U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Anton Koolhaas - Vanwege Een Tere Huid.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1590 en is laatst upgedate op 18/06/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1409 woorden.

Leesverslag: Vanwege een tere huid.1 Zakelijke gegevens

a Auteur: Anton Koolhaas.

b Titel: Vanwege een tere huid, Wolters-Noordhof BV, Groningen, 1991, 21e druk, 186 blz. (eerste druk 1973, Van Oorschot’s uitgeversmij BV, Amsterdam).

c Genre: Roman.2 Eerste reactie

a Keuze: Ik heb dit boek gekozen omdat de titel mij wel bekend voorkwam, daarom dacht ik dat het wel een goed boek zou zijn. Dus ging ik het maar lezen.

b Inhoud: Ik vond het hele vreemde namen: Takkie, Jokke, Hoedna’s. Het einde ‘De Reiniging’ vond ik ook een beetje verwarrend wat de tijd betreft, ik heb dat nog een keer gelezen en toen begreep ik het al beter. Ik vond het boek makkelijk weg te lezen, ik had het zo uit. Bij het lezen van het boek was de eerste vraag die in mij opkwam: Wat zijn Hoedna’s, en waarom wordt hun leven beschreven? Hoedna’s zijn een soort beverachtige dieren. Ze zijn door de opa van Takkie in een natuurgebied gezet, waar Jokke en Takkie op vakantie zijn. Later ontmoet Jokke de Hoedna’s en het beschrijven van het leven van de Hoedna’s was van belang voor het einde van het boek.3 Verdieping

a Samenvatting:

De schrijver is aan het woord, hij beschrijft de handelingen en de gedachten van de personages. De belangrijkste personen die in het boek voorkomen zijn Takkie, Jokke, Lussen en Twenna (Hoedna’s), Jokkes vader en Takkies vader en moeder.

Jokke fietst elke dag van huis naar school en weer terug. Tegenover zijn school staat een heel groot huis. En elke keer als Jokke daar langs fietst zit er een meisje, Takkie, achter het raam.

Hij vraagt aan zijn vader wie er in het huis woont, maar zijn vader zegt dat er rare mensen wonen en dat hij er beter uit de buurt kan blijven. Op een dag fietst Jokke door het dorp en komt hij Takkie tegen, hij schrikt heel erg want hij weet niet wat hij moet zeggen of doen. Nadat ze elkaar een paar keer hebben gezien worden ze verliefd op elkaar.

In dezelfde tijd leven er 2 Hoedna’s in een natuurgebied vlak bij Takkies huis. Ze zijn daar heen gebracht door de opa van Takkie. Hij heeft ze meegenomen uit Afrika, om als cadeautje aan zijn dochter te geven. Maar de Hoedna’s zijn erg gevaarlijk voor Annepiet, dus hij zet ze uit in een natuurgebied. De Hoedna’s zonnen, eten en paren de hele dag door.

Na elkaar een paar weken gezien te hebben gaan Takkie en Jokke op vakantie. Toevallig vlak bij elkaar. Ze besluiten om een keer samen te gaan kanoën in het natuurgebied waar ze zitten.

Die dag pakt Jokke al zijn geld, 6 rijksdaalders, om iets van te kopen onderweg en huurt een kano waarmee hij Takkie op gaat halen.

Als hij aan het varen is komt er op eens een grote golf en slaat hij om. Hij kan niet zwemmen, maar ondanks dat kan hij toch boven water komen en de kano omdraaien. Dan merkt hij dat zijn geld in het water gevallen is. Hij heeft het heel koud, maar hij probeert ze toch op te duiken. Hij probeert het steeds op nieuw, maar het lukt niet. Als hij voor de zoveelste keer misselijk, koud en moe de kant op klimt moet hij overgeven en raakt hij bewusteloos.

Ondertussen zit Takkie ongeduldig op Jokke wachten. Haar aan alcohol verslaafde en gekke ouders zeggen dat het maar een stomme jongen is die zich niet aan zijn afspraken kan houden. Maar Takkie weet dat er iets gebeurd is, als het inmiddels al donker is, want als er niets gebeurt zou zijn, zou Jokke er al lang al zijn.

Jokke was toen al bij bewustzijn gekomen en begint nog een beetje duizelig richting het huis van Takkie te lopen. Onderweg komt hij de Hoedna’s tegen. Die denken dat hij een pelikaan is vanwegen zijn lichte huid en roze zwembroekje. Ze graven zijn buik open en vermoorden hem.

Jaren later, als het huis en het natuurgebied verwoest is door de 2e Wereld Oorlog en de Hoedna’s verdwenen zijn, staat er een bungalow park op die plaats.b Onderzoek van de verhaaltechniek:

Waarom denken de kinderen zo moeilijk? De schrijfstijl is erg filosofisch. De schrijver beschrijft de gedachten die helemaal niet bij 12-jarige personen passen. Dat doet hij waarschijnlijk om het verhaal een eigen stijl te geven.

De plaats waar het verhaal zich afspeelt is in het dorp, maar vooral in het natuurgebied waar Takkie en Jokke gaan kanoën en de Hoedna’s wonen. Het verhaal chronologisch geschreven, maar er komen ook flashbacks in voor, dat doet de schrijver zodat je het beste begrijpt waarom de Hoedna’s er zijn. Aan het einde van het boek wordt er een tijdsprong gemaakt en komt het laatst deel ‘De Reiniging’. Het verhaal speelde zich voor en ronde de 2e Wereld Oorlog af.

De hoofdpersonen zijn Takkie en Jokke, Ze zijn beide ongeveer 12 jaar. Jokke is heel dromerig en verliefd op Takkie. Takkie denkt best wel filosofisch na, ze vindt Jokke ook heel leuk. De Hoedna’s spelen ook een belangrijke rol. Koolhaas springt steeds over tussen de kinderen en de Hoedna’s. Hoedna’s zijn een soort bevers die hun vijand, de Pelikaan maar ook andere dieren, leeggraven met hun vlijmscherpe achterpoten op zoek naar voedsel. De Hoedna’s (Lussen en Twenna) zijn erg gelukkig als de zon schijnt en ze houden erg van seks. Ze denken vaak terug aan het leven voor ze in het natuurgebied geplaatst werden. Waar wonen de Hoedna’s nou precies? Ze wonen in een natuurgebied waar Jokke en Takkie op vakantie zijn, en achter het vakantiehuisje van Takkie wonen de Hoedna’s.

Door de gedachten van de hoofdpersonen uitvoerig te beschrijven zijn sommige situaties heel grappig. Je ‘ziet’ ze dan twijfelen en zo leef je je nog meer in het boek in.

Het is een auctoriaal verhaal, het heeft een alwetende verteller. Je leest namelijk de gevoelens en gedachten van meerdere personen en van de Hoedna’s. Het verhaal is ook een beetje filosofisch geschreven. De gedachten zijn erg filosofisch.c Op zoek naar de thematiek:

De hoofdgedachte (het thema) is liefde en dood. De tekstgedeelten en motieven die typerend zijn voor dat thema zijn de paringen van de Hoedna’s, de verliefdheid van Takkie en Jokke en de dood van Jokke.

Het verband tussen de titel en het thema is de dood. Een aantal personen, ook Jokke, worden beschreven als mensen met een tere huid. Daarom worden ze beschermd tegen de Hoedna’s. Maar Jokke, met zijn tere huid wordt later leeggegraven door de Hoedna’s, hij gaat dus dood.

d Plaats in de literatuurgeschiedenis:

Waarom wordt er een verhaal lijn van 2 dieren door het verhaal gemengd? Omdat de schrijver vaak boeken over dieren schrijft. En later komen de verhaallijnen samen aan het eind van het boek.

Het werk is voor het eerst gepubliceerd in 1973, vanaf die keer zijn er nog 20 drukken gevolgd. De schrijver schrijft de meeste boeken over dieren, maar in dit boek heeft hij dieren en mensen gecombineerd.

Dit werk is typerend voor de schrijver, omdat de schrijver meestal verhalen over dieren schrijft, en dit boek is een combinatie van een dierenverhaal en een verhaal over mensen.4 Beoordeling

Het verhaalelement wat vooral een positieve werking op mij heeft is de humor die in het boek werd gebruikt. Het stuk waar Jokke Takkie op ging halen met de kano vond ik erg grappig. Het verhaal element dat een negatieve invloed op mij heeft is het saaie beschrijven van het leven van de Hoedna’s. Dit boek kan je vergelijken met andere boeken die 2 verhaallijnen hebben en die gedeeltelijk over dieren gaan.

Het thema vind ik erg goed. Liefde en dood zijn de dingen die heel erg veel voorkomen in het leven. En boeken over liefde vind ik over het algemeen heel leuk.

Het taalgebruik is soms wat moeilijk, omdat het een beetje filosofisch is. Maar dat vind ik niet hinderlijk. Het is leuk dat je de gedachten zo nauwkeurig kan lezen.

Mijn eindoordeel over dit boek is positief. Het was een boek dat ik in een ruk uitlas. Er zaten erg leuke stukjes tussen. Het enige wat negatief was aan het boek is het saaie beschrijven van het leven van de Hoedna’s.

Ik zou een ander dit boek aanraden, omdat het een boek is dat je heel makkelijk voor je lijst kan lezen, je hebt het zo uit. En het is evengoed een leuk boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen