Boekverslag : Jacob Vis - Het Hoofd
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2067 woorden.

Het HoofdJacob Vis

A Zakelijke gegevens1 Naam van de schrijver: Jacob Vis

2 Titel: Het Hoofd

3 Verhaalsoort: ThrillerB Over de inhoud van het boek1 Samenvatting van de inhoud.

De belangrijkste gebeurtenissen navertellen.Een bosarbeider werkt in het bos. Hij sleept met zijn paard omgezaagde boomstammen weg. Er ligt ook een boomstam met allemaal takken erom heen. Hij wil het door zijn paard laten wegslepen maar opeens zakt het paard met een poot in de grond. Het paard weet los te komen en rent naar de trailer. De bosarbeider kijkt of het paard geen wond heeft. Dat heeft het niet, maar het paard heeft wel bloed aan zijn poot wat niet van hem is. De bosarbeider begint te graven en vindt een hoofd van iemand. Hij brengt het naar de politie, het blijkt het hoofd te zijn van een Antilliaan, genaamd Ronnie van Splunter.De politie stelt een onderzoek in en bewaakt de plaats waar het hoofd is gevonden. Het hoofd wordt ook onderzocht en er blijkt dat Ronnie in zijn wang is gebeten door een mens. Ze vinden het heel raar, want niemand is zo sterk dat je een stuk uit iemands wang kan bijten. Het blijkt dat de dader vliegenzwammen at, dit wordt gebruikt als een soort drugs waar je sterker van wordt. Door onderzoeking van Ronnie’s hersenen blijkt dat hij er zelf ook verslaafd aan was.Door het boek loopt een tweede verhaal. Dit gaat over een meisje, Andrea Kuik, dat samen met haar broertje woont bij een oom. Hun ouders zijn verongelukt. Dit tweede verhaal is veel eerder gebeurd dan het verhaal over het hoofd.

Het meisje wordt door de oom seksueel misbruikt. Zij probeert hieraan te ontkomen door zich van de trap te laten vallen. Ze hoopt dat ze dan dood valt. Dit mislukt en ze wordt naar het ziekenhuis gebracht. De arts die haar onderzoekt ontdekt dat ze wordt misbruikt, maar kan niets doen omdat zij en ook haar oom ontkennen. Er volgt wel een politieonderzoek. De arts laat haar fysiotherapie doen en leert haar daardoor dat wanneer ze sterk is, ze haar oom meer de baas kan zijn.Later wordt in het boek beschreven welke studie ze doet. Ze studeert voor bioloog en doet een onderzoek in hersenen van pas gedode koeien in een slachterij. Daarnaast heeft ze als hobby autoracen.Er word nog een lijk gevonden in een vleeswagen, het blijkt Hendrik Mulder te zijn. Deze werkt in de slachterij. Hij hangt uitgebeend, net als alle varkens, ondersteboven aan een haak in de vleeswagen. De politie denkt dat het door dezelfde dader is gebeurd als de moord op Ronnie van Splunter. Ze hebben alleen nog geen hoofdverdachte, terwijl ze al dertig man ondervraagd hebben.Ze onderzoeken het huis van Hendrik Mulder. Bij de laatste kamer kijken ze hun ogen uit. Er is een platvorm in het midden, en aan de kant staat een mixtafel met erboven een rek met een aantal verschillende maten camera’s. Hij heeft ook een rek met verschillende videobanden erop. Ze nemen een band en bekijken hem, het blijkt dat hij mensen filmt die b.v. boodschappen aan het doen zijn en gebruikt ze voor de openingsscène voor zijn films. Later in de film zie je een hoer die ingehuurd is en nageschminkt zodat ze lijkt op de vrouw in de beginscène. Zo maakte hij chantagefilms.Tijdens het onderzoek leert brigadier Mirjam van Roon Klaas Kuik kennen, de broer van Andrea Kuik. Hij vertelt haar dat zijn zus is verongelukt bij het autoracen. Mirjam gaat een keer mee naar zijn huis en blijft daar logeren. De logeerkamer blijkt de kamer van zijn zus te zijn, die nog volledig is ingericht.Ze hebben ook een sleutelbos van Ronnie van Splunter met de sleutels van zijn huis en zo, maar een sleutel wisten ze niet waar hij van was. Op een dag komen ze erachter dat het de sleutel is van de bankkluis van Ronnie. Ze gaan kijken en vinden daarin een videoband. Ze bekijken deze en zien dat het een chantagefilm is met Ronnie van Splunter en Andrea Kuik.

Opeens wisten ze het, de dader was Kuik. Ze gingen naar zijn huis en slopen naar binnen. Toen ze boven waren zagen ze onder de deur van Andrea’s kamer licht branden. Toen ze naar binnen gingen zagen ze dat Kuik in Andrea’s stoel bij het raam zat. Hij moest zich uitkleden van Mirjam. Toen hij dit gedaan had, zag ze dat het Andrea was. Deze bekende de moord. Toen Mirjam vroeg waarom zij Ronnie en Hendrik vermoord had zei ze dat zij haar chanteerden.

Uit haar verdere verklaring blijkt dat haar broer onder haar naam meedeed aan een autorace en daarbij verongelukte. Zij ging onder zijn naam verder. Dit kon gemakkelijk, omdat ze beiden bioloog waren.Als de politie haar wil inrekenen, weet ze te ontsnappen. Er volgt een race door de stad. Andrea rijdt een ophaalbrug op die net omhoog gaat en blijft bovenaan hangen. Als de brug weer omlaag gaat valt ze met haar auto in het water en is dood.2 Titel

Leg uit, wat de titel met het verhaal te maken heeft.

Er is een hoofd gevonden en de politie gaat uitzoeken van wie het hoofd is en waar het lichaam is. Pas op het eind van het verhaal blijkt hoe het hoofd van het lichaam afgehaald is en waarom.3 Gebeurtenissen: probleem en hoofdlijn.

a Noem het probleem van de hoofdpersoon.

De hoofdpersonen zijn inspecteur van Arkel en brigadier van Roon van de IJsselmondse politie. Hun probleem is dat ze een moord moeten onderzoeken maar weinig aanknopingspunten hebben. Wel gebeurt er nog een volgende moord.b Beschrijf de hoofdlijn in zes stappen.

1. Het boek begint met de vondst van een hoofd door een bosarbeider. Deze brengt het naar de politie. De politie gaat een onderzoek beginnen.2. De politie ondervraagd de familie van de dode man, maar deze vertellen weinig. Het lijkt of ze iets verbergen. Daardoor zijn er weinig verdere aanknopingspunten voor verder onderzoek.3. De situatie voor de politie verslechterd als er een tweede lijk gevonden wordt. Ook hier zijn geen aanknopingspunten en er lijkt geen verband te zijn tussen de moorden, behalve dat beiden vermoord moeten zijn door een sterk iemand.4. Ze hebben nu 2 lijken maar nog steeds geen aanknopingspunt. De politie heeft geen idee hoe ze dit aan moet pakken. Ze vinden wel de videobanden van Hendrik Mulder waarin ook Ronnie van Splunter voorkomt. De moorden hebben dus met elkaar te maken, maar verdere sporen die ze na kunnen trekken zijn er niet.5. De situatie verbetert als Miriam Klaas Kuik leert kennen en het vermoeden krijgt dat hij dezelfde persoon is als de vrouw op de videoband met Ronnie van Splunter.6. De politie gaat naar de kamer van Kuik en ontdekt dat hij inderdaad Andrea Kuik is.c Hoe begint het verhaal: met een inleiding of midden in de gebeurtenissen?

Het verhaal begint midden in de gebeurtenissen, want het hoofd wordt direct gevonden door een bosarbeider die het opgraaft en naar de politie brengt.d Hoe eindigt het verhaal: open, gesloten, goed slecht?

Het verhaal eindigt gesloten, want de dader wordt gevonden en bekend. De politie blijft niet met vragen achter. Het loopt echter voor de dader slecht af, want bij haar poging te ontsnappen verongelukt ze.4 Personen

a Noem de hoofdpersoon of hoofdpersonen en beschrijf het uiterlijk en karakter.

De hoofdpersonen zijn Ben van Arkel en Mirjam van Roon. Ben van Arkel is de inspecteur van de politie en leidt het onderzoek. Hij is een rustig persoon, getrouwd met een kunstenares. Samen hebben ze een zoon. Het is de eerste moord in IJsselmonde waarvan hij het onderzoek leidt. Daarvoor werkte hij in Amsterdam.

Mirjam van Roon is brigadier en helpt mee in het onderzoek. Ze werkt nauw samen met van Arkel. Zij is ongehuwd, knap, jong en verliefd op van Arkel. Dit probeert ze te verbergen, maar sommige collega’s hebben een vermoeden.b Noem de andere personen en beschrijf ze kort.

Andere personen in het boek:

· Andrea Kuik. Ze is knap, slank met een iets te dikke neus. Ze leidt een dubbelleven, want ze vermomt zich als haar broer Klaas.

· De Familie. Ze gedragen zich zeer koel, alsof er niets gebeurd is. Het lijkt of dat ze niet verdrietig zijn.

· Bertus Kuik. De oom van Andrea en Klaas. Hij misbruikte vroeger Andrea. Later zit hij in een bejaardentehuis.

· Hendrik Mulder. Slager van beroep. Hij heeft een slecht karakter, hij chanteert mensen. Hij is oversekst, want hij zit achter veel vrouwen aan en kan ze niet met rust laten.

· Ronnie van Splunter. Antilliaan. Hij heeft geen vast werk, hij klust overal een beetje. Hij heeft veel geld terwijl zijn familie en vrienden niet weten waar hij het vandaan haalt.

5 Plaats

Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in IJsselmonde. Via hun onderzoek brengt het ze naar Amsterdam en via de autoracebaan in Zandvoort weer terug naar IJsselmonde.6 Tijd

a Wanneer speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in deze tijd.

b Hoeveel tijd verloopt er tussen begin en eind?

Het is niet bekend hoeveel tijd er verloopt. De tijd tussen begin en eind is ongeveer 2 tot 3 weken.

c Is het een cronologisch of niet-chronologisch verteld verhaal?

Het is een chronologisch verteld verhaal. Behalve dat er verteld wordt over Andrea, over haar verleden met haar oom.

d Zijn er terugblikken?

Ja, het verhaal over Andrea’s jeugd.7 Verteller

Met wie kijken we mee: met de ik-persoon, de hij/zij-persoon of met de verteller?

In dit verhaal kijken we voornamelijk mee met de hij/zij-persoon, bij de stukjes over Andrea kijken we mee met de verteller8 Bedoeling/boodschap

Welke bedoeling heeft de schrijver volgens jou met dit verhaal?

De schrijver heeft de bedoeling om een spannend boek te maken, opgebouwd uit afzonderlijke verhalen die van begin tot eind spannend blijven. Het houdt je voortdurend bezig wat deze verhalen met elkaar te maken hebben.9 Spanning

Welke manieren heeft de schrijver gebruikt om er een spannend verhaal van te maken?

Als je het boek aan het lezen bent denk je steeds dat je het gevonden hebt, maar er gebeurt steeds iets nieuws.

Een tweede optie die hij heeft gebruikt om het boek spannend te maken is dat er een tweede verhaal naast loopt. Dat maakt het boek extra spannend. Je vraagt je voortdurend af hoe de verhalen met elkaar te maken hebben.C Mening over het boek1 Schrijf in enkele zinnen op wat je van het boek vond en waarom. Gebruik daarbij de beoordelingswoorden uit paragraaf 2.3.1 van blok 2.

Ik vind het een heel spannend verhaal en het is interessant om te lezen, want telkens gebeurde er weer iets nieuws zodat je steeds dichter bij de oplossing komt.

Het is een goed begrijpelijk te lezen verhaal met soms wel wat moeilijke taal. Het verhaal is op zich droevig en zet je soms wel aan het denken wie het gedaan zal hebben.

Het verhaal kan echt gebeurd zijn.2 Beantwoord twee vragen uit de lijst die op het eind van paragraaf 2.3.1 va blok 2 staat.

Wie van de personen uit het verhaal zou je het liefst willen zijn? Waarom?

- Het liefst zou ik inspecteur Van Arkel zijn. Omdat het me leuk lijkt om te onderzoeken hoe de moord in zijn werk is gegaan en wie de dader is.Welke persoon uit het verhaal zou je niet willen zijn? Waarom niet?

- In het verhaal zou ik niet een van de familie leden van Ronnie van Splunter willen zijn. Want het zal maar je zoon zijn die onthoofd wordt en zo worden gemarteld. Die gedachte raak je je hele leven niet meer kwijt.D Informatie over de schrijverJacob Vis (1940), Nederlands misdaadauteur. Hij werkte vanaf 1962 voor Staatsbosbeheer, onderbroken door een opleiding van twee jaar op het gebied van de bosbouw. Dertig jaar was hij districtshoofd van de Flevopolder. Vis was tot eind 1999 secretaris van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. Drie van zijn titels werden genomineerd voor de Gouden Strop. Vaak terugkerende hoofdpersoon is inspecteur Ben van Arkel van de politie IJsselmonde.

Verdere info over Jacob Vis is niet bekend. Ik heb op internet gezocht, en in de biblio-theek gevraagd. Ze hadden misschien wel wat op een informatie computerprogramma, maar hun licentie was verlopen.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen