Boekverslag : Joh G. Veenhof - : Luchtslag Om Engeland (deel 1)
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 3795 woorden.

A Zakelijke gegevens● Titel: Luchtslag om Engeland (deel 1)

● Auteur: Joh G. Veenhof

● Uitgever + jaar: gebr. Koster - 1990B Korte uitleg waarom het boek gekozen is.Ik heb het boek gekozen omdat het een leuke kaft had en het soort boek

me wel aansprak; namelijk een oorlogsboek.

Na een gedeelte van de achterflap te hebben gelezen heb ik nog even door het boek heen gebladerd en het toen uiteindelijk gekozen.C Eerste persoonlijke reactie.Ik vond het boek:● Leerzaam want het gaat over de Tweede Wereld Oorlog en in het boek zit daarom ook een gedeelte geschiedenis in. Ook leer hoe vliegtuigen werken en in elkaar zitten.● Spannend; dat vond ik het omdat je soms midden in een luchtgevecht zit tussen bv. twee jagers of een aanval op een vliegbasis.● Werkelijk omdat dit verhaal echt gebeurd zou kunnen zijn. De luchtslag om Engeland tussen de Duitsers en de Engelsen is ook echt gebeurd. In het verhaal zitten dan ook feiten over deze slag verwerkt.● Zet me aan het denken dit komt omdat je dan na gaat denken over hoe erg de oorlog wel niet moet zijn geweest. Al die onnodige doden en al die werkdruk voor grondpersoneel van de vliegvelden, en niet te vergeten de piloten.● Vreemd is de oorlog eigenlijk voor mijn generatie, want wij hebben nog geen oorlog meegemaakt hier in Nederland. Ook kunnen we door onze welvaart op dit moment geen echte armoe voorstellen.D Korte samenvatting van de inhoud.Het is begin 1940 als Roy Peels als vrijwilliger de pilotenopleiding heeft afgesloten en echt inzetbaar is in de oorlog.

De onervaren vlieger wordt ingedeeld bij het 123e squadron op vliegbasis Midwood. De zenuwachtige jonge vlieger wordt goed ontvangen bij het “123e”.

Eerst gaat de nieuwe vlieger met de leider van het squadron :Andy Tobin de lucht om zijn kunsten te laten zien.

Een paar dagen later moet hij dan toch echt voor het eerst mee in een gevecht tegen de Duitsers ,door het squadron ook wel “de Jerry’s” genoemd.

Hij houdt zich afzijdig maar ziet toch kans om nog een Duitse bommenwerper af te schieten.

Bij het in- en uitstappen wordt hij geholpen door de jonge vrijwilligster Vera Bailey ,die meteen iets in de jonge vlieger ziet.

De tweede keer in de lucht kan hij al meer meedoen in het gevecht.

Hij wordt een paar keer op de hielen gezeten door een Duitse jager maar Peels weet daar handig aan te ontsnappen. Daarna is het zijn beurt en hij schiet er al meteen een “Jerry’s” naar beneden. Maar er gaan ook eigen vliegers ten onder zoals de zeer ervaren vlieger Parks.

Bij het uitstappen wordt Roy weer begeleid door Vera. Roy weet niet goed welke houding hij tegen haar moet innemen. De andere collega’s van Vera plagen haar met haar gevoelens voor de jonge jachtvlieger.Er volgen nog veel meer gevechten waarin Roy vol aan de bak moet en soms ook met mazzel gehavend terugkeert van een missie ergens boven Engeland of het Kanaal.

De vliegers hebben weinig rust en ook het grondpersoneel blijft niet gespaard tijdens de Slag om Engeland. De Duitsers zijn veruit in de meerderheid qua vliegtuigen.

De jachtvliegers worden erg belast, ze zitten soms meer in de lucht dan dat ze rust hebben.

De Duitsers bombarderen de Engelse vliegvelden maar tot op dit moment heeft jagerbasis Midwood nog geen bom gezien.Maar dan opeens is er alarm: al het personeel moet onmiddellijk naar de schuilkelders.

Vera en Roy zijn bezig met het onderhoud van roy’s Spitfire (type vliegtuig) maar Roy Peels wenst niet naar de schuilkelder te gaan. Vera Bailey kan hem ook niet overhalen.

En samen kruipen ze weg in een hoekje van de vliegtuighangar.

Net als ze daar zijn aangekomen barst de hel los.

Bommen vallen overal en ook Roy en Vera blijven niet gespaard.

Op de Hangar valt een bom en Vera en Roy kunnen nog net wegkomen uit de hangar.

Ze proberen in een loopgraaf te komen.

Uitgeput valt Vera boven op Roy in de loopgraaf. Roy heeft Vera’s leven gered.

Na ’t bombardement is de vliegbasis veranderd in een ruïne.

In ‘no-time’ wordt deze echter weer opgebouwd en binnen een week is het vliegveld weer

operationeel. De relatie tussen Vera Bailey en Roy Peels is door het bombardement hevig veranderd: beiden zien wat elkaar en Roy vraagt Vera zelfs mee uit, na de oorlog want nu moet Roy vechten tegen de Duitsers.

Er breekt een nieuw tijdperk aan in de oorlog. De Duitsers gaan de Engelse steden bombarderen en dit gebeurd bij nacht, zodat het moeilijker wordt om de Jerry’s neer te halen.

Het 123e squadron heeft veel nachtvluchten en ze halen toch nog een paar Duitsers neer.

Tijdens een luchtgevecht is Roy Peels in gevecht met een Duitser als hij een salvo in zijn staartroer hoort komen, het roer doet het bijna niet meer. Roy moet noodgedwongen naar huis. Maar onderweg komt hij een Duitser tegen die merkt dat er iets mis is met de Spitfire van Peels. Roy komt hevig in de problemen maar wint het gevecht nipt ,de Duitser gaat ten onder.

Roy heeft via de radio gemeld aan de toren van Midwood dat er iets mis is.

Vera is dan ook zeer blij als Roy heelhuids terugkeert op de basis.E Bespreking van de volgende verhaalaspecten.● Fictie of werkelijkheid.Het verhaal is behoorlijk gebaseerd op de werkelijkheid, dit komt omdat er feiten uit de geschiedenis zijn verwerkt over oa. De slag om Engeland.

Ook de vliegvelden zijn ‘ingericht’ zoals het zou kunnen zijn.

De Spitfire (Roy Peels’ jachtvliegtuig) heeft ook echt bestaan.● Spanning en open plekken.Ik vind dat er eigenlijk niet zoveel open plekken in het boek zitten.

Misschien zijn de open plekken weggelaten omdat de auteur dacht dat degene die het boek leest de oorlog niet heeft meegemaakt en daarom de open plekken minder goed kan invullen.

Echter is er aan het eind van het verhaal een grote open plek: namelijk hoe het boek afloopt; het boek heeft een open eind! Spanning wordt er echter wel geschept! Dit gebeurd door de manier van schrijven; de schrijver weet het zo te brengen dat je aan het lezen blijft en je het boek niet kunt wegleggen!F Grondige beschrijving van je leeservaringen.● A Onderwerp.Het onderwerp de Tweede Wereld oorlog spreekt me zeer aan, dit komt omdat het een stukje van onze geschiedenis en het toch wel interessant is.

Daarom heb ik er ook al vaak over nagedacht en er veel boeken over gelezen.

Door de gedachtes en de boeken heb ik gezien dat het een zware angstige tijd is geweest voor de Engelsen maar ook voor de bezette gebieden. Aan de beschrijving van het verhaal zit verder weinig nieuws, er zijn al veel boeken geschreven over de oorlogsvliegers.

Alleen de liefde tussen Vera en Roy is nieuw, dit zie je niet zo vaak in dit soort boeken.

De mening dat de Duitsers in de oorlog foute dingen hebben gedaan ben ik volstrekt met het boek eens. De Duitsers krijgen vrij weinig aandacht in dit boek; er wordt weinig over hun zetten en materieel verteld vind ik.● B Gebeurtenissen.Ik vind dat de gebeurtenissen in het boek over het algemeen elkaar goed opvolgen en er zijn ook genoeg gebeurtenissen om het verhaal spannend te houden.

Alleen vind ik de laatste twee hoofdstukken: over het aanvallen bij nacht, er een beetje ‘aanvastgeplakt’. De gebeurtenissen zijn redelijk spannend en zijn zo geschreven dat je boek in een keer uit wilt hebben, dus is het verhaal ook boeiend. Spannend is het bijvoorbeeld als je midden in een luchtgevecht zit tussen een Duitser en een Engelsman

Over het bombardement op de vliegbasis Midwood heb ik toch wel even nagedacht, Ik dacht bij mezelf hoe het geweest zou zijn als jij zelf daar zou hebben gestaan.Deze gebeurtenis heeft dan ook erg veel indruk gemaakt op mij want 1 bom kon misschien wel 100 of meer mensen vermoorden. Dat moet vreselijk zijn geweest.

● C Personages.Ik vind de hoofdpersoon Roy Peels erg moedig en het moet een niet makkelijke tijd zijn geweest voor zo’n jonge vlieger (19).

Ik zou niet in Roy’s huid willen kruipen want oorlog voeren is nooit leuk. Maar het lijkt me wel leuk om piloot te zijn. Ik vind dat Roy wel is gaan leven in het verhaal doordat de gevoelens van hem (en andere personen) ook nadrukkelijk naar voren komen. Vera en Roy zijn beide erg afwachtend en verlegen tegenover elkaar en dat vind ik ook best te begrijpen want in een oorlog is er weinig tijd voor liefde maar je leert er de ander wel goed door kennen.

Van Roy en Vera kom je door de beschrijving van de gevoelens ook het meest te weten. De gevoelens om Vera te redden tijdens het bombardement had ik misschien ook kunnen hebben, en je moet dan ook erg op elkaar kunnen vertrouwen vind ik. Ik vind dat Roy door die actie ook z’n probleem kwijt is: hij wist eerst niet hoe hij z’n gevoelens aan Vera kenbaar moest maken ,maar dit wordt dus opgelost door de reddingsactie.

Verder zou ik waarschijnlijk niet bij de luchtmacht gegaan zijn als ik Roy was, ik zou er niet genoeg moed voor hebben gehad.● D Opbouw.Door de goede opbouw wordt het verhaal op sommige momenten zeer spannend en kun je niet ophouden met lezen zo boeiend is het.

De opbouw van het verhaal is wel erg voorspelbaar maar dit moet ook omdat het verhaal op bepaalde punten op feiten berust. Je kunt in het boek niet in een keer Duitsland de Slag om Engeland laten winnen want dit klopt niet met de feiten! De opbouw van het verhaal kan ook niet anders dus. Juist ook door die feiten kom je meer over de oorlog te weten. Er zitten weinig terugblikken in het verhaal. Maar het gekst van het verhaal vind ik nog wel het einde.

Het is een open einde want je kunt zelf bedenken hoe het verder gaat dit is dus een van de weinige open plekken in het verhaal. Ik vind zo’n open einde niet prettig.● E Taalgebruik.Het verhaal is niet al te moeilijk om te lezen alleen moet je sommige oorlogstermen kennen.

Het verhaal wordt er daarom misschien moeilijker door. Maar als je veel van dit soort boeken leest leer je die termen vanzelf. De taal past door de oorlogstermen ook erg goed bij het verhaal. Verder zijn er weinig gesprekken in het verhaal, maar het contact tussen de vliegers tijdens een gevecht word wel goed weergegeven.

G Verwerkingsopdracht.● Beschrijf hoe de hoofdpersoon in de loop van het verhaal verandert.

Geef aan wat de belangrijkste momenten zijn voor die verandering zorgen.Roy verandert maar op weinig punten in het verhaal.

Maar op het gebied van liefde verandert hij ontzettend.

Eerst kreeg hij geen meisje.

Maar door de oorlog kregen zijn gevoelens een draai.

Hij ontmoette Vera Bailey, zijn assistente bij het in- en uitstappen van het vliegtuig.

Maar tijdens het bombardement op de vliegbasis redt Roy Vera’s leven en daardoor wordt hun band nog eens versterkt. Ze worden verliefd op elkaar.H Informatie over de auteur.Ik heb niets over Joh. G. Veenhof kunnen vinden in de bibliotheek en ook op interdnet is niets te vinden.

Het is waarschijnlijk niet zo’n bekende schrijver.A Zakelijke gegevens● Titel: Luchtslag om Engeland (deel 1)

● Auteur: Joh G. Veenhof

● Uitgever + jaar: gebr. Koster - 1990B Korte uitleg waarom het boek gekozen is.Ik heb het boek gekozen omdat het een leuke kaft had en het soort boek

me wel aansprak; namelijk een oorlogsboek.

Na een gedeelte van de achterflap te hebben gelezen heb ik nog even door het boek heen gebladerd en het toen uiteindelijk gekozen.C Eerste persoonlijke reactie.Ik vond het boek:● Leerzaam want het gaat over de Tweede Wereld Oorlog en in het boek zit daarom ook een gedeelte geschiedenis in. Ook leer hoe vliegtuigen werken en in elkaar zitten.● Spannend; dat vond ik het omdat je soms midden in een luchtgevecht zit tussen bv. twee jagers of een aanval op een vliegbasis.● Werkelijk omdat dit verhaal echt gebeurd zou kunnen zijn. De luchtslag om Engeland tussen de Duitsers en de Engelsen is ook echt gebeurd. In het verhaal zitten dan ook feiten over deze slag verwerkt.● Zet me aan het denken dit komt omdat je dan na gaat denken over hoe erg de oorlog wel niet moet zijn geweest. Al die onnodige doden en al die werkdruk voor grondpersoneel van de vliegvelden, en niet te vergeten de piloten.● Vreemd is de oorlog eigenlijk voor mijn generatie, want wij hebben nog geen oorlog meegemaakt hier in Nederland. Ook kunnen we door onze welvaart op dit moment geen echte armoe voorstellen.D Korte samenvatting van de inhoud.Het is begin 1940 als Roy Peels als vrijwilliger de pilotenopleiding heeft afgesloten en echt inzetbaar is in de oorlog.

De onervaren vlieger wordt ingedeeld bij het 123e squadron op vliegbasis Midwood. De zenuwachtige jonge vlieger wordt goed ontvangen bij het “123e”.

Eerst gaat de nieuwe vlieger met de leider van het squadron :Andy Tobin de lucht om zijn kunsten te laten zien.

Een paar dagen later moet hij dan toch echt voor het eerst mee in een gevecht tegen de Duitsers ,door het squadron ook wel “de Jerry’s” genoemd.

Hij houdt zich afzijdig maar ziet toch kans om nog een Duitse bommenwerper af te schieten.

Bij het in- en uitstappen wordt hij geholpen door de jonge vrijwilligster Vera Bailey ,die meteen iets in de jonge vlieger ziet.

De tweede keer in de lucht kan hij al meer meedoen in het gevecht.

Hij wordt een paar keer op de hielen gezeten door een Duitse jager maar Peels weet daar handig aan te ontsnappen. Daarna is het zijn beurt en hij schiet er al meteen een “Jerry’s” naar beneden. Maar er gaan ook eigen vliegers ten onder zoals de zeer ervaren vlieger Parks.

Bij het uitstappen wordt Roy weer begeleid door Vera. Roy weet niet goed welke houding hij tegen haar moet innemen. De andere collega’s van Vera plagen haar met haar gevoelens voor de jonge jachtvlieger.Er volgen nog veel meer gevechten waarin Roy vol aan de bak moet en soms ook met mazzel gehavend terugkeert van een missie ergens boven Engeland of het Kanaal.

De vliegers hebben weinig rust en ook het grondpersoneel blijft niet gespaard tijdens de Slag om Engeland. De Duitsers zijn veruit in de meerderheid qua vliegtuigen.

De jachtvliegers worden erg belast, ze zitten soms meer in de lucht dan dat ze rust hebben.

De Duitsers bombarderen de Engelse vliegvelden maar tot op dit moment heeft jagerbasis Midwood nog geen bom gezien.Maar dan opeens is er alarm: al het personeel moet onmiddellijk naar de schuilkelders.

Vera en Roy zijn bezig met het onderhoud van roy’s Spitfire (type vliegtuig) maar Roy Peels wenst niet naar de schuilkelder te gaan. Vera Bailey kan hem ook niet overhalen.

En samen kruipen ze weg in een hoekje van de vliegtuighangar.

Net als ze daar zijn aangekomen barst de hel los.

Bommen vallen overal en ook Roy en Vera blijven niet gespaard.

Op de Hangar valt een bom en Vera en Roy kunnen nog net wegkomen uit de hangar.

Ze proberen in een loopgraaf te komen.

Uitgeput valt Vera boven op Roy in de loopgraaf. Roy heeft Vera’s leven gered.

Na ’t bombardement is de vliegbasis veranderd in een ruïne.

In ‘no-time’ wordt deze echter weer opgebouwd en binnen een week is het vliegveld weer

operationeel. De relatie tussen Vera Bailey en Roy Peels is door het bombardement hevig veranderd: beiden zien wat elkaar en Roy vraagt Vera zelfs mee uit, na de oorlog want nu moet Roy vechten tegen de Duitsers.

Er breekt een nieuw tijdperk aan in de oorlog. De Duitsers gaan de Engelse steden bombarderen en dit gebeurd bij nacht, zodat het moeilijker wordt om de Jerry’s neer te halen.

Het 123e squadron heeft veel nachtvluchten en ze halen toch nog een paar Duitsers neer.

Tijdens een luchtgevecht is Roy Peels in gevecht met een Duitser als hij een salvo in zijn staartroer hoort komen, het roer doet het bijna niet meer. Roy moet noodgedwongen naar huis. Maar onderweg komt hij een Duitser tegen die merkt dat er iets mis is met de Spitfire van Peels. Roy komt hevig in de problemen maar wint het gevecht nipt ,de Duitser gaat ten onder.

Roy heeft via de radio gemeld aan de toren van Midwood dat er iets mis is.

Vera is dan ook zeer blij als Roy heelhuids terugkeert op de basis.E Bespreking van de volgende verhaalaspecten.● Fictie of werkelijkheid.Het verhaal is behoorlijk gebaseerd op de werkelijkheid, dit komt omdat er feiten uit de geschiedenis zijn verwerkt over oa. De slag om Engeland.

Ook de vliegvelden zijn ‘ingericht’ zoals het zou kunnen zijn.

De Spitfire (Roy Peels’ jachtvliegtuig) heeft ook echt bestaan.● Spanning en open plekken.Ik vind dat er eigenlijk niet zoveel open plekken in het boek zitten.

Misschien zijn de open plekken weggelaten omdat de auteur dacht dat degene die het boek leest de oorlog niet heeft meegemaakt en daarom de open plekken minder goed kan invullen.

Echter is er aan het eind van het verhaal een grote open plek: namelijk hoe het boek afloopt; het boek heeft een open eind! Spanning wordt er echter wel geschept! Dit gebeurd door de manier van schrijven; de schrijver weet het zo te brengen dat je aan het lezen blijft en je het boek niet kunt wegleggen!F Grondige beschrijving van je leeservaringen.● A Onderwerp.Het onderwerp de Tweede Wereld oorlog spreekt me zeer aan, dit komt omdat het een stukje van onze geschiedenis en het toch wel interessant is.

Daarom heb ik er ook al vaak over nagedacht en er veel boeken over gelezen.

Door de gedachtes en de boeken heb ik gezien dat het een zware angstige tijd is geweest voor de Engelsen maar ook voor de bezette gebieden. Aan de beschrijving van het verhaal zit verder weinig nieuws, er zijn al veel boeken geschreven over de oorlogsvliegers.

Alleen de liefde tussen Vera en Roy is nieuw, dit zie je niet zo vaak in dit soort boeken.

De mening dat de Duitsers in de oorlog foute dingen hebben gedaan ben ik volstrekt met het boek eens. De Duitsers krijgen vrij weinig aandacht in dit boek; er wordt weinig over hun zetten en materieel verteld vind ik.● B Gebeurtenissen.Ik vind dat de gebeurtenissen in het boek over het algemeen elkaar goed opvolgen en er zijn ook genoeg gebeurtenissen om het verhaal spannend te houden.

Alleen vind ik de laatste twee hoofdstukken: over het aanvallen bij nacht, er een beetje ‘aanvastgeplakt’. De gebeurtenissen zijn redelijk spannend en zijn zo geschreven dat je boek in een keer uit wilt hebben, dus is het verhaal ook boeiend. Spannend is het bijvoorbeeld als je midden in een luchtgevecht zit tussen een Duitser en een Engelsman

Over het bombardement op de vliegbasis Midwood heb ik toch wel even nagedacht, Ik dacht bij mezelf hoe het geweest zou zijn als jij zelf daar zou hebben gestaan.Deze gebeurtenis heeft dan ook erg veel indruk gemaakt op mij want 1 bom kon misschien wel 100 of meer mensen vermoorden. Dat moet vreselijk zijn geweest.

● C Personages.Ik vind de hoofdpersoon Roy Peels erg moedig en het moet een niet makkelijke tijd zijn geweest voor zo’n jonge vlieger (19).

Ik zou niet in Roy’s huid willen kruipen want oorlog voeren is nooit leuk. Maar het lijkt me wel leuk om piloot te zijn. Ik vind dat Roy wel is gaan leven in het verhaal doordat de gevoelens van hem (en andere personen) ook nadrukkelijk naar voren komen. Vera en Roy zijn beide erg afwachtend en verlegen tegenover elkaar en dat vind ik ook best te begrijpen want in een oorlog is er weinig tijd voor liefde maar je leert er de ander wel goed door kennen.

Van Roy en Vera kom je door de beschrijving van de gevoelens ook het meest te weten. De gevoelens om Vera te redden tijdens het bombardement had ik misschien ook kunnen hebben, en je moet dan ook erg op elkaar kunnen vertrouwen vind ik. Ik vind dat Roy door die actie ook z’n probleem kwijt is: hij wist eerst niet hoe hij z’n gevoelens aan Vera kenbaar moest maken ,maar dit wordt dus opgelost door de reddingsactie.

Verder zou ik waarschijnlijk niet bij de luchtmacht gegaan zijn als ik Roy was, ik zou er niet genoeg moed voor hebben gehad.● D Opbouw.Door de goede opbouw wordt het verhaal op sommige momenten zeer spannend en kun je niet ophouden met lezen zo boeiend is het.

De opbouw van het verhaal is wel erg voorspelbaar maar dit moet ook omdat het verhaal op bepaalde punten op feiten berust. Je kunt in het boek niet in een keer Duitsland de Slag om Engeland laten winnen want dit klopt niet met de feiten! De opbouw van het verhaal kan ook niet anders dus. Juist ook door die feiten kom je meer over de oorlog te weten. Er zitten weinig terugblikken in het verhaal. Maar het gekst van het verhaal vind ik nog wel het einde.

Het is een open einde want je kunt zelf bedenken hoe het verder gaat dit is dus een van de weinige open plekken in het verhaal. Ik vind zo’n open einde niet prettig.● E Taalgebruik.Het verhaal is niet al te moeilijk om te lezen alleen moet je sommige oorlogstermen kennen.

Het verhaal wordt er daarom misschien moeilijker door. Maar als je veel van dit soort boeken leest leer je die termen vanzelf. De taal past door de oorlogstermen ook erg goed bij het verhaal. Verder zijn er weinig gesprekken in het verhaal, maar het contact tussen de vliegers tijdens een gevecht word wel goed weergegeven.

G Verwerkingsopdracht.● Beschrijf hoe de hoofdpersoon in de loop van het verhaal verandert.

Geef aan wat de belangrijkste momenten zijn voor die verandering zorgen.Roy verandert maar op weinig punten in het verhaal.

Maar op het gebied van liefde verandert hij ontzettend.

Eerst kreeg hij geen meisje.

Maar door de oorlog kregen zijn gevoelens een draai.

Hij ontmoette Vera Bailey, zijn assistente bij het in- en uitstappen van het vliegtuig.

Maar tijdens het bombardement op de vliegbasis redt Roy Vera’s leven en daardoor wordt hun band nog eens versterkt. Ze worden verliefd op elkaar.H Informatie over de auteur.Ik heb niets over Joh. G. Veenhof kunnen vinden in de bibliotheek en ook op interdnet is niets te vinden.

Het is waarschijnlijk niet zo’n bekende schrijver.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen