Boekverslag : Tsafrira Levy - Tamar: Schaduw Van Schande
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 511 woorden.

Titel: TAMAR: schaduw van schande (1999)

Schrijfster: Tsafrira Levy

Soort boek: Jeugdroman

Aantal bladzijden: 167De hoofdpersoon, Tamar, is een koningsdochter van 17 jaar oud, in het land Israël waar het verhaal zich lang geleden afspeelt.

Het boek begint met de vlucht van Tamar uit het paleis van haar vader, samen met haar trouwe slaaf Ashmir, groot, sterk, met het verstand van een 5 jarige, en haar oude vriend Azania, de loper van haar vader, de koning. Ze gaan op weg naar Fort EnGedi, de woonplaats van Azania’s vader, die een goede vriend van de koning is.

Maar waarom vluchten ze?…Tamar groeide op in het paleis, samen met de koningsvrouwen en al hun kinderen.

Eén van haar halfbroers, Amnon, kan haar niet met rust laten. Hij mishandelt haar en als Amnon “ziek” op bed ligt en Tamar naar zijn huis moet om hem te verplegen, verkracht hij haar. Daarna wordt ze door hem als oud vuil op straat gezet. Ze vertelt het alleen aan haar broer Avshalom, die zweert haar te zullen wreken. Er volgen twee lange eenzame jaren. Als Avshalom dan uiteindelijk Amnon vermoordt, wordt ook Tamar door de moeder van Amnon, Achinoam, beschuldigd van broedermoord, waarna ze uit Jeruzalem wegvlucht.

Azania kan haar slechts voor één nacht helpen; de rest van de tocht moet Tamar met Ashmir alleen verder reizen. Ze worden gezocht door de soldaten van Achinoam, dus niemand mag weten wie ze werkelijk zijn. Daarom doen ze zich voor als Nakam en Domia, een herdersjongen en zijn stomme metgezel.

Op zoek naar geschikte slaapplaatsen en voedsel ontmoeten ze per toeval de broer van Azania: Zimri. Tamar vertelt hem het hele verhaal. Hij belooft hen dan verder te helpen naar Fort EnGedi en brengt hen naar een grot verborgen achter en rij grote struiken.

Tamar en Ashmir helpen Zimri met de voorbereidingen voor een feest in zijn dorp. Maar ook daar zijn soldaten naar haar op zoek en ze vluchten, tot het einde van het feest, terug naar de grot.

Er volgt een gevecht als twee jongens op zoek zijn naar de grot om Tamar en Ashmir over te leveren aan de soldaten.

Tamar en Zimri zijn verliefd op elkaar geworden en besluiten te trouwen.

De vader van Zimri vindt dit goed en stuurt de soldaten terug met een boodschap voor de koning. Ook hij stemt toe in het huwelijk. Ze hoeven dan niet langer te vluchten, zodat uiteindelijk alles nog goed afloopt.Mijn mening:

Lees dit vooral niet want dit is een shitverhaal.. (verrander als dit nodig is)Over de schrijfster:

Tsafrira Levy werd in 1951 in Israel geboren als dochter van een Duitse vader en een Belgische moeder die voor Hitler gevlucht waren. Ze groeide op in de kibboets. Na 20 maanden militaire dienst studeerde ze in Tel Aviv filosofie, psychologie, televisie en film. Ze leerde daar haar Nederlandse man kennen. In 1976 is ze in Nederland komen wonen waar ze in Groningen haar studies heeft afgerond. Ze schrijft meestal jeugdromans met als basis bijbelverhalen en daarnaast werkt ze als psychotherapeut, voornamelijk met ex-verslaafden.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen