U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ian Mcewan - The Cement Garden.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=277 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1182 woorden.

Bibliografie
Eerste druk: 1978


Samenvatting
Titel:

De titel The Cement Garden slaat op het feit dat de vader de tuin met cement wou volstorten nadat hij die niet meer kon onderhouden na zijn hartaanval.

Genre: Het is een psychologisch / sociaal roman.

Thema: Ik denk dat er geen boodschap of aansporing of zoiets in zit, want het is een hele vreemde ‘gezins’ situatie. Maar een thema zou familie kunnen zijn omdat de familie een heel belangrijke rol in het boek speelt.

Opbouw: Het is een chronologisch verhaal.

Karakters: Jack: Hij is de hoofdpersoon uit het boek. Je ziet ook alles door zijn ogen. Hij vindt zichzelf door de buitenwereld buitengesloten, daardoor masturbeert hij zich vaak. Hij moet samen met zijn zus Julie op het gezin passen.
Julie: Zij is de oudere zus van Jack. Zij heeft in het gezin de rol van moeder overgenomen nadat die gestorven was.
Sue: Zij is de jongere zus van Jack. Julie en Sue hebben samen een hechte band. Sue houd ook dagboek bij sinds haar moeder gestorven is.
Tom: Tom is de jongste thuis. Na de dood van moeder wilt hij vooral van Julie veel aandacht. Hij gedraagt zich ook als een baby en draagt zelfs meisjeskleren omdat hij dat leuk vindt.
Derek: Julie ontmoet later in het verhaal een vriend, Derek. Hij is een rijke, nette man. Hij zou graag bij de familie willen horen, maar die laten dit niet toe.


Schrijfstijl: Deze schrijver gebruikt geen lange sfeerbeschrijvende zinnen. Hij houdt het over het algemeen kort, maar heel duidelijk. De woorden zijn niet al te moeilijk en het is goed te volgen.


Overig: Het verhaal speelt zich grotendeels in het huis af. Heel soms op straat of in een café. Het verhaal is een ik-perspectief, door de ogen van Jack.

Inhoud: Het verhaal is opgebouwd uit twee stukken.

Deel één: In het huis wonen vier kinderen samen, Julie 16 jaar, Jack 14, Sue 12 en Tom 6 jaar. In het begin leeft de familie nog samen met de ouders in het huis. De familie heeft geen vrienden, kennissen of andere familie. Ze zijn geïsoleerd van de buitenwereld. Mede omdat ze in een half gesloopte wijk liggen waar een snelweg moet komen.
De vader houdt zich veel bezig met tuinieren, het is zijn hobby. Maar omdat hij een hartaanval heeft gehad wil hij de tuin met cement bedekken. Daarom bestelt hij een grote hoeveelheid cement en zand. Jack moet zijn vader goed meehelpen maar hij is niet erg behulpzaam. Terwijl zijn vader met zwaar werk bezig voor de tuin krijgt hij een fatale hartaanval. Jack voelt zich hiervoor erg schuldig want toen zijn vader aan het werken was zat hij zich op de WC te masturberen. Terwijl hij het zware werk moest doen.
Later word ook moeder erg ziek. Als jack 15 word is zijn moeder al zover dat ze zijn verjaardag op haar slaapkamer vieren. Julie gaat steeds meer in het huishouden doen. Jack is niet zo netjes en voert zijn klusjes slordig uit. Daarom vertelt zijn moeder hem dat ze naar ziekenhuis moet en dat ze dan op hem en Julie moet kunnen vertrouwen. Zijn moeder vertelt hem nadrukkelijk dat hij zijn best moet doen omdat ze dan anders in weeshuis belanden. Drie dagen later vind Julie haar moeder dood op bed. De kinderen besluiten het niemand te vertellen. Ook gaan ze haar begraven dat niemand het te weten komt. Ze stoppen haar in de kelder in een bak en vullen het op met cement.

Deel twee: Een tijd later na de dood van hun moeder zijn ze eindelijk een beetje gewend aan de nieuwe gezinssituatie. In het begin heeft Jack het wel naar zijn zin, maar later gaat hij zich steeds meer ergeren aan de zooi in het huis. Julie gaat het beter af, die heeft een grote verantwoordelijkheid maar heeft het wel erg druk. Ook Tom is erg lastig, op school word hij veel gepest en wil daarom een meisje zijn, want die worden niet gepest. Daarom kleden zijn zussen hem aan als een meisje, tot irritatie van Jack. Nog zoiets voor Jack is het vriendje van Julie, Derek. Die zou hun zo kunnen aangeven. Op een avond nadat Derek en Julie ruzie hebben gehad, neemt Derek Jack mee naar een snookerhal. Heel de tijd door zit Derek naar de thuissituatie te vragen, op ergernis van Jack.
Op een keer vinden Jack en Sue een barst in het cement waar zijn moeder in ligt. Jack word wel steeds makkelijker in de omgang met Sue. Sue leest hem ook voor uit haar dagboek, over zijn gedrag van de laatste tijd.
Als Derek weer een keertje langskomt ontdekken Sue en jack een vreemde geur in het huis, later blijkt dat die geur uit de bak waarin moeder begraven ligt.
Derek ontdekt de bak, zowel het gat als de geur. De kinderen verzinnen snel dat het een begraven hond van Jack is. Derek wil het gat wel dichtmaken.
Jack voelt zich niet helemaal op zijn gemak met Tom, die zich steeds meer als een baby gaat gedragen. ‘s Avonds praat Jack eens met Tom die al in bed ligt. Daarna komt ook Julie de kamer binnen en Jack en Julie praten samen op Julie’s bed door. Ze begint met hem te vrijen, maar dat ziet Derek die opeens de kamer binnenkomt. Hij word ontzettend kwaad en loopt weg. Ze vrijen verder onder het lawaai dat Derek maakt die het graf van moeder aan het openbreken is.
Als hij klaar is scheurt hij wek met zijn sportauto. Een tijdje later zien ze allemaal blauw licht en ze horen auto’s. De politie.
Leeservaring

Het onderwerp: Het onderwerp was niet echt saai, maar niet een alledaagse situatie. Ik heb er niet veel van kunnen opsteken, in de zin van of het een boodschap heeft of zoiets.

De gebeurtenissen: De verhaallijn kun je er zo uithalen, je ziet snel wat hoofd- en bijzaak is. Het eind was echt, maar ik vond het niet genoeg, een beetje te kort. Het boek is voor de rest wel origineel, ik heb het nog nooit eerder gezien.

De structuur: Je zit echt meteen goed in het boek, de spanning komt lekker snel op gang, dit vergemakkelijkt het lezen. Ook omdat het goed samenhangt met elkaar. Er is niets overbodigs gezegd maar het eind het langer gekund.

De personages: Bij Jack kon je je het verhaal echt voorstellen, een beeld maken. Voor de andere was dit moeilijker want die hadden geen gevoelsuitingen in het bek. Allen bij Jack raakte je echt betrokken. De hoofdpersonen waren ook helemaal niet voorspelbaar, soms zelfs een beetje eigenaardig.

Het taalgebruik: Ik had niet echt veel moeite om de taal van de schrijver, en het Engels, te begrijpen omdat de schrijver echt ‘straight to the point’ is. Boeken zoals deze in het ik-perspectief lezen ook wel makkelijk, en dan vind je het meestal weer leuker.

Over de Auteur: Ian McEwan is geboren in 1948 in Engeland.
Hij is na het behalen van zijn Universitaire graad Malcolm Brabury’s een schrijfcursus gaan volgen aan de Universiteit van East Anglia, en schreef gelijk twee verhalen bundels: First Love, Last Rites (1975) en In Between the Sheets (1977).
Ook schreef hij onder andere: The Cement Garden (1978)
The Confort of Stangers (1981)
The Child in Time (1987)
The Innocent (1990)
Black Dogs (1992)
The Daydreamer (1994)


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen