Boekverslag : Tim Krabbe - Vertraging
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1419 woorden.

LeesverslagAuteur: Tim Krabbé

Titel: Vertraging

Ondertitel: geen

Motto: geen

Uitgeverij: Wolters-Noordhoff, Groningen en Wolters Plantyn, Deurne.

Jaar: 1999.Samenvatting

Jacques Bekker is een succesvolle schrijver en quizmaster in Nederland. Hij is op de terugreis van Nieuw-Zeeland naar Amsterdam, maar als hij in voor een tussenstop in Australië is heeft zijn vliegtuig 4 uur vertraging. Deze tijd besluit hij te gebruiken om nog even een oude jeugdliefde op te zoeken om haar te vragen wat ze bedoelde met het briefje dat ze hem gaf op hun laatste ontmoeting: “Het was een grap! I’m sorry. Moniek.”

Als hij bij haar aankomt is ze net bezig haar koffers in haar auto te zetten, ze slaat namelijk op de vlucht. Ze vraagt Jacques (Jack, zoals ze hem noemt) of hij haar wil helpen. Hij heeft geen idee waar hij aan begint, en zegt ja. Het blijkt dat ze op de vlucht is voor de politie, ze heeft met haar modeconcern Madame Twenty fraude gepleegd voor 86 miljoen gulden.

Hij mist zijn vliegtuig naar Amsterdam en besluit met haar mee te gaan. In de daaropvolgende dagen trekken ze door Australië. Ze veranderen van auto (Moniek heeft toch genoeg geld om een nieuwe te kopen) en regelen nieuwe paspoorten. Inmiddels zijn ze overal voorpaginanieuws. Moniek en Jack regelen vliegtickets, maar als ze op hetvliegveld staan om te vertrekken lezen ze dat de partner van Moniek op het zelfde vliegveld is opgepakt en dat ze weten dat zijn paspoort vals was. Jack en Moniek hebben hun paspoorten via de zelfde wegen gekocht, dus deze kunnen ze hier niet meer gebruiken. De man heeft uiteindelijk zelfmoord in zijn cel gepleegd. Ze komen erachter dat de partner van Moniek voor zijn arrestatie al het geld van de bank heeft gehaald, dus is het geld dat ze nu bij zich hebben het enige geld dat ze nog hebben. Ze rijden verder de woestijn in. Als ze in een kroegje al de aandacht trekken door champagne te bestellen, en daarna ook nog eens heel veel interesse tonen in een bericht over de verdwijning van Madame Twenty en de Nederlandse quizmaster, verraden ze zichzelf.

Als ze teruggaan naar hun auto worden ze overvallen door twee mannen uit het café. Hun auto wordt ook nog onklaar gemaakt. Nu hebben ze dus niets meer: geen geld en geen auto, hulpeloos middenin de woestijn. Ze proberen naar het volgende dorp te lopen, wat eigenlijk onhaalbaar is, veel te ver weg. Na een hele tijd worden ze gelukkig opgepikt door een man die net op weg is naar zijn vriendin. Ze blijven daar slapen en Moniek weet het zo slim te spelen dat ze voor heel veel geld een interview verkoopt aan een krant. De hele boel loopt echter uit de hand en Moniek schiet de vriendin van hun redder dood. Ze stelen haar auto en huren een huisje ver van de bewoonde wereld. Daar leven ze een paar maanden, totdat ze bericht krijgen dat op de plaats van het huisje een stuwmeer komt en de hele boel dus onder water wordt gezet. Moniek wil blijven. Jack vindt dat in eerste instantie belachelijk maar besluit later ook te blijven. Als hij op t.v. een oproep van zijn vriendin Sonja ziet verandert hij echter van gedachten en besluit te vluchten. Moniek vindt hem weer terug en dreigt hem dood te schieten als hij niet met haar terug komt. Als hij dat weigert schiet ze zichzelf dood.

Jack wordt opgepakt. Uiteindelijk bleek dat Moniek hem eigenlijk alleen maar gebruikt had om haar vriendin Christa jaloers te maken. Christa had met Jacques gezoend en was helemaal gek van hem. Moniek zag een foto van hem en besloot dat ze hem wilde. Ze verleid hem en gelijk op de eerste avond ontmaagd ze hem ook. Ze beleven een fantastische week samen. Ze laten een foto van hen samen maken. Ze spreken af zodat hij haar die nabestelling kan geven.

Zij wil die foto om als bewijs aan Christa te laten zien. Ze doet heel koel tegen hem en bij het afscheid geeft ze hem dus een briefje met daarop de tekst: Het was een grap. I’m sorry. Moniek. Hij heeft zich dus al die tijd afgevraagd wat ze daarmee bedoelde, nu weet hij het…Personages en kenmerken

De twee hoofdpersonages zijn Jacques Bekker en Moniek Ilegems.

Jacques Bekker is 47 jaar oud en heeft een relatie met de 27-jarige Sonja, met wie hij samenwoont in Amsterdam. Hij presenteert een quiz over de Nederlandse taal op televisie en is ook een succesvolle schrijver. Hij is vrij onzeker en laat zich eigenlijk gewoon door Moniek gebruiken. Hij heeft dat op een gegeven moment ook wel door, maar hij durft haar niet alleen te laten of tegen haar in te gaan.

Moniek is een vrouw die een gigantisch mode- en cosmeticaconcern opgebouwd heeft, maar die de boel zelf ook opgelicht heeft. Daarom slaat ze op de vlucht. Ze moet altijd haar zin krijgen, en dat krijgt ze dan meestal ook. Ze is heel erg overtuigend. Eigenlijk gebruikt ze Jacques gewoon. Hij heeft altijd een zwak voor haar gehad en zij buit dat heel handig uit.Verder zijn er niet echt mensen die een belangrijke rol spelen in het verhaal. Er is nog wel de man die hun een lift gaf, Rick, en zijn vriendin, Eileen. En natuurlijk de vriendin van Jacques, Sonja.

Maar het hele verhaal draait om Moniek en Jacques.Tijd en ruimte (plaats)

Het verhaal speelt zich in twee delen af. Het ene hoofdstuk gaat over hun vlucht door Australië en het volgende over hun relatie in Oostende en de ontmoeting daarna. Zo gaat het het hele boek door, het ene hoofdstuk weer in Australië, het volgende weer in Oostende, enz. Hoe verder je dus komt, hoe meer je snapt hoe het is gegaan in het verleden en waar de brief van Moniek (“Het was een grap. I’m sorry. Moniek.”) op sloeg. Waarom ze zo koel tegen hem deed toen hij naar haar toekwam, en waarom ze nooit meer wat van zich had laten horen.

Het verhaal in Australië speelt zich door het hele land af aangezien ze op de vlucht zijn.

Het verhaal speelt zich waarschijnlijk gewoon af in de jaren ’90. De duur van het verhaal: het hele verhaal begint 30 jaar geleden in Oostende. De vlucht duurt ongeveer een paar maanden.Thema en motieven

Het thema van het verhaal is jeugdliefde die nooit vergeten word.

De hoofdgedachte is dat je het maar beter zo kunt laten als je het in je herinneringen hebt staan.

Ook gaat het volgens mij wel een beetje over dat je mensen hebt die gebruik maken van anderen, en je mensen hebt die te onzeker zijn om daar tegenin te gaan.Uitleg titel

De titel slaat op het vliegtuig van Jacques dat een vertraging van 4 uur had. Als dat vliegtuig niet zo’n lange vertraging had gehad, was hij nooit naar Moniek gegaan, had hij nooi geweten hoe het nou zat met de brief van Moniek, was hij nooit met haar meegevlucht, was hij nooit opgepakt en had hij zijn vriendin niet verloren. Dus als 1 zo’n klein voorval niet was gebeurd (de vertraging) was hij gewoon die nacht bij zijn vriendin in bed gekropen, was zijn hele leven heel anders verlopen.Eigen mening

Eigenlijk vond ik het boek niet zo heel erg mooi. Het einde vind ik ook heel raar, je verwacht ergens dat ze allebei het land uitvluchten en nog lang en gelukkig samen verder leven. Maar in plaats daarvan pleegt zij zelfmoord en wordt hij opgepakt door de politie… In het begin moet je wel even doorhebben dat het ene hoofdstuk zich 30 jaar geleden afspeelt en het volgende weer in het heden.

De relatie van Moniek en Jacques is ook een beetje een haat/liefde verhouding. Aan de ene kant wil hij het haar lekker zelf laten uitzoeken, maar hij houdt ook wel weer van haar en wil haar niet alleen achterlaten. Ik vond dat hun relatie een beetje raar in elkaar zat. Het wordt soms wel een beetje te langdradig omdat hij de hele tijd zijn gevoelens beschrijft. Maar aan de andere kant is het ook wel weer apart omdat het verhaal een keer niet zo afloopt als jij denkt, het is in ieder geval niet voorspelbaar en dat vind ik wel weer een goed pluspunt van het boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen