U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Tim Krabbe - Het Gouden Ei.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1647 en is laatst upgedate op 05/03/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1416 woorden.

Boekbeschrijving:Auteur: Tim Krabbe

Titel: Het Gouden Ei

Druk: 1e (grote lijsters)

Uitgever, plaats, jaar: Wolters Noordhoff, Groningen, 1994

Jaar van eerste druk: 1984

Aantal pagina’s: 93

Indeling: Het boek is ingedeeld in 5 hoofdstukken, hoofdstuk 1 speelt zich af in 1975, hoofdstukken 2, 4 en 5 in 1983 en hoofdstuk 3 van 1950 tot 1975.

Motto: Het motto is de verdwijning van Saskia, ik denk ook dat dat het belangrijkste van het boek is. Dit is ook de aanleiding.SAMENVATTING;1

Rex Hofman en Saskia Ehlvest waren al tien uur onderweg voor de vakantie naar Zuid-Frankrijk. Een uur voor de eerste tussenstop gingen ze tanken bij een benzinestation langs de Franse snelweg. Ze rustten daar wat en Saskia ging naar binnen om wat te kopen. Ze bleef wel erg lang weg en Rex ging haar zoeken, maar ze leek wel van de aarde verdwenen te zijn. Rex hield ontzettend veel van haar en zou haar nooit meer vergeten. Hij had nog gedacht over de droom van Saskia over “het gouden ei”.

2

Rex Hofman en Lieneke (Rex’ nieuwe vriendin) zijn op vakantie in Noord-Italië. Ze vinden het heerlijk daar. Op de camping waar ze verblijven gaan ze op een keer tegen Fransen badmintonnen. Het eis erg spannend en in de beslissende set denkt Rex dat als ze die set winnen dat Rex Lieneke dan ten huwelijk gaat vragen. De set wordt gewonnen en Rex vraagt haar die avond ten huwelijk. In februari zouden ze gaan trouwen. Rex weet alleen niet of hij na acht jaar nog hoop voor Saskia moet hebben. ‘s Nachts praatte Rex in zijn slaap. Hij gilde iets over een “gouden ei”.

3

Raymond Lemorne, een Franse scheikundeleraar, was geboren in 1934, was getrouwd en had ene gezin. Hij droomde ervan om de perfecte moord te plegen. In een vakantiehuisje bereidde hij alles voor en hij kocht een revolver. Met die revolver vermoordde hij 2 jongens die bij het huisje dachten te kunnen kamperen. Dat was niet de bedoeling, maar hij dumpte de jongens gewoon ergens in een ravijn. Het slachtoffer moest een vrouw zijn die hij de auto in kom lokken en vervolgens te verdoven, wat later bleek, levend te begraven. Het was al een paar keer mislukt, maar op een gegeven moment was het toch gelukt en dat was Saskia bij de benzinepomp.

4

Rex Hofman woont in Buitenveldert (Amsterdam) Hij kijkt in de brievenbus of er post is van Saskia. Na acht jaar heeft hij nog niets gehoord. Hij heeft een Franse advertentie campagne gehouden, dus hoopt Rex op veel informatie. Veel onzin brieven uit Frankrijk kreeg hij wel. Hij zag ook de chauffeur van de vrachtwagen die op de polaroid stond, die Rex genomen had, op de achtergrond stond op die polaroid een man met een mitella.

In het postkantoor schreef hij een brief aan Lieneke hoe hij zich voelde. Toen hij het postkantoor uit stapte, kwam de man met de mitella, Raymond Lemorne, op hem af. Zonder dat Raymond het zegt weet Rex dat Raymond alles van Saskia weet. Hij hoort van hem dat Saskia dood is. Ze zitten in de auto van Raymond, die bereid is alles aan Rex te laten weten, wat er met Saskia is gebeurd, en Rex weet dat hetzelfde met hem zal gebeuren, anders zal hij er nooit achter komen.

Op hetzelfde benzinestation waar Saskia is ontvoerd krijgt Rex een slaapmiddel toegediend. Als Rex wakker wordt merkt hij dat hij in een kist ligt onder de grond. Hij is levend begraven.

Dus dit is ook Saskia overkomen………5

Lieneke kreeg de brief van Rex. Ze las hem 5 keer. Volgend weekend probeerde ze hem te ontmoeten, maar hij was nergens. De politie zocht hem nu ook. Rex kwam samen met Saskia op het nieuws, maar hij was onvindbaar.

Van geen van beiden werd nog iets vernomen, ze leken van de aardbodem verdwenen.THEMADe thema’s zijn dood en liefde, omdat de liefde tussen Rex en Saskia erg belangrijk is voor het verhaal en omdat de dood van zowel Saskia en later van Rex zo’n raadsel is. Centraal in het verhaal is de verdwijning van Saskia, Rex probeert haar te vinden, en Raymond Lemorne die haar ontvoering voorbereidt.TITELVERKLARINGSaskia, de vriendin van Rex, heeft toen ze 10 was gedroomd dat ze in een gouden ei zat dat door het heelal vloog. Ze kon in het gouden ei niets doen en het was er donker. Ze kon niet dood gaan. Alleen als het tegen het andere gouden ei zou botsen, zou het ei uit elkaar spatten en de ingewanden een worden. Rex zou eigenlijk het liefst een met Saskia worden.

Later wordt deze droom werkelijkheid, wanneer Rex en Saskia in een aparte kist zitten waaruit ze nooit verlost zullen worden.

Ze zijn eindelijk een….ANALYSEHoofdpersonen;

REX HOFMAN, een medewerker van een wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is 9 jaar ouder dan Saskia en hij is in 1983 41 jaar oud. Hij doet net als Lemorne graag ‘gedachtenspelletjes’; Dan krijg ik bijvoorbeeld te horen dat ze ergens leeft, ze is heel gelukkig en zo En dan mag ik kiezen: ze blijft zo doorleven of ik zal alles te weten komen, in ruil voor haar dood. Dan laat ik haar dood gaan, zegt Rex tegen Lieneke.

Hij vindt het vreselijk dat hij het raadsel niet kan oplossen.

(het raadsel waar Saskia is gebleven)

Hij heeft verschillende vriendinnen, maar alleen met Saskia wilde hij echt een zijn. Rex is een round character, want zijn gedachten over de verdwijning van Saskia veranderen in de loop van de tijd.

Rex is ook koppig: na 8 jaar wil hij het zoeken nog niet opgeven. Ik denk ook dat Rex wel dapper is, hij weet dat hij dood gaat als hij erachter komt wat er met Saskia gebeurde, maar hij laat het toch gebeuren.

RAYMOND LEMORNE;

Raymond is op het eind van het verhaal 49 jaar. Hij is een keurige Fransman, scheikundeleraar, getrouwd en heeft 2 dochters. Hij wordt geobsedeerd door de gedachte dat hij dingen zou kunnen doen die je normaal niet zou doen: van een flat springen, een misdaad plegen. Hij is volkomen gewetenloos: zonder enige schuldgevoelens schiet hij twee kampeerders dood en bereidt hij zijn perfecte misdaad voor.

Het enige dat telt is het experiment. Hij voelt zich ook ‘feestelijk slecht’.

Bijpersonen;

SASKIA EHLVEST;

Rex vriendin, ze wordt niet zo uitvoerig beschreven. Ze heeft roodgespoeld wriemelhaar en ze is ongegeneerd ijdel. Ze houdt niet van autorijden en ze heeft een beetje last van claustrofobie. De verhouden tussen Rex en haar is heel goed, ze plagen elkaar wel eens, maar dat is (volgens Rex) alleen maar omdat ze zoveel van elkaar houden.

LIENEKE;

Net als Saskia niet een belangrijk personage. Het gaat vooral om Rex’ verhouding tot haar. Rex dacht eindelijk weer in staat te zijn tot een langdurige relatie met een vrouw, maar na zijn nachtmerrie over het Gouden Ei van Saskia blijkt dat Saskia altijd tussen Rex en Lieneke in zal blijven staan.

Perspectief;

Het is een ik-perspectief, in sommige hoofdstukken ligt het perspectief bij Rex, in andere bij Raymond, en in het laatste hoofdstuk bij Lieneke.

Tijd;

Het eerste hoofdstuk beschrijft een avond en een nacht (28 Juli 1975), hoofdstuk 2 enkele dagen tijdens de vakantie. De vertelde tijd in hoofdstuk 3 is 25 jaar, in hoofdstuk 4 vijf dagen en in hoofdstuk 5 enkele weken tot oneindig. (van geen van beiden werd ooit nog iets vernomen.)

De totaal vertelde tijd is 33 jaar.

Het verhaal loopt vrij continu door, maar soms zijn er flashbacks. Het boek is grotendeels geschreven in verleden tijd.

Ruimte;

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Frankrijk. (in de buurt van Autun) Hoofdstuk 2 in Zuid-Italië. Hoofdstuk 4 speelt zich grotendeels af in Buitenveldert.BEOORDELING;Het boekje was vrij dun, ik had het zo uit, en het was heel makkelijk te lezen. De dialogen waren makkelijk te volgen.

Het verhaal zat niet helemaal in chronologische volgorde wat het wel spannend maakt.

Het boek is niet echt meeslepend, wel is het wel interessant hoe Lemorne zijn misdaad voorbereid en hoe Rex Saskia weer wil zien.

Het verhaal is wel geloofwaardig, want de karakters enzo zijn vrij realistisch. Het verhaal zit ook wel goed in elkaar, je moet wel even nadenken om alles op een rijtje te zetten. (qua tijd)

Het eind is wel verrassend vind ik, wel leuk om het einde zo in het onbekende te laten, tot het eind.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen