Boekverslag : Anton Koolhaas - Vanwege Een Tere Huid
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1149 woorden.

Auteursnaam

Anton Koolhaas



Volledige titel

Vanwege een tere huid



Jaar van uitgave gelezen druk

1991



Jaar van uitgave eerste druk

1973



Omvang en aantal hoofdstukken

Het boek heeft 176 pagina's en bestaat uit 14 ongenummerde hoofdstukken.



Titel en Motto

Titelverklaring: De titel heeft betrekking op het feit dat Annepiets vader de hoedna's de vrijheid gaf vanwege haar tere huid (hetgeen Jokke noodlottig wordt) én de tere huid van Jokke die niet tegen de nagels van de hoedna bestand is. Motto: Er is geen motto in dit boek



Achtergrond

Andere titels: De hond in het lege huis (1964), Tot waar zal ik je brengen?? (1976), Een kind in de toren (1977).



Wanneer leefde de auteur: Anton Koolhaas leefde van 1912 tot 1992.



Iets over zijn leven: Koolhaas studeert na de HBS sociologie, hij wordt journalist en criticus. Van 1935 tot 1940 is hij redacteur van de NRC. In 1943 wordt hij film- en toneelcriticus bij 'De Groene Amsterdammer' en van 1952 tot 1955 is hij hoofd van Stichting Culturele Samenwerking in Indonesië. Na zijn terugkeer bekleedt hij diverse journalistieke functies. Van 1968 tot 1978 is hij directeur van de Nederlandse filmacademie.



Inhoud

Korte samenvatting: Jokke is verliefd op Takkie de Koning. Op een dag wacht Takkie hem op en er volgt een gesprek, later maken ze samen een kanotochtje. Dicht bij het ouder lijk huis van Takkies moeder leven twee hoedna's. Takkie gaat met haar ouders op vakantie naar een huis aan een rivier in P. en Jokke die daar met zijn ouders in een pension zit, wil naar haar toevaren. De kano slaat om,Jokke raakt gewond, maar kan nog op dde kant klimmen. Als hij naar Takkies huis loopt, wordt hij plotseling aangevallen door Lussel en Jokke wordt gedood. Jokkes lijk wordt nooit gevonden.



Personen

Hoofdpersonen:

- Jokke: Jokke is 12 jaar en is blijven zitten in de eerste klas van de middelbare school. Hij droomt en fantaseert graag en is erg kwetsbaar. Hij heeft nog in het geheel geen greep op zijn leven. Ik vind het een verlegen jongetje, die meer moet doen wat hij wil.

- Takkie de Koning: Takkie is 12 jaar, ze verveelt zich vaak en wordt vooral door haar moeder met zorg omringd. Ze wordt wel gezien als een zelfstandig mens en is volwassener dan Jokke. Ik vind Takkie een aardig meisje.

- De hoedna's Lussel en Twenna: Zij zijn beverachtige dieren die in en aan het water leven. Ze bouwen dijken en graven tunnels, ze eten vis en doden hun vijanden door hun buik met achter poten open te graven. Ze hebben vage herinneringen aan vroeger, doen allerlei spelletjes en paren op vreemdsoortige wijze. Ik vind het vreemde beesten die nooit bestaan hebben, daardoor wordt het verhaal ook ongeloofwaardig.



Bijfiguren:

- ouders van Jokke: De vader van Jokke is leraar.De rol van de ouders van Jokke is erg klein. Er wordt weinig over hen gezegd. Ze zijn typen.

- ouders van Takkie (Cor en Annepiet): Vader Cor is een verlopen arts die 2 kinderen uit zijn eerste huwelijk met de dochter van zijn vroegere hospita heeft. Haar Moeder, Annepiet, is de rijke nicht en tweede vrouw van Cor. Zij verwachten, in tegenstelling tot de kinderen, niets meer van het leven en de herinnering aan hun ge- meenschappelijk verleden schept, in tegenstelling tot de hoedna's geen lotsverbondenheid. Annepiet is wel bezorgd over haar kind. Er wordt uitvoerig over de ouders geschreven. Ze zijn typen.



Tijd en Plaats

Plaats van handeling: Het speelt zich af in een stad, in een dorpje P. en bij rivier en 'de goudmijn' (terrein van de hoedna's). Later speelt het zich in een bungelowpark af. Tijd van handeling: Hoofdstukken 1 tot 14 spelen zich enkele maanden in een zomer vóór de Tweede Wereldoorlog. 'De reiniging' speelt zich vlak na WO II af. Tijdverloop: Het verhaal is fragmentarisch. Er zijn veel flash-backs, flash-forwards en tijdsprongen.



Perspectief

Perspectief: Het perspectief verschuift steeds van personaal perspectief naar auctoriaal perspectief. Spanningopbouw aan de hand van perspectief: De identificatie van de verteller met Jokke, Takkie en Annepiet is heel groot, en tegelijkertijd maakt hij zich telkens van hen los om het tafereel dat hij opriep en de emoties die hij losmaakte van buitenaf te becommentariëren. Eerst begint de schrijver de situatie en stemming te beschrijven, vervolgens de eerste ontmoeting van Takkie en Jokke. Er zijn dan veel vooruitwijzingen naar Jokkes dood. Dan volgt uiteindelijk de verdrinking van Jokke in het water en Takkie in de toneelkist. En tenslotte 'De reiniging' waarin de lezer en verteller zich met de afschuwelijke afloop verzoenen.



Motieven en Thematiek

Motieven:

-sproookjesmotief (Jokke ziet Takkie als Raponselfiguur; droomkasteel van Takkie)

-water (rivier, zee; symboliseert de onbereikbaarheid van de geliefde)

-alcoholisme

-stukgelopen huwelijk

-metamorfose (toneel spelen; meisje wordt vrouw)

-dood en destructie



Thema: Het thema is prille jeugdliefde met een fatale afloop. Jokke en Takkie waren pas 12 en werden toen voor het eerst in hun leven verliefd. Uiteindelijk is het fataal afgelopen want Jokke werd gedood door de hoedna Lussel. Door deze vroegtijdige beëindiging van zijn leven, is de liefde tussen Jokke en Takkie wel 'zuiver' gebleven. De verteller vindt namelijk dat volwassener liefdes niet brengen wat de partners ervan gehoopt hadden.



Eigen mening

De liefde tussen Takkie en Jokke vind ik heel mooi beschreven. Dit in tegenstelling tot de verhalen waarin er wordt verteld over de relatie tussen Cor en Annepiet en de relatie tussen de twee hoedna's. Ik vind vooral dat het verhaal over de twee hoedna's er niet echt bij past. Ik vind het ook mooi dat er eerst twee verhalen door elkaar lopen: dat over de verliefdheid van Jokke en Takkie en dat van de twee hoenda's. En dat die verhalen dan toch bij elkaar komen wanneer Jokke de hoenda's ontmoet. Ik heb dit boek met veel plezier gelezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen