U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Rene Appel - Geweten.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=4962 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 639 woorden.

Uitgever: Bert Bakker 1996
Druk: 1e druk OKT 1996, 2e druk OKT 1996
Aantal pagina’s: 302

Geen ondertitel of motto.

Titelverklaring: "Geweten" de hele groep jongeren heeft wat op zijn geweten want ze hebben elkaar in de moeilijkheden gebracht in een toen al benarde situatie zo vlak na de Tweede Wereld Oorlog. En Johan had een pistool, hij nam het steeds mee en werd een onderdeel van de groep. Dit pistool zorgt voor onrust wanneer er een dode valt in de groep waarbij het pistool gebruikt is.

Gegevens van auteur: René Appel is 52 jaar en is hoog leraar aan de Universiteit van Amsterdam Verwerving en Didactuur van het Nederlands.
Enkele boeken van hem zijn: tegenliggers/ Spijt/ Derde Persoon.

Samenvatting: Een groep jongeren die na de WO 2 het verkeerde pad inslaan. Ze zakken voor hun examens en breken in bij leraren en stelen uit winkels. Er heerst een zeer deprimerende sfeer. Ze komen regelmatig in contact met de politie en hebben vaak huisarrest. In het begin gaan ze regelmatig naar de bunker waar ze in contact komen met alcohol en sigaretten. Johan neemt regelmatig zijn pistool (Mauser) mee wat hij gevonden heeft, hij laat het rondgaan en iedereen moet er naar kijken. Maar wanneer er een om het leven komt nadat ze de moet hadden opgegeven, ze deden een soort van Russisch roulette, komen ze niet meer terug in de bunker. En brengen voortaan hun tijd samen door op een zolder. Wanneer de politie meer wil komen te weten zitten ze aardig in de penarie. Sytze kan de waarheid niet meer voor zich houden en besluit zelfmoord te plegen (waarvan getwijfeld wordt of hij het zelf heeft gedaan, later na 50 jaar blijkt het namelijk zo te zij n dat hij vermoord is). De groep gaat uit elkaar.
Zo’n 50 jaar later. Peter van Galen, een van de leden van het groepje die gedwongen naar Amsterdam verhuisde, keert terug naar de plaats waar het drama zich had afgespeeld, op zoek naar de waarheid over een duister verleden: wat is er precies gebeurd en waarom is het gebeurd? Nadat hij bij een van de vroegere groepsleden is ingetrokken, verlaat hij zijn vrouw en kiest voor zijn vroegere vriendin(Ineke). Samen komen ze achter de duistere waarheid. Ineke bleek betrokken te zijn bij de moord van Sytze ze had hem namelijk toegang verleend aan de vuurtoren waar zij hem van af had geduwd.

Welke periode? Nu in de tijd dat het boek geschreven is en vlak na de Tweede Wereld Oorlog.

Hoeveel tijd verstrijkt er? nu: ong. een maand vlak / na de WO2: half jaar.

Hoe verloopt die tijd? chronologisch.

Waar speelt het verhaal zich af? nu: Amsterdam (42) na de WO2: dorp met een haventje en vuurtoren (?)

Karakter beschrijving:

Peter: Degene die terug keert om meer te weten te komen, hij blijkt de enige te zijn die daar na zo’n lage tijd nog zin in heeft. Een beetje een buitenbeentje hij laat alles maar op zich afkomen.
Johan: Degene met de meeste lef. Komt vaak met de ideeën. Hij was degene met het pistool. Later een dronkelap.
Ineke: Mede verantwoordelijk dood Sytze. Vriendin van Trudy. Later trek Peter bij haar in en starten een relatie waar ze eigenlijk 50 jaar geleden mee hadden moeten beginnen.

Thema: Wederopbouw in een deprimerende sfeer.

Vertel situatie: Alwetende en door de ogen van Peter.

Mening: Ik vond het wel een spannend boek doordat er veel actie in voorkomt en het leest ook erg gemakkelijk waardoor je er niet zo lang over doet en dat is wel fijn.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen