Boekverslag : Ellen Tijsinger - Morgenster
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1116 woorden.

Onderdeel A: algemene gegevens.Titel van het boek: Morgenster.

Auteur: Ellen Tijsinger.

Uitgever en jaar van verschijnen: Van goor en de 1e druk was op 1995.

Onderdeel B: verwerk de gegevens allemaal in een samenvatting.In dit boek is Thomas de hoofdpersoon. Hij is ongeveer van mijn leeftijd. Hij woont samen met zijn vader, zijn stiefmoeder Joke, stiefzusje Malou en half broertje Lex, maar die wordt Bonkie genoemd omdat hij altijd met zijn hoofdje op de tafel slaat in een klein huisje in de Randstad.

Toen Thomas geboren werd, overleed zijn moeder kort daarna. Zijn vader kreeg jaren later een nieuwe vriendin, Joke. Met kon hij het de laatste tijd niet echt mee opschieten omdat hij veel over zijn moeder nadacht. Als Thomas soms aan zijn vader iets over zijn “echte” moeder vroeg sloeg zijn vader zijn ogen neer en zei hij dat het al zoland geleden was.

Op school kon Thomas erg goed leren. Hij was een kei in Wiskunde en Biologie. Maar een aantal jongens in zijn klas accepteerden dat niet. Ze maakte zijn fiets en zijn spullen kapot. Hij kreeg dreigbriefjes en werd pijngedaan. Als zijn fiets kapot was had Thomas altijd problemen. Thuis hadden ze het niet zo rijk omdat zijn vader als zo wel Joke geen werk hadden. Daarom had Thomas een kranten wijk. De helft van het geld was voor hem en de andere helft kreeg het gezin.

Op een morgen ging Thomas zoals gewoonlijk zijn kranten bezorgen. Het weer was erg slecht het vroor. Toen hij bij iemand de krant in de bus stopte zag hij een meisje. Ze was erg dun en had voor dit weer erg dunne kleren aan. Ze haalde dingen uit de vuilnis bak en wat nog te eten viel at ze dan op. Thomas had met open mond staan kijken. De volgende dag besloot hij opzoek te gaan. Ze bleek in een soort zieken wagen naast het spoor te wonen. Daar was ze volgens haar gelukkig. Thomas wou weten hoe ze heette, hij moest wel zijn mond houden want zodra hij sprak zei zij niks meer. Het meisje heette Rosa de Morgenster. Nadat jongens Thomas hem bij de ziekenwagen hebben gezien wordt de wagen totaal vernield met rotjes. Thomas kan Rosa nergens meer vinden. Uiteindelijk vindt hij haar en neemt haar mee naar zijn huis. Daar blijft ze uren onder de douche staan. (Dat was ook wel nodig)! Thomas had kleren voor haar uit een koffer op zolder gehaald. Daar zat de kleding aan van zijn echte moeder.

Zodra zijn vader dat zacht werd die enorm kwaad. Hij gaf Thomas een klap en schrok toen van zichzelf. Hij bedacht ineens dat Thomas ook herinneringen had. Thomas vergeeft het hem. Rosa heeft een hele leuke tijd. Ze speelt met de kinderen en helpt Joke. Tot dat ze op een dag terug moet van Joke en Thomas vader.

Thomas belooft zijn vader dat hij Rosa naar Amsterdam brengt en dan onmiddellijk terg komt. Thomas gaat niet terug. Hij wil bij Rosa blijven. Ze wonen daar bij Jappie in. Thomas heeft het erg naar zijn zin. Hij verkoopt voor Jappie oud ijzer, want daar handelt hij in. Ondertussen zijn Thomas ouders erg ongerust. Jappie denkt dat alles goed is maar besluit toch dat Thomas een keer moet bellen. Thomas zegt zijn ouders dan dat alles goed is. Joke en zijn vader smeken hem om terug te komen maar Thomas luistert niet meer. Hij heeft de haak erop gegooid.

De volgende dag ging Thomas naar het Waterloolein. Daar moest hij oud ijzer verkopen. Hij verdiende daar 300 gulden. Tot dat er een agent op het afstapt. Hij vraag aan het of hij Thomas die en die is omdat hij vermist wordt. Direct daarna rent Thomas naar de kapper en laat zijn haar rood verfden, hij laat oorbellen schieten en koopt een lerenjack. Thuis (bij Jappie) is Rosa helemaal doorgedraaid ze schreeuwt en gilt. Als Thomas vraagt waarom dat is wordt het alleen maar erger. De volgende dag vraagt Thomas waar aan haar waar haar ouders zijn. Zij verteld hem dat haar vader rijk is maar erg druk heeft met zijn baan. Haar moeder is omgekomen bij een auto ongeluk. Ook valt het Thomas op dat ze altijd een liedje neuriet.

Later besluit Rosa dat Thomas naar huis moet. Daar aangekomen vlucht Thomas. Rosa komt wel binnen en vertelt alles wat ze beleefd hebben. Thomas slentert 2 dagen rond en leert een groep zwervers kennen. Samen kraken ze een pand in een villa wijk, dat doen ze omdat ze meer opvangcentrum willen. Er wordt dan een feest georganiseerd. Thomas stiefmoeder is daar plotseling ook aanwezig. Na een verdrietig het hele verhaal besluit Thomas naar huis te gaan.

Hij gaf Joke een prachtige gouden armband die van zijn echte moeder is geweest. Toen Thomas thuis kwam schrok hij zich dood. Het hele huis was vernield, er waren meubels kapot etc. Rosa had weer een bui gehad. Ze lag in het ziekenhuis.

Thomas besloot bij haar opbezoek te gaan. Toen hij daar kwam lach Rosa in een groot wit bed, net zo wit als Rosa’s gezicht. Naast het bed zit een vrouw. Ze stelt zich voor als Rosa’s moeder. Thomas snapt het niet helemaal. Rosa’s moeder legt het uit: ‘Rosa vader was musicus. Hij speelde prachtige piano maar rijk was hij niet. Hij wilde carrière maken in het buitel land en vertrok naar Wenen. Vandaar ging hij naar Berlijn en naar Parijs. Misschien zit hij nu wel in Amerika. In het begin belde en schreef hij nog, maar ik heb nu al jaren niet meer iets van hem gehoord. Rosa accepteert dat niet. Ze vlucht weg in een fantasie wereld, waarin zelfs ik haar niet kan bereiken. Misschien mist ze wel zijn pianospelen het meest, want ze houd van muziek net als hij.’ Toen ging Rosa’s moeder weg. Ze had het druk. Rosa werd even wakker. Ze voeg aan Thomas of hij nog een keer kwam. En toen begon ze weer dat ene deuntje te zingen, speelde op de rand van het bed en luisterde naar de melodie, die alleen zij kon horen.Onderdeel C: beoordeling. Dat is je eigen mening.Onderdeel E: info over SchrijfsterEllen Tijsinger werd geboren op 7 september 1947 geboren in uitrecht.

Vanuit haar vakkennis schreef ze een cursus Kinderpsychologie, en een cursus Kinderverzorging en Spelleiding voor een schriftelijke onderwijsinstelling en artikelen voor Club, Ouders van Nu en Psychologie. Voor Benny Vreden schreef ze kinderliedjes en andere teksten voor grammofoonplaten. In die tijd verschenen er ook boeken over opvoedkunde en psychologie. Na tien titels, onder de naam Ellen de Vries-Tijsinger, besloot ze kinderboeken te gaan schrijven. Eerst kleuterboeken en later boeken voor ouder jeugd.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen