Boekverslag : Anoniem, - Spyeghel Der Salicheyt Van Elckerlijc (den Spiegel Der Zaligheid Van Elckerlijc)
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 569 woorden.

Titel: Den spiegel der zaligheid van Elckerlijc
Auteur: onbekend
Uitgever: onbekend
Uitgave: het boek is ongeveer rond 1475 uitgegeven
Aantal pagina´s: 25

Titel:

De titel slaat terug op de hoofd persoon uit de tekst, dit is Elckerlijc. Hij kijkt zeg maar in een spiegel van zichzelf, en zo leert hij zichzelf kennen.
Ondertitel:¨Hoe dat elckerlijc mense werd gedaagd Gode rekeninge te doen.¨ Elk mens moet rekenschap afleggen van zijn daden bij God.

Auteur:

De auteur is onbekend of anoniem.

Samenvatting van het verhaal:

Het verhaal gaat over Elckerlijc, dit betekent iedereen. Elckerlijc wordt benaderd door de dood, deze heeft bevel van God om Elckerlijc rekenschap te laten afleggen bij Hem. Elckerlijc vraagt om uitstel, maar dat is onmogelijk. Elckerlijc is nu wanhopig en hij gaat op zoek naar iemand die met hem mee wil gaan naar de hemel. Eerst gaat hij naar Vriendschap, naaste- en verre familie en daarna naar Bezit, maar die weigeren alle vier om mee te gaan. Vervolgens gaat hij naar de Deugd, die wil wel mee gaan, maar die is zo ziek en zwak (door Elckerlijc´s slechte daden) dat hij niet mee kan gaan. De Deugd stuurt hem dan naar Inkeer, en Inkeer stuurt hem naar de Biecht. Bij de Biecht biecht Elckerlijc al zijn zonden op, en hierdoor geneest de Deugd, die dan wel mee gaat. Ook Inkeer, Schoonheid, Wijsheid, Kracht en Vijf Zinnen gaan met hem mee naar het graf. Maar als ze bij het graf komen, haken Schoonheid, Wijsheid, Kracht en Vijf Zinnen af, en gaan alleen de Deugd en Inkeer mee.
Hierna ging Elckerlijc naar de hemel, Inkeer blijft achter, en de Deugd gaat mee. In de hemel wachtte een Engel hem reeds op.

Tijd:

Het verhaal speelt zich af rond de middeleeuwen, dat is vooral te zien aan het taalgebruik.
In het hele verhaal verstrijkt er een tijd loopt vanaf het moment dat de Dood komt tot aan de Hemelpoort, dit is ongeveer een dag.
De tijd verloopt chronologisch

Ruimte:

Het verhaal heeft niet echt een plaats van handeling, alleen op het laatst speelt het zich af bij het graf van Elckerlijc, daarna in de hemel.

Personages:

Elckerlijc: Elckerlijc betekent:¨Iedereen,¨ het is de mensheid, en hij is erg slecht geweest in zijn leven, nu moet ze rekenschap afleggen bij God. Deze persoon is als het ware een spiegel. Elckerlijc komt er na zijn leven pas achter wat hij allemaal heeft aangericht. Veel personen worden hem nu afvallig, behalve de Deugd en Inkeer.
De Deugd: De Deugd is in het begin erg ziek en zwak (door alle slechte dingen die Elckerlijc allemaal gedaan heeft), maar doordat Elckerlijc zijn zonden opbiecht, wordt zijn Deugd weer beter, en die gaat mee met hem naar de hemel.
Inkeer: Deze gaat ook mee met Elckerlijc, tot aan de hemel, daar blijft hij achter.

Thema:

Het thema van het verhaal is, dat iedereen rekenschap moet afleggen bij God, en dan kan je je leven beter niet verknoeien.

Vertelsituatie:

Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-vertelsituatie, je volgt Elckerlijc (de hoofdpersoon) overal naar toe. Het verhaal bestaat bijna voor zijn geheel uit dialogen.

Mening:

Ik vond het verhaal opzich wel leuk, vooral omdat ik begreep wat er gebeurde. Ik vond dat het boek wel een beetje een simpele opbouw had, maar dat kan bijna niet anders, want er zijn bijna geen gebeurtenissen, er is zeg maar een grote gebeurtenis. De stijl van het verhaal vond ik wel leuk. De manier hoe de personages vertelden vond ik erg goed en leuk. Het boek was niet echt saai, er hadden alleen wel wat meer gebeurtenissen mogen zijn.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen