U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Tim Krabbe - Het Gouden Ei.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=772 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1249 woorden.

Titel : Het Gouden Ei

Schrijver : Tim Krabbé

Blz : 83

Eerste Druk: 1984Samenvatting:

Raymond Lemore, een scheikundeleraar redde eens een klein meisje uit het water en voelde zich toen een held. Maar tegelijkertijd vroeg hij zich af of hij ook iets echt slechts zou kunnen en durven doen. Hij bedenkt het ergste wat hij zich zou kunnen voorstellen en zet uit nieuwsgierigheid de eerste stappen, zonder werkelijk de bedoeling te hebben het plan uit te voeren: hij bestelt op de school waar hij werkt een potje cloorkalk en maakt daar cloroform van. Tevens koopt hij een pistool. Het gedachtenspel dat hij speelt, waarbij hij dezelfde stappen zet als iemand die dit plan werkelijk uit zou voeren, fascineert hem zo erg dat hij steeds verder gaat. Nu heeft hij alleen nog een slachtoffer nodig. Hij gaat benzinestations af om vrouwen om hulp te vragen met zijn aanhanger.

Het boek vertelt ook dat Rex en Saskia op weg zijn naar hun vakantiehuisje in Frankrijk. Rex stopt om te tanken en ondertussen gaat Saskia naar het toilet en wat drinken kopen. Ze komt echter niet meer terug naar de auto. Ze is spoorloos verdwenen en niemand heeft haar zien vetrekken. Rex is radeloos en vermoedt het ergste.

Rex weet niet dat Raymond Lemorne Saskia als slachtoffer heeft uitgekozen en haar heeft weten over te halen om hem te helpen met zijn oplegger. Als Saskia in de auto zit, duwt hij haar een doek met chloroform in haar gezicht waardoor ze bewusteloos raakt.

Dan gaat het verhaal 8 jaar later weer verder. Rex is met Lieneke op vakantie in Italië. Als hij besluit dat hij met Lieneke wil trouwen merkt hij dat hij nog steeds niet over Saskia heen is. Hij bespreekt het met Lieneke en begint weer na te denken over Saskia's verdwijning. Rex gaat naar huis en start een nieuwe zoekactie naar Saskia in Frankrijk waarop hij veel ongeloofwaardige brieven ontvangt. Maar dan komt Raymond plotseling naar Rex toe en zegt hem dat Saskia dood is en dat hij weet hoe ze is gestorven. Raymond zegt dat hij Rex alleen maar duidelijk kan maken wat er gebeurd is als Rex hetzelfde ondergaat.

Ook al weet Rex dat dit zijn dood betekent, stemt hij met het plan in. Raymond rijdt naar het bewuste benzinestation en geeft Rex een slaapmiddel. Dan verteld hij Rex het hele verhaal over Saskia's verdwijning waarna Rex in slaap valt. Als hij wakker wordt merkt hij dat hij in een houten kist onder de grond ligt; levend begraven. Nu weet hij wat Saskia ook heeft doorgemaakt. Maar hij is de enige die het weet, en Saskia en Rex lijken beide voorgoed van

de aardbodem verdwenen.

Verhaal Analyse:-Personages:

In het verhaal komen 4 belangrijke personen voor, ze worden niet

allemaal uitvoerig besproken, daarom zal de ene beschrijving langer zijn dan de andere.

Rex Hofman : Is medewerker bij een populair tijdschrift en heeft een goede relatie met zijn vriendin. Zijn latere relatie met Lieneke loopt stuk. Hij is een rustige man en legt zichzelf constant situaties voor en bedenkt dan voor zichzelf wat hij in die bepaalde situatie zou doen.

Raymond Lemorne: Op het eerste gezicht een keurige man. Hij is getrouwd, heeft twee kinderen en is scheikunde leraar. Maar hij is geobsedeerd door het plegen van een perfecte moord, hij is volkomen gewetenloos.

Saskia Ehlvest: is een nog jonge, vlotte, ijdele vrouw en heeft een uitstekende

relatie met Rex Hofman. Ze heeft last van claustrofobie en is snel bang.

Lieneke: is de toekomstige vrouw/nieuwe vriendin van Rex. Ze komt over als een serieuze, rustige en verstandige vrouw. Haar rol in het verhaal is niet erg groot en veel informatie over haar wordt dan ook niet gegeven.

-Genre

Avonturenroman. Griezelroman.-Tijd :

In dit boek wordt gewerkt met flashbacks en flash forwards. Dit

is noodzakelijk om de verdwijning, de motieven van de moordenaar

en de reactie van Rex uit te leggen. Dus je weet niet precies hoe lang het verhaal duurt-Ruimte:

Het verhaal speelt zich op meerdere plaatsen af en dus ook in

verschillende tijden.

Hoofdstuk 1 : Speelt zich af in het jaar 1975, in Frankrijk,

vlakbij Dijon. De sfeer is eerst ontspannen (vakantiestemming), maar nadat Saskia verdwenen is, wordt de sfeer beangstigend.

Hoofdstuk 2: Speelt zich af in het jaar 1983, ook weer in Frankrijk. Ook nu weer lijkt de sfeer op het eerste gezicht ontspannen, maar dat vermindert langzamerhand. Tussen de hoofdpersonen groeit een soort spanning, dat wordt niet letterlijk gezegd, maar dat merk je aan de schrijfstijl, die verandert.

Hoofdstuk 3: Ook dit hoofdstuk speelt zich af in Frankrijk, maar er wordt van hoofdpersoon gewisseld. In dit hoofdstuk worden in het kort het leven van de moordenaar, zijn motieven voor de moord en de voorbereidingen op de moord beschreven. Een echte sfeer wordt niet beschreven in dit hoofdstuk.

Hoofdstuk 4: Dit hoofdstuk is een vervolg op hoofdstuk 1, als Rex weer terug is van zijn vakantie. De sfeer is nogal deprimerend, niet voor niks want aan het eind van dit hoofdstuk gaat de hoofdpersoon dood.-Perspectief:

Het verhaal wordt vanuit het vertellers perspectief geschreven. Hij vertelt niet alleen over het leven en de gedachten van Rex maar ook hoe de ontvoerder zich voelt en wat er in hem om gaat. De verteller vertelt het van allebei de kanten. Hij weet ook precies wat er gaat gebeuren en zo kan hij de lezer in bedwang houden om verder te lezen. Als het heel goed geschreven is en er is iets gebeurd, dan blijf je gewoon verder kezen omdat je wilt weten hoe het af gaat lopen.-Opbouw:

Het verhaal begint met een inleiding voor de handeling.

Het probleem is de verdwijning van Saskia en het willen weten wat er met haar gebeurd is. Rex lost dit op door hetelfde te ondergaan: hij laat zich door Raymond vermoorden.

De belangrijkste gebeurtenis is de verdwijning van Saskia, wat in hoofdstuk 1 gebeurt.-Thema´s:

De thema’s zijn liefde en dood, omdat de liefde tussen Rex en Saskia erg belangrijk is voor het verhaal en omdat de dood van zowel Saskia en later Rex zo´n raadsel is.

Centraal in het verhaal staat de verdwijning van Saskia.

Ook claustorfobie is een belangrijk thema. Dit is een afwijking, waarbij iemand bang is voor kleine ruimtes (De dromen over het gouden ei).

-Taal / stijl:

Het boek is niet moeilijk geschreven; de woordkeuze is vrij gemakkelijk en de zinnen zijn kort en bevatten weinig bijzinnen. Er is wel sprake van veel symboliek in het boek, een voorbeeld hiervan is natuurlijk de droom over het gouden ei. Er zijn heel weinig dialogen in het boek aanwezig, het boek besteed meer aandacht aan de gevoelens van de hoofdpersonen en de redenen voor hun gedrag. Door middel van beschrijvingen wordt de sfeer, en daarmee het gevoel van de hoofdpersonen, duidelijk.-Titelverklaring:

Toen Rex en Saskia elkaar een tijdje kenden, vertelde Saskia aan Rex over een droom die ze als kind gehad had. Ze zat opgesloten in een gouden ei en zweefde door het heelal. Ze kon niet sterven voordat ze tegen een ander ei aan zou botsen dat ook in het heelal zeefde. Aangezien het heelal onvoorstelbaar groot is was de kans daarop erg klein en was ze gedoemd om opgesloten te blijven zitten. Toen had Rex om haar met die droom geplaagd, maar lang na Saskia's verdwijning krijgt hij diezelfde droom die hij opvat als een teken van Saskia. Levend begraven zijn lijkt ook op opgesloten zitten in een gouden ei, net als het eindeloos wachten op Saskia zonder te weten waar ze is en wat er gebeurd is.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen