U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Yvonne Keuls - Het Verrotte Leven Van Floortje Bloem.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=287 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2480 woorden.

Bibliografie
Yvonne Keuls, Het verrotte leven van Floortje Bloem, Wolters-Noordhoff, Groningen, 1996.
271 bladzijden, geen hoofdstukken maar er is steeds iemand anders aan het woord als er een sterretje staat, hoofdstukken hebben heel verschillende aantallen van bladzijden van 1\2 tot 100 blz. . Op de omslag staat het konijntje afgebeeld wat Floortje een hele tijd bij haar draagt
en aan het einde verliest.
Datum leesverslag :5 september 1997


Samenvatting
Het boek begint met een stuk wat Floortje zelf vertelt over hoe haar moeder en haar zusje naar Tante Gerda gaan. Tante Gerda besluit dat ze bij haar kunnen blijven, maar dat de baby die op komst is afgestaan moet worden. Het zusje Beppie hoort het via via en vind het niet leuk en ze is bang dat zij ook afgestaan word..
Dan vertellen Floortjes eerste pleegouders over de tijd dat Floortje bij hun is.
Het gaat heel goed maar wanneer haar pleegvader overlijd kan haar pleegmoeder het niet meer aan. Ze wordt in een ander pleeggezin geplaatst waar ze het helemaal niet lang uit houd.
Dan gaat ze naar een observatiehuis daar blijkt dat ze het best naar een internaat kan.
Daar heeft ze heel lang gezeten. Een tijdje ging ze de weekenden naar een gezin waar het goed klikte. Totdat de oudste jongen uit het gezin haar seksueel mishandeld.
Dan blijkt dat Floortje naar haar echte moeder wil. Haar moeder is inmiddels getrouwd met Adri een jonge man. Ze wonen samen in een huis met Beppie de zus van Floortje.
Beppie heeft een vriend Lexie. Floortje heeft er een aantal leuke weekenden.
Ze heeft veel plezier met Beppie in de Keet (een jongeren soos). Ze gaat naar de huishoud school en ontmoet daar een meisje waar mee ze naar een jonge man toegaat die hun aait en streelt. Haar moeder ontdekt het op een gegeven moment en zo komt Gerben (die jongeman) in de bak. Ondertussen wil haar moeder ook niet meer dat ze komt omdat Adri aan haar zat te strelen. Beppie kreeg ruzie met haar ouders over Floortje. Beppie ging boos weg ze ging bij Tante Gerda slapen. De volgende dag ging ze samen met Sjon (een jongen waar Floortje mee omging in de Keet) naar de verjaardag van Floorje toe.
Floortje doet een poging om te ontsnappen het lukt. Ze slaapt op een autokerkhof. En
‘s avonds belt ze John die brengt haar naar Lexie waar Beppie ook is.
Daar beginnen ze aan de pillen. Een paar dagen later als ze helemaal suf zijn van de pillen komt Sjon hij neemt Floorje mee en brengt haar naar haar ouders.
Onder tussen begint Beppie met tippelen.
Floortje zit weer in een nieuw observatie huis
Na een tijdje ontsnapt ze samen met een ander meisje, maar ze worden gesnapt als ze kleren stelen in een warenhuis.
Floortje moet naar Gelders-end weer een of andere inrichting.
Na een aantal weken ontsnapt ze weer ze ging naar Gerben maar die was niet thuis.

Toen is ze maar weer naar het autokerkhof gegaan, later kwam Sjon haar halen daar is ze 1 nacht gebleven en toen gingen Sjon en z’n vriend Beppie bij Patrick, haar baas in de prostitutie, weg halen. Samen gingen ze naar Tante Gerda. Die bracht hun de volgende morgen naar het CAD. Maar Beppie wou toch niet en op het laatste moment gingen ze tocht niet.
Later is Beppie naar een christelijk afkickcentrum gegaan. Maar daar ging het meer om bekeren dan om afkicken en daar was ze snel weg.
Ze ging weer in de prostitutie en begon weer met pillen.
Floortje moest de huishoudschool afmaken maar had daar problemen mee.
Ze ging weg en ging op zoek naar Beppie. Ze had gehoord waar ze ongeveer in Rotterdam moest zijn. Ze zocht maar vond Beppie niet. Doordat ze geen kant op kon en het daar heel gewoon was begon zij ook in de prostitutie. Ze werd verliefd op een jongen en die dwong haar om in de prostitutie te gaan. Een aantal weken later vond ze Beppie. Samen maakte ze lol van het geld wat Floortje verdiend had. Ze woonden ergens in een kraakpand.
Ze kregen ruzie over het geld. Sjon kwam 2x langs die had ook problemen maar de tweede keer had hij iets waar het heel mooi leven was. Beppie en Floortje gingen mee maar Floortje wou toch niet meer mee en was ergens uit de auto gestapt. Ze ging liften een vrachtwagen chauffeur nam haar mee en wou haar helpen. Na een gesprek met de politie werd ze naar tante Gerda gebracht om er een nacht te blijven en dan ergens anders heen te gaan.
Floortje wou toch niet meer en ging er vandoor. Ze jatte de bankpasjes van tante Gerda en ging weer naar het kraakpand. Daar kreeg ze contact met Martien waar mee ze geld van de bank haalde en ook nog eens het huis van de vrachtwagen chauffeur leeghaalde met een smoesje. Toen kwam Beppie terug en die wou geld. Floortje wou het niet geven. Er kwam knallende ruzie en Beppie gooide het konijn wat Floortje van Gerben had gekregen en die ze altijd bij zich droeg uit het raam. Floortje loopt door de tuin overwoekerd door onkruid en vol afval op zoek naar haar konijn.

b) Het verhaal speelt zich in verschillende plaatsen en huizen af.
In het begin in allerlei tehuizen en bij pleeggezinnen.
Later bij Floortjes tante in Leiden
En in de rest van het verhaal in een Kraakpand in Rotterdam.
In de beurt van de Karel Doormanstraat, de West-Kruiskade, de Claes de Vrieselaan en de Nieuwe Binnenweg.
c) Het verhaal speelt zich af in de jaren negentig. Omdat er veel drugs, prostitutie, afkicken tra’s en tehuizen in voorkomen.
d) Hoofdpersoon : Floortje Bloem als ongelukje geboren, sluit zich niet gauw aan bij mensen,
heeft altijd iets terug tezeggen. Is het lang niet met alles eens. In het begin heeft ze lang haar in het midden van het verhaal knipt ze haar haar af en verft ze het oranje-rood.
Belangrijkste bijpersonen:
* Beppie zus van Floortje. Wil niet werken maar gewoon van een uitkering leven. Probeert haar zusje zoveel mogelijk te helpen maar later maakt ze alleen maar gebruik van haar. Heeft later ook kort oranje haar wat ze eerst heeft staat niet beschreven. Beppie is heel open vertelt alles aan Floortje.
* Tante Gerda helpt Beppie en Floortje zoveel als ze kan want ze weet dat haar zus dat niet kan. Lief hulpzaam. Ze is een mollige vrouw.
* Sjon een buurtwerken in de Keet. Studeert, wil later probleem mensen en kinderen helpen. Hij probeerde zich heel erg in te zetten voor Beppie en Floortje. Behulpzaam maar hij kan niet tegen te veel stress.
e) Belangrijkste onderwerp is het leven van Floortje
Deelonderwerp is het leven van Beppie.
Conclusie over onderwerp: het leven van Floortje is niet meer te reddenf) Het genre van het boek is psychologische roman. Want het is een probleem boek en het gaat om het leven van Foortje
g) De titel betekent dat het leven van Floortje Bloem totaal niet leuk en aangenaam is.
Het is helemaal verpest door haarzelf en anderen.

Hoofdstuk 3: Hoe zit het boek in elkaar?

a) Het verhaal begint meteen midden in.
b) Het is een open einde want je weet niet wat er verder gaat gebeuren je kunt vanalles bedenken. Het einde is slecht want Floortje is nog steeds verslaafd en woont in een kraakpand en niet in een gewoon gezin. Ik vraag me nog wel af hoe het afloopt maar ik denk toch wel slecht.
c) Het verhaal duurt 1 1\2 jaar. In het begin is ze 13 aan het eind 15.
d) De gebeurtenissen volgen elkaar ongeveer op. Er is wel eens een tijd sprong gemaakt van een aantal weken dat Floortje in een tehuis zit.
e) Het verhaal beleef je door de ogen van heel veel mensen: Floortje, Beppie, pleegouders, psychologen, leidster, haar moeder en vader en door de ogen van tante Gerda.

Hoofdstuk 4 : Mening

a) Het mooiste gedeelte in het boek vond ik het stuk waarin Floortje met de vrachtwagen chauffeur meeging naar het politie bureau en wilde afkicken. Ik vond dit stuk zo mooi omdat ze terwijl ze allerlei problemen had toch geen pillen meer ging slikken maar wilde afkicken.
Normaal zou ze weer pillen gaan slikken of gaan chinezen.
b)Het boek was best wel moeilijk omdat je steeds vanuit iemand anders het verhaal beleefde.
Dat was aan de andere kant ook juist leuk want zo las je wat iedereen er van vond.
Er kwamen veel gevoelens in naar voren vooral van Floortje. Hoe ze zich voelde en wat ze dacht dat ze er aan ging doen om zich beter te voelen. Het was geen voorspel baar boek er zaten onverwachte dingen in. Het boek is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal en zo word het ook vertelt. Ik geloof echt dat zoiets gebeurt vooral tegenwoordig. Ik heb er niet echt iets van geleerd maar ik weet nu wel dat ik niet gauw aan de drugs zou gaan want als je al die problemen ziet.
c) Ik vind het een heel mooi boek. Een beetje moeilijk maar het verhaal wordt heel mooi naar voren gebracht. Geloofwaardig, af en toe moeilijk taal gebruik. De gevoelens worden goed beschreven. Je krijgt een heel goed beeld van de situatie. Ik zou het boek zeker aanraden want het is een heel mooi verhaal.


Leesverslag van De rode strik.Hoofdstuk 1: Zakelijke gegevens.

Mensje van Keulen, De rode strik, Atlas, Amsterdam, 1994
Op de voorkant staat Maria (zie plaatje).
datum leesverslag: 6 september

Hoofdstuk 2 : Inhoud.

Samenvatting

Maria heeft alleen een moeder haar vader is weggelopen.
Ze heeft een zusje Bea. Bea wordt overal buiten gesloten. Op zekere dag als Maria met al haar vrienden en vriendinnen aan het buiten spelen is komt er een man op visite. Het is hun oom Leen die ze nog nooit eerder ontmoet hebben. Waar Bea en Maria later achter komen is : Dat die man een verhouding heeft met hun moeder. Nadat ze hem langer kennen blijkt dat hij een vreselijke schoft is. Hun leven wordt verstoord. De meisjes gaan hem de beestenman noemen. Ze gaan Leen vreselijk haten. En als de moeder van Maria in het ziekenhuis ligt voor een bevaling wil oom Leen het lievelingskonijn (Nino) van Bea en Maria op gaan eten. Dan besluiten Maria en Bea hem te vermoorden. Nadat ze dachten dat hij dood was bleek hij nog te leven. Maria heeft hem toen helemaal dood gemaakt. Maar Bea was helemaal geshockeerd en moest daarom verblijven in een gekkenhuis. Daar zit ze nu en Maria komt nog vaak op bezoek.

Hoofdstuk 4: Mening

a) Het mooiste gedeelte in het boek is het einde omdat het anders liep dan je gedacht zou hebben. Het liep namelijk slecht af.
b)Het boek was niet echt moeilijk. Het was vooral aan het einde spannend. Er komen gevoe- lens in naar voren van Bea, Maria en haar vrienden. Ik kon me goed inleven in de hoofd persoon want het was een ik-perspectief en het was een meisje. Het was heel verrassend vooral het einde want dit had je helemaal niet verwacht. Het was te onwerkelijk want je gaat niet iemand vermoorden als hij je lievelingskonijn wil opeten. Ik heb er niet echt van geleerd.
c) Mijn conclusie is dat het een vreemd boek was. Omdat er een raar verhaal in zat, en een onverwachte moord. Het is een thriller omdat het dus best wel spannend was was het toch wel een leuk boek. Toch was het boeiend want het leven van de beide meisjes werd goed en duidelijk beschreven. Ik zou het boek aanraden aan iemand die zich interresseerd voor dit onderwerp en als je houd van spannende boeken moet je het zeker eens lezen.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen