U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Rene Appel - Geronnen Bloed.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=22 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 744 woorden.

Titel en schrijver

Ondertitel: Geen
Uitgave: Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam 1994

Schrijver:

Rene Appel is geboren in 1946. Buiten zijn werk als schrijver is hij ook nog wetenschappelijk onderzoeker en hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam.

Werken van dezelfde schrijver:
De derde persoon (bekroond met Gouden Strop)
Spijt
Handicap

Inhoud

Samenvatting:

Op een dag komt er bij de politie te Amsterdam een melding binnen van de moord op een jonge vrouw, Bea Linderman. De rechercheurs Josien Fransen en Fred Vermeer krijgen de opdracht om de moord op te lossen.
Al gauw komen Josien en Fred in een grote wirwar van aanwijzingen en tegelijk steeds groter wordende onduidelijkheid terecht.
Zo was Josien bevriend met Steef, waar ze ook wel graag mee wilde samenwonen, maar dit stelde ze constant uit, omdat ze moet zorgen voor haar zwakbegaafde broer Gerard.
Ook is er nog Veld, de altijd op sex beluste buurman van Bea en Gerard en natuurlijk nog Beekman, de soms handtastelijke baas van Bea.
Tijdens het onderzoek weet Josien echter haar gevoel niet altijd uit te schakelen, waardoor ze een soort speciale band krijgt met de nu zo hulpeloos geworden Gerard. Ze probeert een beetje voor Gerard te zorgen, want daar is hij eigenlijk niet toe in staat. Hij eet niet meer gezond, hij gaat niet meer naar zijn werk bij de sociale werkvoorziening, hij wast zich niet meer. Hier probeert Josien nog iets aan te veranderen, door buiten haar diensttijd zo af en toe bij hem lang te gaan en hem gezelschap te houden.
Ondertussen wil het onderzoek naar de moord op Bea nog steeds niet vlotten. Veld houdtzijn mond stijf dicht, Beekman laat niets los en Steef wil ook niks kwijt.
Josien wordt ondertussen bijna overspannen van de situatie, en op een avond houdt ze het thuis niet meer uit. Ze gaat dan maar even bij Gerard langs om te kijken hoe hij het maakt.
Als Josien dan bij Gerard thuis komt, wordt ze door hem verwelkomt met Sherry en pinda s. Gerard wil echter niet dat Josien nog weer weg gaat, want hij vindt dat Josien verder voor hem moet zorgen, net als Bea. Dan wordt het Josien duidelijk dat niet Steef, Beekman of Veld de moordenaar is, maar Gerard. Bea wilde namelijk wel graag bij Steef intrekken, maar dit werd verhindert door Gerard.
Gerard dwingt Josien dan om zich uit te kleden en met hem naar bed te gaan, maar op het moment dat Josien zich bijna heeft uitgekleed slaat Theo toe. Theo slaat net zolang op Gerard in, tot hij dood is.
Vanaf dat moment is de spanning om te snijden, omdat Josien nog steeds bezig is met het onderzoeken van de moord op Bea, terwijl ze weet dat de moord is gepleegd door Gerard.
Gerard wordt dan op een gegeven moment gevonden en na de ontdekking komt al snel iemand uit die in de buurt van de woonboot woont haar vertellen dat hij haar gezien heeft vlak na de moord op Gerard.
Josien kan dan alle spanningen niet meer aan. In een opwelling vaart ze dan ook met de boot van Bea en Gerard de Amstel af. Dit is het einde van het boek.

Personages

Josien: Een vrouwelijk rechercheur, die de moord op Bea Linderman onderzoekt.
Theo: Josiens echtgenoot.
Gerard: De zwakbegaafde broer van de vermoorde Bea.
Fred: Josiens partner bij het onderzoek naar de moord op Bea en Gerard.

Verhaaltechniek

Perspectief.

Het boek is geschreven in een auctoriaal perspectief. Hij kent de gedachten van Josien.

Chronologie

Het boek is chronologisch geschreven

Bedoeling van de auteur

De bedoeling van Ren‚ Appel is het schrijven van een goed, spannend en gewaardeerd boek.

Eigen mening

Ik vond het een goed boek, met een lekker tempo. Iets waar ik wel even aan moest wennen was het snelle schakelen tussen plaatsen waar de hoofdpersonen zich bevonden. Verder vond ik het einde wel erg open.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen