeven moment was de benzine op. Saskia heeft toen drie uur moeten wachten , totdat Rex met de brandstof terugkwam. Ze was toen helemaal overstuur geweest. Als kind had ze een nachtmerrie gehad, waarin ze opgesloten zat in een gouden ei. Tijdens haar verblijf in de auto was die nachtmerrie weer naar boven gekomen.



Terwijl Rex dit bedenkt, kijkt hij op zijn horloge. Saskia is al een hele tijd weg, en hij besluit te gaan kijken bij de servicewinkel waar ze blijft. Maar daar is ze niet. Rex vraagt aan de medewerkers of ze iets hebben gezien, ook belt hij de politie, maar niemand kan hem helpen.



Raymond Lemorne is op zijn zestiende van een flat afgesprongen, omdat hij zich afvroeg wat er zou gebeuren als hij dat deed. Hij heeft daarvoor zes weken in het ziekenhuis gelegen. Nu, eenentwintig jaar later, is hij scheikundeleraar, getrouwd, en heeft hij twee dochters. Op een dag redt hij een meisje uit het water. Daardoor vraagt hij zich af of hij ook in staat is een misdaad te plegen. En vanaf dat moment is hij bezig met een plan om die misdaad werkelijk te plegen. Na een heleboel mislukte pogingen op verschillende tankstations, lukt het hem eindelijk om een vrouw in zijn auto te krijgen; Saskia. Hij bedwelmt haar en neemt haar ergens mee naar toe.



Acht jaar later gaat Rex op vakantie samen met zijn huidige vriendin, Lieneke. Hij vraagt haar tijdens die vakantie ten huwelijk. Die nacht heeft hij een nachtmerrie. Dezelfde die Saskia in haar kinderjaren ook had gehad, de nachtmerrie over het gouden ei. Na de vakantie start Rex nogmaals een opsporingscampagne. Hij plaatst de laatst gemaakte foto van Saskia in de krant, en hij vraagt om hulp door middel van advertenties. Na een aantal dagen meldt een Franse man zich. Rex herkent de man van het tankstation, acht jaar geleden. Hij had toen een mitella om. De man zegt dat hij meer weet over Saskia’s verdwijning. Maar dat hij het alleen wil vertellen als hij bij Rex hetzelfde mag doen. Rex beseft dat hij dan dood gaat. Maar toch stemt hij toe. De man neemt hem mee naar het tankstation. Hetzelfde tankstation waar Saskia was verdwenen. Bij het tankstation geeft Lemorne hem een slaapmiddel, dan begint hij te vertellen.



Als Rex wakker wordt, ligt hij in een doodskist, op een matras. Hij is levend begraven.



Lieneke zoekt Rex, maar van Rex en Saskia is nooit meer iets vernomen.



Bespreking van de volgende verhaalaspecten;



- Fictie en werkelijkheid;



Het is een fictie boek. Het verhaal is niet echt gebeurd. Het is wel realistisch geschreven vind ik. Het is misschien een heel onwaarschijnlijk verhaal, maar het zou op zich wel echt gebeurd kunnen zijn. Want er zijn wel rare en enge mensen op de wereld, die hier volgens mij best in staat voor zullen zijn.



- Spanning en open plekken;



In dit boek zit best veel spanning. Je moet eerst een stuk lezen, voordat je een beetje weet waar het over gaat. De personen worden wel meteen helemaal beschreven.



Er zitten heel veel open plekken in dit boek. De schrijver heeft op verschillende plekken een terugblik of herinnering ingelast. Daardoor werd het best spannend. Ook werd er heel veel gebruik gemaakt van overschakeling op een andere verhaallijn. Elk hoofdstuk werd er weer gewisseld van personen, plaatsen en gebeurtenissen. Dat vond ik heel leuk aan het boek, het gaf afwisseling en spanning.



- Personages;



In dit boek is Rex Hofman de hoofdpersoon. Zijn doel is zijn vriendin terugvinden. Hij is rustig en serieus. Ik vind ook dat hij doorzettingsvermogen heeft, want na acht jaar gaat hij nog een keer op zoek naar zijn vriendin. Terwijl er dan heel weinig kans op is dat hij haar ooit nog vindt.



Saskia Ehlvest, de verdwenen vriendin van Rex, leer je alleen in het begin van het boek een beetje kennen. De rest van het verhaal speelt zij niet meer mee. Ze is dan ontvoerd, en Rex probeert er achter te komen wat er precies is gebeurd. Ik denk dat ze een bijpersoon is. Ze had vroeger last van een nachtmerrie. Dan zat ze in een Gouden Ei, en vloog ze door de ruimte. Er vloog nog één ander ei in de ruimte, als ze daar tegen aan botste was ze vrij. Er staat ook in het boek dat ze ijdel is, en behulpzaam.



Raymond Lemorne is de ontvoerder van Saskia. Hij heeft vreemde ideeën. Hij heeft zich op zijn zestiende bijvoorbeeld afgevraagd wat er zou gebeuren als hij van een flat afspringt. Hij heeft dat toen gedaan. Veel later, als hij getrouwd is en kinderen heeft, redt hij een klein meisje uit het water. Daardoor vraagt hij zich af of hij ook in staat is om een misdaad te plegen, om iemand te doden. Hij doet dit dus ook, en Saskia is daarvan het slachtoffer. Raymond heeft geen enkel schuldgevoel, daardoor vind ik hem erg hard. Ik mag hem niet en ik vind het een enge man. Hij is de tegenstander in het verhaal.



Lieneke is de nieuwe vriendin van Rex. Er is niet zoveel over haar bekend. Ze is alleen belangrijk door haar relatie met Rex. Ik vind haar niet echt een helper. Ze steunt Rex niet heel erg met het verlies van Saskia. Ze is meer een onbelangrijke bijpersoon.



- Opbouw;



Het verhaal is een beetje in meerdere gedeeltes geschreven.



Het begint met een hoofdstuk waarin Saskia wordt ontvoerd. Hierin is Rex de hoofdpersoon.



In het tweede hoofdstuk gaat het weer over Rex, maar dan acht jaar later, hij is hier op vakantie met Lieneke.



In het volgende hoofdstuk is de ontvoerder, Raymond Lemorne, de hoofdpersoon, je leest hoe hij op het idee komt om een misdaad te gaan plegen, en hoe hij dat allemaal gaat organiseren. In hetzelfde hoofdstuk wordt Saskia ontvoerd. Dit hoofdstuk gaat dus weer over iets wat eerder is gebeurd.



In het volgende hoofdstuk is het weer acht jaar na de verdwijning van Saskia. Rex is hierin weer de hoofdpersoon.



In het laatste hoofdstuk is Lieneke de hoofdpersoon. Rex en Saskia zijn allebei verdwenen, en nu is zij degene die advertenties plaatst.



Volgens mij is het een niet-chronologische volgorde, maar dat weet ik niet zeker.



Het verhaal is in medias res, in het begin weet je bijna meteen over welk probleem het boek gaat. Er zijn ook veel spanningsbogen.



- Tijd;



Het verhaal wordt verteld in de verleden tijd. Op 28 juli 1975 wordt Saskia ontvoerd. Na acht jaar, in de zomer van 1983, vraagt Rex Lieneke ten huwelijk. Daarna zet hij een opsporingsactie op om Saskia te vinden. De vertelde tijd is dus ongeveer acht jaar.



In een flashback wordt de voorgeschiedenis van de moordenaar verteld.



Het boek heeft 98 bladzijden, de verteltijd is dus 98 bladzijden.



- Thema en motieven;



Het hoofdthema is de raadselachtige verdwijning van Saskia. Ontvoering dus.



Dingen die telkens terugkeren zijn;



- Claustrofobie.



De nachtmerries die Saskia door haar claustrofobie krijgt, neemt Rex over na haar verdwijning.



- Het getal 8.



8 is het geluksgetal van Saskia. Ze wordt op een dag in augustus (de achtste maand) om acht uur ontvoerd. ze hebben muntjes begraven onder de achtste paal. Na acht jaar gaat Rex weer op zoek naar Saskia. De advertentie heeft Rex 80.000 gulden gekost. En zo zijn er nog wel meer dingen waarin het getal acht voorkomt.


- Vertelsituatie;



Het is een personale vertelsituatie. Het is geschreven in de hijvorm. Je kijkt een beetje mee met Rex. Je weet zo het meeste van Rex. de andere personen leer je niet zo heel goed kennen.



- Ruimte;



Het speelt zich af op verschillende plekken. Onder andere op het tankstation in Frankrijk, waar Saskia ontvoerd wordt. Ook speelt het in Italië, daar is Rex op vakantie met Lieneke. Het speelt ook nog even in Nederland, in de flat van Rex. Er wordt niet veel over de rest van de ruimte gezegd.



Grondige beschrijving van mijn leeservaringen;



Ik vond het onderwerp van het boek (ontvoering) wel interessant, maar ik ga nu niet in één keer vaker dit soort boeken lezen. Ik denk niet zo vaak na over dit onderwerp. Ik heb er ook niet zoveel mee te maken, ik ben nog nooit ontvoerd, en ik ken ook niemand die dat wel is. Mocht ik een keer ontvoerd worden, dan zie ik dan wel verder.



Ik vond de uitwerking van het verhaal wel verassend. Ik lees namelijk niet zo vaak boeken waarin de hoofdpersoon doodgaat. Dat vond ik wel apart.



Ik vind dat alle kanten van het onderwerp wel genoeg aandacht hebben gekregen. Maar misschien kon de schrijver iets meer over de ontvoering en de voorbereiding ervan vertellen. Dat werd ook wel in grote lijnen gedaan, maar toch bleven voor mij nog een paar dingen een beetje vaag.



Het verhaal bevat zeker voldoende gebeurtenissen, elke keer wanneer ik het saai vond worden, gebeurde er weer iets spannends.



Soms was het verband van de gebeurtenissen wel een beetje vaag, maar meestal vond ik het wel logisch.



Ik vind het een spannend, boeiend en verrassend boek. Spannend omdat er dingen gebeuren die later pas verklaard worden, zo wil je telkens door blijven lezen. Ik vond het ook wel boeiend, normaal lees ik ander soort boeken, maar ik vond dit ook wel een keer leuk. En ik vond het verrassend, omdat er dingen gebeurden die ik totaal niet verwacht had, bijvoorbeeld dat Rex doodgaat.



De gebeurtenissen hebben me een beetje aan het denken gezet. Als ik het boek weglegde, dacht ik er bijvoorbeeld wel eens aan hoe het zou zijn als er iemand die ik goed ken wordt ontvoerd. dat lijkt me wel eng.



Ik vond de gebeurtenis waarbij Rex uiteindelijk ook in een kist onder de grond ligt het indrukwekkendst. In het hele boek ging het erover dat Rex wilde weten wat er met Saskia gebeurd was. Als hij dan in die kist ligt weet je dat eindelijk. Maar dat iemand er zelfs zijn leven voor over heeft om iets te weten te komen, dat heeft wel indruk op me gemaakt.



Ik zou niet graag op de hoofdpersoon willen lijken. Ik vind hem niet echt een groot voorbeeld of zo. Ik zou bijvoorbeeld nooit mijn leven geven om iets te weten te komen, dan weet ik het maar niet. Er zijn wel meer dingen die ik anders zou doen als hij. Ik vind hem ook een beetje saai. Ik weet niet goed waarom.



Ik verafschuw het personage van Raymond Lemorne. Ik vind het zo’n enge man. Ik vind het een heel eng idee dat die vent kinderen heeft en les geeft, terwijl hij ook moorden pleegt, zonder er last van te hebben. Ik mag zulke mensen niet, en ik vind het eng dat er zulke mensen bestaan.



Van Rex kom je denk ik het meeste te weten, maar ik begreep zijn gedrag niet altijd. Maar ja, misschien was dat wel de bedoeling, en maakte dat het spannend of zo.



Ik vind dat alles in het verhaal wel goed samenhangt met elkaar.



Ik vind het een spannend en boeiend verhaal, het is goed geschreven. De bouw van het verhaal is heel apart, maar dat vind ik juist wel leuk. Het maakt het interessanter. Het past ook goed bij het onderwerp, het maakt het alleen maar spannender.



De terugblikken en herinneringen in het verhaal vind ik ook wel leuk. Zo weet je een beetje meer over de personen en de redenen waarom ze iets doen.



Het eind vind ik iets te snel afgebroken, maar wel heel goed. Eerst zoekt Rex Saskia de hele tijd, er zijn overal foto’s van haar te zien. Als hem dat eindelijk gelukt is, is hij zelf ook weg. Dan moet Lieneke Rex dus zoeken, en zijn er ineens ook foto’s van Rex. Dat vind ik wel een goed eind.



Het taalgebruik en zo is goed. Maar af en toe vond ik het wel lastig om te lezen. Ik moest mijn gedachten er heel goed bijhouden, anders wist ik niet meer waar het over ging.



Informatie over de auteur;



Tim Krabbé is geboren op 13 april 1943. Hij schrijft voornamelijk romans, gedichten en korte verhalen. Hij heeft veel belangstelling in wielrennen en schaken. Hij heeft over deze twee sporten ook boeken geschreven, zoals bijvoorbeeld 43 wielerverhalen (1984) en Nieuwe schaakcuriosa (1977). Zijn doorbraak naar het grote publiek komt in 1984, met Het gouden ei. Hiervoor krijgt hij de Diepzeeprijs.



Vier boeken zijn verfilmd, onder andere Het gouden ei, in 1988.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen