Boekverslag : Of Een Mes - Mafia Ingezonden Door: Jan Brown Categorie:
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1433 woorden.

Inleiding:De mafia heeft zich vroeger ontwikkeld in het achterland van Palermo, een gebied rijk aan grote landgoederen. Hier vormde de mafia werkelijk een eigen staat, met een eigen grondwet, een eigen regering. De mafia werd toen gezien als een misdaadorganisatie die vooral plaatselijk werkte.

In Italië zijn in de loop der jaren een serie anti-mafiawetten van kracht geworden, die vanwege de geringe bereidheid tot medewerking van de plaatselijke autoriteiten nauwelijks effect hadden.

Het is maar pas na de moord op Falcone en Borsellino, twee rechters, dat de wereld zich bewust geworden is dat de mafia niet een probleem is van Italië, maar van heel de wereld.

De georganiseerde misdaad is reeds lang geen gelokaliseerd probleem meer. De Siciliaanse mafia kreeg vaste voet aan de grond in Noord-Amerika en Europa.

Mafia werd synoniem met georganieseerde misdaad.Oorsprong Van De Naam ‘Mafia’:Een legende vermeldt dat de Franse invasie van Sicilië in 1282 tot de anti-Franse leuze leidde, 'Morte Alla Francia Italia Anela'Afgekort luidt de kreet M.A.F.I.A.

De term mafia zelf verscheen in 1868 voor het eerst in een woordenboek van het Siciliaanse dialect.

Veel van de vroegere mafiosi waren gewapende bewakers die Siciliës grote landgoederen beheerden bij afwezigheid van de grootgrondbezitters.

Het woord mafia slaat in de eerste plaats op het gedrag en het karakter van de grote, georganiseerde misdadiger: uiterlijk correct, burgerlijk, eervol, ruimhartig of zelfs minzaam, maar in feite gemeen, bedrieglijk, inhalig, gewelddadig en vals.

De mafia bestaat niet. Maar de Cosa Nostra, De Camorra wel.Onstaan van De Mafia:De mafia groeide op in het het Sicilië van de 18de en de 19de eeuw, een land van armoede en feodalisme.

Omdat de centrale staat zich op Sicilië nooit heeft kunnen doorzetten, nooit zijn wil heeft kunnen opdringen aan de Sicilianen, is dit eiland tot diep in de twintigste eeuw, tot in de jaren veertig en vijftig, een primitieve samenleving gebleven. De boeren en herders kennen en respecteerden maar één wet: de wet van de sterkste.Aanloop tot de moderne Mafia:De Amerikanen landden op 10 juli 1943 op het eiland.

De had mafia bij de geallieerden de reputatie een verzetsorganisatie te zijn.

De Amerikanen wachtten dan ook niet lang met het belonen van de moed van deze nieuwbakken vrijheidsstrijders.

De mafioso werd rechter, politiecommissaris, burgemeester én pastoor. Hij werd de eerste burger van het dorp, notabele nummer één. En hij, de grote crimineel, begon om te gaan met de betere burgers. In die kringen kreeg hij toegang tot de macht. Tegelijkertijd bouwden de mafiafamilies voort aan de internationale illegale handel waar ze na de oorlog in waren gestapt.

In die dagen rookte zo goed als iedereen in Italië gesmokkelde Amerikaanse sigaretten.

Van sigaretten was het maar een kleine stap naar een nog betere business: de drugshandel.

Door deze internationale drugshandel kwam er zeer veel geld naar Sicilië.

Een nieuwe mafia groeide: de financiële mafia.Cosa Nostra:In 1957 werd de Siciliaanse Cosa Nostra officieel op poten gezet in Palermo.

De Mafiosi, moesten een inwijdingritueel ondergaan.

de Don haalde een klein pakje heiligenplaatjes, een doorn van een bittere sinaasappel (of een mes) en een doosje tevoorschijn. De eerste kandidaat houdt een vinger vooruitgestrekt, maar niet zomaar één: het is de wijsvinger die meestal op de trekker van zijn vuurwapen rust. In zijn andere hand legt de Don een klein heiligenprentje: dat waarop het bezoek van de aartsengel aan Maria afgebeeld is. 25 maart, Maria Boodschap5 , is ook de feestdag van de Cosa Nostra.

Met een snelle beweging maakt de Don een snee in de vinger, brengt die vervolgens tot boven het heiligenprentje en laat er enkele druppels bloed op vallen. 'U zult nu deel uitmaken van de Cosa Nostra. Maar ik waarschuw u plechtig. U mag onze geheimen nooit verraden. Met bloed treedt men de Cosa

Nostra binnen, en slechts met bloed zal men haar verlaten. Zeg nu de rituele woorden na die van u een man van eer zullen maken.'1

Decennia lang hielden de mannen van eer het verloop van de initiatieceremonie angstvallig geheim.

Pas in het begin van de jaren tachtig zouden enkele mannen van eer, met gevaar voor eigen leven, het stilzwijgen verbreken en de structuur van de siciliaanse clans openbaren.De Peetvaders Of Don:In januari 1993 werd Salvatore Riina gearresteerd op zesenvijftig kilometer van Corleone, het dorpje waar alles begon, na drieëntwintig jaar voortvluchtig te zijn geweest.

Drieëntwintig jaar lang bleef de meest gezochte crimineel van Italië een vrij man.

Alhoewel Riina een gruwelijke killer is, speelt hij toch de voorbeeldige huisvader. Hij stuurt zijn kinderen naar de beste privé-scholen van Palermo. Zij worden wel onder een valse naam ingeschreven.

Riina was een van de rijkste mannen van Italië. Zijn bezittingen werden geschat op ongeveer 30 miljard BEF.Generaal Dalla Chiesa:In 1982 vroeg Italiaanse premier, generaal Dalla Chiesa prefect van Palermo te worden. De mafia begroette Dalla Chiesa zoals te verwachten was. Dalla Chiesa werd zelf vermoord, samen met zijn lijfwacht vrouw. Een van de gebruikte vuurwapens was een kalasjnikov, het wapen van de mafia.

De moord op Dalla Chiesa deed een schok door Italië gaan. Eindelijk besefte men hoe machtig de mafia was geworden.

Dalla Chiesa was vermoord omdat hij teveel wist, hij begreep de mafia te goed. Zijn onderzoek was doeltreffend.Giovanni Falcone:Palermitaanse rechter uit Palermo In 1983.

Het verhaal dat Buscetta aan Falcone deed was vooral van fundamenteel belang omdat de 'boss' voor de eerste maal onthulde hoe de mafia in elkaar zat.

Na de onthullingen van Buscetta had de anti-mafiapool in Palermo voldoende materiaal om honderden mafiosi, niet alleen 'soldaten' maar ook ' bosses', voor de rechter te brengen. Er werd speciaal een bunkerzaal van 700 miljoen frank gebouwd, waar begin 1986 het grote maxiproces begon dat het eerste grote succes van de mafiajagers moest worden.

De aanklacht, het werk van Falcone en zijn collega's in de antimafia-pool was 8 607 pagina's lang, met daarbij 660 000 documenten. Volgens de staat waren de mafiosi schuldig aan een groot aantal moorden, onder andere die op Dalla Chiesa en zijn vrouw, en aan het organiseren van de handel in verdovende middelen.

Toen op 16 december 1987 eindelijk de vonnissen werden uitgesproken, had het hof 1 800 uren gezeten, waren er 1 337 getuigen gehoord en had de jury 36 dagen nodig gehad om haar conclusies te trekken.

Ook de vonnissen braken alle records: 28 veroordelingen tot levenslang en 2665 jaren gevangenisstraf voor andere.De Octopus:De mafia is een criminele organisatie die als een octopus vanuit Sicilië haar tentakels over Europa en tot in de Verenigde Staten uitstrekt.

De EG was jarenlang een zeer gemakkelijke bron van inkomsten voor de mafiosi, die allerlei middeltjes bedachten om vooral landbouwsubsidies binnen te rijven.Belgie:België ontsnapte niet aan de aandacht van de mafiosi.

In de streek van Charleroi bleek de mafia een stevig filiaal te hebben, geleid door een uitbater van een pizzeria.

In het Luikse werden in mei 1992 twee beruchte mafiosi aangehouden.

Begin 1993 werd in Anderlecht een netwerk opgerold van de mafia dat gespecialiseerd was in de handel van cocaïne. De drugs belandde via Amsterdam in Anderlecht en vandaar werd het in bevroren vlees naar Italië gestuurd.Oost – EuropaDe sociale ontwrichtingen na de val van de Berlijnse muur waren een gunstige bodem voor de georganiseerde misdaadbendes. Rusland, potentieel het rijkste land ter wereld, was te koop.

Er is een nieuw internationaal mafiakartel gegroeid dat zich niet met drugs bezig-

houdt maar wel met verrijkt uranium, plutonium, cesium en andere strategische stoffen.Mening:Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik vroeger toen ik klein was het woord mafia leuk vond klinken. Ik wou er meer over weten. Vorig jaar wou ik het er over hebben maar had k niet genoeg informatie er over gevonden en nu was ik een dag aan het vervelen en zocht ik “ Al capone “ Op in het internet en kreeg ik veel informatie dus internet was meest mijn informatie bron. En nu mijn besluit.Besluit:

Honderdtweeëndertig jaar geleden, toen men voor de eerste keer de term mafia gebruikte, had men nooit verwacht dat het woord nu nog zou bestaan, en zeker niet dat het zo een grote organisatie zou vertegenwoordigen.

Het verschijnen van de mafia zou vermeden kunnen geweest zijn doordat De grotegrond bezitter’s hun geld in de landbouw haden gezet inplaats van in dure villa’s. In de 16 eeuw ging de arme bevolking van Sicilie hier niet mee akoord en begon zicht er tegen te verzetten, Dit verzet gebeurde door geheime gropejes die later evolueerde tot de mafia.Dit was mijn spreek beurt ik hoop dat jullie er veel van geleerd hebben.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen