Boekverslag : Terry Brooks - Star Wars Episode One; The Phantom Menace
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1070 woorden.

Titel: Star Wars Episode One; The Phantom Menace

Schrijver Terry Brooks

Vertaler: Gert van Santen

Soort Boek: Science fiction

Aantal Bladzijden: 312Het verhaal speelt zich lang geleden af, in een melkwegstelsel ver hier vandaan.

De hoofdpersoon is het negenjarige jongetje Anakin Skywalker die op de afgelegen planeet Tatooine woont.

Eén van de andere planeten, Naboo, wordt belegerd door de machtige Handelsfederatie. De Jedi meester Qui-Gon Jinn en zijn leerling Obi-Wan Kenobi zijn door de Jedi Raad op pad gestuurd om te bemiddelen in dit conflict. Deze Jedi, die vechten voor vrede in het hele universum, worden op het schip van de Handelsfederatie in een hinderlaag gelokt. Ze ontdekken dat de Handelsfederatie van plan is een invasieleger naar Naboo te sturen en weten te ontkomen door aan boord te glippen van één van de transportschepen van de Handelsfederatie dat op weg gaat naar de planeet Naboo.

Daar aangekomen ontmoeten ze Jar Jar Binks, een Gungan die in het moeras van Naboo woont. Die vertelt hen dat de enige veilige plaats de verborgen Gunganese stad Otho Gunga is. Vanuit deze onder water gelegen plaats gaan ze op weg naar koningin Amidala van Naboo die in de hoofdstad Theed woont. Als ze daar aankomen is Theed net ingenomen door het invasieleger van de Handelsfederatie. Met behulp van de Jedi en de lijfwachten van de koningin weet het groepje te ontsnappen en zet koers naar de stadplaneet Coruscant, de hoofdstad van de Republiek, een groep planeten waartoe ook Naboo behoort, om de kwestie voor te leggen aan de Senaat. Als ze door de blokkade van de Handelsfederatie proberen te breken loopt hun ruimteschip zware schade op. Het ergste wordt gerepareerd door de Astromech droid R2-D2 die hen de rest van het verhaal zal vergezellen, maar ze moeten een noodstop maken op de afgelegen planeet Tatooine, die buiten de Republiek valt en een toevluchtsoord is voor criminele buitenwerelders en ander ruimtetuig, om onderdelen voor hun ruimteschip te kopen. Daar ontmoeten ze de slaaf Anakin Skywalker die in een kleine onderdelen winkel werkt. De baas van de winkel accepteert hun geld niet. Anakin vertelt hen dat er binnenkort een podrace plaatsvindt en dat hij in het geheim een racer bouwt om hier aan mee te doen. Als hij de race wint, zal hij het gewonnen geld delen met de Jedi zodat ze onderdelen kunnen kopen. Anakin is de enige mens wiens reflexen goed genoeg zijn om te kunnen podracen. Na een bloedtest vermoedt Qui-Gon dat Anakin een uitverkorene is uit een oude Jedi legende en wil hem bevrijden uit deze slavernij om hem voor te stellen aan de Jedi Raad. Anakin kan de planeet niet verlaten want hij is een slaaf. Daarom sluit Qui-Gon een weddenschap af met Watto, de eigenaar van de winkel. Als Anakin de race verliest, krijgt Watto zijn podracer. Wint Anakin, dan is hij vrij. Nadat Anakin deze spectaculaire race gewonnen heeft, vertrekken ze met de nieuwe onderdelen op zak naar hun schip. Daar aangekomen raakt Qui-Gon in gevecht met een “Sith Lord”, een lang doodgewaande vijand van de Jedi, gestuurd om hen te vernietigen. Qui-gon en Anakin weten met de hulp van Obi-wan net te ontkomen en ze zijn weer op weg naar Coruscant. Daar aangekomen legt de koningin het probleem voor aan de senaat terwijl Qui-Gon Anakin voorstelt aan de Jedi Raad om hem op te laten leiden tot Jedi. De Raad weigert Anakin te trainen want hij is simpelweg te oud, omdat een toekomstige Jedi al vanaf zijn geboorte wordt opgeleid. Tegen de wil van de Raad in wil Qui-Gon Anakin toch trainen maar dit is onmogelijk want Obi-Wan is zijn leerling al.

De senaat kan het probleem van koningin Amidala niet oplossen en deze besluit daarna om terug te keren naar Naboo en zelfstandig haar planeet te bevrijden.

Als ze weer terug aankomen op Naboo probeert de koningin met behulp van het gehele Gunganese leger een afleidingsmanoeuvre tot stand brengen om het droidleger van de Handelsfederatie uit Theed te lokken en zelf met behulp van de Jedi en een verzetsgroep het paleis binnen te dringen om de president van de Handelsfederatie, Nute Gunray, gevangen te nemen. Ondertussen moeten ze de piloten van de sterrenjagers bevrijden die een aanval op het moederschip van de Handelsfederatie, wat tevens het commandocentrum voor het droidleger is, gaan ondernemen.

De groep wordt wederom aangevallen door de Sith Lord die ze op Tatooine ontmoetten. Qui-Gon zegt tegen Anakin dat hij zich op een veilige plaats moet verstoppen terwijl hij en Obi-Wan een gevecht aangaan met de Sith Lord. Anakin verbergt zich in de cockpit van een sterrenjager en raakt zo bij toeval betrokken bij de aanval op het moederschip van de Handelsfederatie.

Het lukt de koningin om de president gevangen te nemen waarna er een groep droids op haar wordt afgestuurd om hem weer te bevrijden. Intussen is Anakin in het moederschip beland waar hij de reactor weet uit te schakelen waardoor het schip van binnen uit explodeert en de Handelsfederatie de controle over het droidleger verliest. Daardoor mislukt de bevrijding van de president en winnen de Gungans het gevecht tegen de droids die letterlijk in elkaar zakken. Naboo is hierdoor bevrijd van het juk van de Handelsfederatie.

Tijdens het gevecht tegen de Sith Lord wordt Qui-Gon gedood, waarna Obi-Wan zelf de Sith Lord vernietigt. Na de crematie van Qui-Gon een paar dagen later, wordt Obi-Wan door de Jedi Raad benoemd tot Jedi Meester en geven ze hem alsnog toestemming om Anakin Skywalker op te leiden.

Mijn mening:

Ik heb de film ook gezien maar het boek is veel mooier. Er zitten meer details in en is heel verrassend. Het was redelijk moeilijk om er een boekverslag van te maken vanwege de vele gebeurtenissen en de vele moeilijke namen. Het boek is fantastisch geschreven en hoewel het motief in het begin tamelijk slap is volgt er een heel goed en spannend verhaal op. Het is science fiction, dus niet waar gebeurd.Over de Schrijver:

Terry Brooks werd in 1944 geboren in Illinois in de VS waar hij zijn jeugd doorbracht. Hij studeerde Engelse literatuur en rechten aan de universiteit van Washington. Nadat hij jaren als advocaat werkzaam was is hij nu een full time schrijver. Hij schrijft vooral science fiction boeken. Zijn eerste boek was: “Sword of Shannara” (1977). Andere boeken van deze schrijver zijn: “Running with the Demon” en “Angel fire East”. Hij woont samen met zijn vrouw Judine op Hawai.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen