U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Anoniem, - Lief Dagboek.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=9426 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1220 woorden.

” Lief Dagboek “Samenvatting: Het boek (Lief Dagboek) gaat over een 14 jarig meisje (Nancy) dat ontzettend verliefd word op een volwassen jongen (Collin). Voor Nancy is Collin “Het Prins op het witte paard”. Ze kan goed met hem praten, leuke dingen met hem doen, iemand die haar niet als een kind behandeld, maar als een volwassen vrouw. Collin is voor haar helemaal de ware, denkt ze!

Op het avond dat Nancy’s moeder weggaat, nodigt ze Collin uit voor een etentje bij haar thuis. Gewoon een romantisch onschuldig avondje had het moeten worden! Het lijkt een perfecte avond te zijn! Het eten was lekker, lekker samen lachen enzovoorts.. Collin moest om 0:00 uur naar huis gaan, en moest dat ook beloven te doen. Na een tijdje deed hij iets de wijn die ze aan het drinken waren, en begon Nancy handtastelijk aan te raken! Maar gelukkig op dat moment niet meer dan knuffelen en zoenen… De klok sloeg 12 uur en Collin moest vertrekken, maar dat deed hij niet. Hij tilde Nancy op en bracht haar naar de slaapkamer van haar moeder. Nancy verzette zich, maar het hielp niet. Collin zei dat het fijn zou zijn, maar Nancy schreeuwde neeeee, ik wil niet, laat me los!! Ze werd bruut verkracht door Collin!! En verdween, en kwam nooit meer terug, spoorloos!Drie jaar na het “Romantische etentje” is Nancy dood. (ze was 17 jaar)

Overleden aan aids…

Na de mededeling dat ze besmet is met het HIV-virus wordt haar leven een nachtmerrie. In de lange maanden waarin Nancy moet leren leven met de wetenschap dat ze zal overlijden, heeft ze een dagboek bijgehouden waarin ze al haar angsten, geheimen en haatgevoelens heeft opgeschreven.

Lief dagboek is vanaf de eerste prille ontmoetingen met Collin tot de laatste dag van Nancy’s leven een aangrijpend verhaal.Verhaalanalyse:

1. Titel:

Lief dagboek, Het dagboek was het enige waar Nancy houvast aan had toen ze besmet was met HIV-virus. Ze schreef er alles in op! Goede gevoelens, haatgevoelens, geheimen, angsten. Het werd haar beste vriend!2. Soort verhaal:

Genre = Waargebeurd Liefdes/dramatisch verhaal

Het is eigenlijk een jeugdboek en een literatuur boek! Het is een dagboek, geschreven door een meisje van 14 jaar, dus makkelijk te lezen! Waarom ook een literatuurboek?? Er word veel nadruk gelegd op gevoelens en gedachten, komen natuurlijk terugblikken in een dagboek voor. Maar uiteindelijk is het toch meer een jeugdboek dan een literatuur (volwassen) boek.3. Gebeurtenissen:

Probleem en hoofdlijn. =

A. Probleem hoofdpersoon: Ze wordt besmet met HIV-virus en dat wordt voor haar een hele grote nachtmerrie!

B. Schets hoofdlijn van verhaal in 6 stappen: ZIE VOLGENDE PAGINA

1. Nancy is ongelukkig en ontmoet Collin

2. Nancy word verliefd op Collin en hij ook op haar

3. Ze krijgen verkering en worden elkaars beste vrienden, bepraten alles met elkaar, doen gezellige dingen met elkaar.

4. Collin verkracht Nancy

5. Nancy krijgt te horen, HIV-virus geïnfecteerd, en moet daarmee leren leven.

6. Nancy’s doodC. Soort begin verhaal: Het begint dat Nancy met al haar vriendinnen naar het popconcert gaat van Garth. Ze krijgt een aanval, ze gaat hyperventileren! Collin maakt haar kalm. Daar is de plaats waar Nancy Collin ontmoet!

D. Soort einde verhaal: Het eindigt dat Nancy sterft aan aids.

E. Spannend verhaal?: nee, het is geen spanning en sensatieboek. Het is een dagboek. Waar gebeurd, je leeft mee met Nancy (hoofdpersoon). Er zijn wel spannende stukken, wat er gebeurd met nancy enzo.

F. Waardoor spanning veroorzaakt?: Doordat Nancy aids kreeg, doordat ze verkracht werd!4. Personen:

A. Welke personen komen in verhaal voor?: Nancy (hoofdpersoon) Red, El en Dorie (Beste vriendinnen van Nancy) Collin (in het begin vriend van Nancy, later de brute verkrachter) De moeder en vader van Nancy komen af en toe voor, Missy (Maatschappelijk werkster) Lew (uiteindelijk beste vriend van Nancy) verder waren er nog andere personen, maar die zijn niet zo belangrijk.

B. Wie zijn de hoofdpersonen en wie andere personen?: Zie A

C. Welke personen zijn round characters, welke zijn flat characters, of types?: Round characters = Red, El, Dorie, Lew , Collin, lew Flat characters of types: Missy, vader en moeder, en de rest van de personen die ik niet eens genoemd heb.

D. Gegevens hoofdpersoon: Leeftijd: 14 jaar (tot 17 jaar) Uiterlijk= daar wordt niet over gepraat, maar aan de foto te zien op de voorkant van boek, was het vast een mooie meid. Donkere ogen heeft ze, halflang haar, verder weet ik niks.5. Tijd:

A. Wanneer speelt het verhaal zich af?: een paar jaar geleden denk ik. 3 jaar ofzo, of misschien zelfs minder. Het verhaal is van deze tijd, geen oude teksten woordsoorten enz.

B. Hoeveel tijd verloopt er tussen begin en eind?: 3 jaar ongeveer

C. Is het een chronologisch of niet-chronologisch verteld verhaal?: Niet chronologisch verteld. Het is namelijk een dagboek. Daar worden altijd dingen in verteld die eerder gebeurd zijn.

D. Bevat het verhaal terugblikken?: ja, het is een dagboek weet je.

E. Bevat het verhaal veel terugverwijzingen of voorruitverwijzingen?: Beide, Over het algemeen terugverwijzingen, want er gebeuren dingen waar Nancy over verteld van het verleden. Maar ze praat ook soms over hoe ze te toekomst wil zien (met Lew), dus komen er ook voorruitverwijzingen voor in dit boek.

F. Zijn er veel sprongen in de tijd?: Er worden steeds stukken geschreven over een bepaalde dag, dus de tijd springt van dag tot dag. Dus grote sprongen in de tijd zijn het absoluut niet.6. Vertelwijze:

A. Door wiens ogen beleven we het verhaal? Door Nancy’s ogen.

B. Is het een Ik-verhaal?: Ja, Nancy praat over haar gevoelens, wat ze denkt enzovoorts.7. Ruimte:

A. Waar speelt het verhaal zich af?: Bij Nancy thuis en omgeving, bij haar vader thuis, bij haar tante en Lew en bij vrienden, en helaas bij het ziekenhuis.

B. Oefent de omgeving invloed uit op de gebeurtenissen?: Ja, bij vrienden bijv. voelt Nancy zich veel fijner, dan bij het ziekenhuis.

C. In hoeverre bepaalt de ruimte de sfeer van het verhaal?: Zie B8. Thema:

A. Wat is het thema van het verhaal?: HIV-virus >>>> Aids

B.Welke motieven kun je aanwijzen?: Nancy krijgt aids en verteld daar meer dan de helft van het verhaal over.9. Bedoeling/boodschap:

A. Heeft de schrijver volgens jou een bedoeling met dit verhaal?: Nou ze heeft het dagboek voor zichzelf geschreven. Niet voor anderen, maar ze vindt het niet erg als ze dood is dat mensen het lezen.

B. Heb je een boodschap kunnen ontdekken?: Niet van Nancy’s kant.

C. Heeft het verhaal je aan het denken gezet?: Ja heel erg zelfs, ik heb het verhaal meerdere keren gelezen. Ik vind het zo erg, verkrachting, vooral als je weet dat je daar mensen met aids mee bezorgt! Dat vind ik moorden!! Een jonge gelukkige meid van 14 en dood op haar 17. Dat dit gebeurd is zo erg, het heeft me heel erg geraakt en aan het denken gezet!10. Taal:

A. Vond je het taalgebruik makkelijk, moeilijk of normaal? Waarom?: Gewoon, het is geschreven door een meisje van 14 en dat is dus niet speciaal moeilijk, dus gewoon.

B. Bevat het verhaal veel beschrijvingen?: Ja best wel, van gevoelens, mensen, gedachten. Is meestal in dagboeken.

C. Bevat het verhaal veel dialogen?: Nee, een paar misschien, maar naverteld, niet rechtstreekse dialogen.Mening:

Ik vond het een prachtig boek, wel ontzettend erg, heel leerzaam. Dat er mensen zijn zoals Collin zijn snap ik niet!!!!

Ik vind het een boek dat eigenlijk iedereen een keer moet lezen!Informatie over schrijver/schrijfster:

De schrijfster is Nancy, en daar is weinig meer aan toe te voegen!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen