Boekverslag : Roald Dahl - The Witches / De Heksen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1144 woorden.

De Schrijver

De schrijver heet Roald Dahl. Hij is een hele bekende schrijver die veel bekende boeken heeft geschreven. Helaas is hij overleden in 1990. Hij is geboren in 1916. Hij is een Britse schrijver van Noorse afkomst. Hij heeft enge boeken geschreven, maar de meeste waren wel grapPig. Hij heeft boeken voor volwassenen geschreven, maar hij is het meest bekend door zijn kinderboeken. Dit zijn de meest bekende boeken (die ik even in het Nederlands opschrijf) en waar een uitroepteken achterstaat, die hebben een zilveren griffel gekregen. Sjakie en de Chocoladefabriek, De Griezels(!), Daantje de Wereldkampioen(!), De Heksen, Matilda, De Reuzenperzik en De GVR(!). De bekendste volwassen boeken zijn onder andere Someone like you, Kiss kiss, Boy en het vervolg daarop Solo. De tekeningen van de meeste boeken zijn gemaakt door Quentin Blake. Ook hij is wel bekend. Tom Eyzenbach en Patrick Benson hebben ook nog tekeningen voor boeken van hem gemaakt. Van sommige boeken zijn ook films gemaakt, zoals De Heksen en Matilda.De hoofdpersonen

De hoofdpersoon is een jongetje, maar het gekke is dat zijn naam niet wordt genoemd. Hij is 7 jaar. Zijn grootmoeder noemt hem lieverd of allemaal van dat soort dingen. De grootmoeder wordt ook alleen maar grootmoeder genoemd. Verder zijn er dan nog de heksen. De opperheks lijkt een hele aardige mevrouw, maar als ze haar masker af doet is zij heel eng. Het jongetje is wel zielig, want zijn ouders zijn overleden. Hij blijft dan bij zijn grootmoeder. En die grootmoeder kan heel goed verhaaltjes vertellen. Het meeste vertelt ze over heksen. En wat zij allemaal zegt is echt gebeurd, zegt ze. Dan is er nog Bruno, een heel dik jongetje dat heel veel eet. En dat is wel lastig, want daardoor verandert hij in een muis. Dat zijn de hoofdpersonen.Het verhaal (1)

Het verhaal speelt zich af in Noorwegen. In een hoofdstuk vooraf zegt Roald Dahl dat dit verhaal gaat over echte heksen, maar niet die rare die op bezemstelen vliegen en een hoge puntmuts ophebben. Nee, deze zien er heel gewoon uit. Net zo als gewone mevrouwen hebben zij gewone banen en gewone kleren aan. Ze zien er gewoon net zo als een normale mevrouw uit, alleen zijn ze heks. Ze lopen de hele dag te piekeren welk kind ze vandaag verpletteren zullen. Ze hebben ook een eigen motto, namelijk ‘Een kind is twee-en-vijftig per jaar. Vermorzel en verpulver ze, pletter ze in elkaar.' Zo loopt ze de hele dag te denken. Een heks heeft even veel plezier in een kind uitroeien als een bord met slagroom opeten. Het slachtoffer wordt heel zorgvuldig uitgekozen zoals een jager in een bos een vogeltje besluipt. En dan slaat ze toe. Vonken spatten, ratten krijsen en weg is het kind. Een heks slaat ze niet in met messen of schiet ze dood, nee, je moet goed begrijpen dat er toverkunst in haar vingers zit. Daarom kan ze ook nooit opgepakt worden door de politie. Een heks is ook altijd een vrouw, ik wil niks vervelends zeggen over vrouwen. Nee, de meeste vrouwen zijn hardstikke aardig, maar een heks is eigenlijk geen vrouw. Ze is een demoon verkleed als een vrouw, maar een boeman kan nooit een vrouw zijn, maar die is half zo gevaarlijk als een heks. En dan begint het echte verhaal.Het verhaal (2)

Dat ene jongetje moet samen met zijn ouders naar Noorwegen om daar met hun oma kerstmis te vieren. Zelf wonen ze in Engeland. Onderweg krijgen ze een auto-ongeluk waarbij zijn ouders overlijden. Hij blijft dan bij zijn oma. En die kan heel goed verhaaltjes vertellen over heksen. En dat doet ze dan ook. Ze vertelt alle geheimen over heksen en die zijn dat een heks een pruik op heeft, want ze is eigenlijk kaal. Ze heeft blauw spuug. Grote neusgaten, die een beetje op schelpen lijken. Ze heeft geen nagels aan haar vingers, maar gewoon dunne gekromde vingers en daardoor moet ze altijd handschoenen dragen. Vierkante voeten. En geen pupil. Dat waren de geheimen van de heks. Het is nog kerstvakantie als dat jongetje bij zijn oma is. En in die vakantie wordt ook het testament van de vader van dat jongetje gevonden en die wil dat ze naar Engeland gaan. En dat doen ze dan ook. Als de daar zijn gaat het even weer gewoon tot de zomervakantie, want dan krijgt de oma longontsteking, omdat dat ze altijd sigaren rookt. En dat is wel jammer, want ze wilden eigenlijk naar Noorwegen gaan, maar dat gaat nu niet door. Ze moeten naar een hotel aan zee in Engeland. Dat jongetje heeft van zijn oma muizen gehad voor de troost. En die wil hij gaan trainen in dat hotel, maar het mag eigenlijk niet van de baas van dat hotel. Dus zoekt hij een rustig plekje op waar niemand is. En dat vindt hij een hele grote vergaderzaal. Na een poosje komen er opeens allemaal dames binnen. Gelukkig zat hij achter een scherm. Opeens ontdekt hij iets. Alle mevrouwen hebben handschoenen aan en een pruik op. Het zijn heksen. Om precies te zijn is het een vergadering voor alle heksen in Engeland met de opperheks over heel de wereld. Hij hoort alles over een nieuw soort gif wat kinderen in muizen verandert. Gelukkig kunnen de heksen hem niet goed ruiken. Want eigenlijk kunnen de heksen heel goed ruiken. Maar op het laatst schreeuwt een heks dat ze hondepoep ruikt. Zo ruiken kinderen voor heksen. Dan wordt hij gegrepen en geven ze hem dat nieuw soort gif en verandert hij onmiddellijk in een muis. Samen met nog een jongetje wat ze eigenlijk voor proefkonijn hadden, en nu zijn ze met z'n tweeën. Bruno heet dat andere jongetje. De opperheks had hem 6 repen chocola beloofd en die kwam hij nu halen. Maar dat gif zat er op dus veranderde hij ook in een muis.Het verhaal (3)

Samen rennen ze weg naar grootmoeder. Het jongetje gaat dan in de kamer van de opperheks een flesje van dat gif halen. Dat lukt hem en dan gaat hij het in het eten dat al die heksen bij het avondeten op gaan eten. Als hij daar mee klaar is gaat zijn grootmoeder eten. En hij gaat mee in de handtas samen met die Bruno. Die leveren ze eerst even af bij de ouders, maar de moeder is heel bang voor muizen maar het lukt toch. Als ze zitten te eten komen de heksen binnen. Die gaan dan soep eten waar het gif in zit. En dan.... Veranderen ze in muizen. Muizenvallen worden gehaald en gezet. En even later zijn er geen muizen meer. Wat het rare is van het jongetje dat hij nog wel zijn eigen stem heeft. Ook al is hij een muis. Dan gaan zijn grootmoeder en hij weg. En samen gaan ze proberen alle heksen uit te roeien.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen