Boekverslag : Roald Dahl - De Fantastische Meneer Vos
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1070 woorden.

Titel

De fantastische Meneer VosAuteur

Roald DahlDit prachtige boek , van Roald Dahl , is uitgegeven bij de Fontein. De illustraties zijn van Donald Chaffin , maar in de recente uitgave zijn deze van Quinten Blake. Tussen twee haakjes , de fantastische Meneer Vos is oorspronkelijk in het Engels geschreven , maar door Harriet Freezer vertaald.De fantastische Meneer Vos is een verhaal van hebberigheid, maar ook samenwerken bij ontberingen.De fantastisch slimme Meneer Vos, ook fantastisch grapPige Meneer Vos, woont in een hol onder een boom ergens op een heuvel met zijn familie, Mevrouw Vos en 4 kinderen. En elke avond vraagt hij aan zijn vrouw : ”En, liefste? Wat mag het wezen vandaag? Een mollig kippetje van Bolus? Een eend of een gans van Bits? Of een mooie kalkoen van Biet?” En als Mevrouw Vos gezegd had wat ze wilde hebben, sloop hij in de duisternis naar Bolus, Bits of Biet om kippen, eenden, ganzen of kalkoenen te halen.

Jullie moeten wel weten dat deze drie boeren stinkend rijk waren, en daarom ook zo gierig dat je nog nooit hebt meege- maakt. Ze waren er dan oo, zo op uit om deze kleine dief de nek om te draaien. Maar Meneer Vos was ze altijd te slim af. En zo was het een gelukkig leven bij de Vossen. Tot op die ene dag...Meneer Vos had weer aan zijn vrouw gevraagd : ”En, liefste? Wat mag het wezen vandaag? Een mollig kippetje van Bolus? Een eend of een gans van Bits? Of een mooie kalkoen van Biet?” , dan had ze geantwoord : “Haal maar twee kalkoenen ven Biet.” En Meneer Vos vertrok, maar al had hij zijn uiterste best gedaan om te merken of er iemand was, Biet had zijn staart afgeschoten, net toen hij wilde vertrekken. De drie boeren lagen namelijk op de loer, maar ze hadden gemerkt dat hij alleen zijn staart verloren was, en dat was niet genoeg.

Dus maakten ze een plan om de Vossen uit te graven. Dat ging als volgt: gewoon met graafmachines graven tot dat ze de Vossen te pakken hadden. Toen de Vossen dat merkten, wisten ze niet wat er hen te doen stond om van de dood te ontsnappen. Alleen onze geniale Meneer Vos wist iets. Ze zouden gewoon ook gaan graven.

Dat deden ze dan ook, maar al gouw gaven de drie Boeren het op. Ze waren moe ven een hele dag lang in zo’n stoel te zitten. Maar ze zworen zich in ieder geval de vossen niet te laten ontsnappen. Nu kwam Biet met een plan op de proppen, al de drie boeren zouden hun mensen van op de boerderij de heuvel laten omsingelen (eigenlijk was het al geen heuvel meer maar eerder een krater). Dus kwamen die nacht 108 mannen van de drie boerderijen de heuvel omsingelen, en iedereen had een knuppel of iets dergelijks vast, dat de Vossen langs geen kant meer konden ontsnappen. Maar ook d andere dieren die in de berg woonden konden niet meer ontsnappen. Zo moest wel iedereen wel aan de hongerdood sterven een dat wisten de boeren maar al te goed, en ook Mevrouw Vos was de eerste die er echt last van begon te krijgen. Maar de fantastische Meneer Vos was geen fantastische Meneer Vos als hij niet het allergeniaalste plan bedacht had dat hij tot nu toe bedacht had. En dat ging als volgt: Meneer Vos wist de weg van zij tot al de boerderijen uit zijn hoofd, hij had het zelfs al 1 keer met ogen dicht gedaan en dat was hem gelukt, dus waarom niet onder de grond in plaats van boven? En hij voerde zijn plan uit en kwam ondertussen Das tegen die er ook al erg uitgehongerd uitzag en zij tegen hem: “Ik heb voor al deze ellende gezorgd en daarom zal ik er ook waar voor zorgen dat alles goed komt!!!”. Das kon dat bijna niet geloven maar Vos zij hem alle dieren van de hele berg naar zijn hol te roepen want er zou een groot feest gevierd worden. Dat was Das helemaal te veel en daarom deed hij gewoon wat er hem gevraagd werd. En aangezien Biet ook appelcider maakte was er eten en drinken genoeg voor iedereen, alle 31 dieren van de berg: Meneer en Mevrouw Vos en 3 kleine Vosjes, Meneer en Mevrouw Das en 3 kleine Dasjes, Meneer en Mevrouw Mol en 4 kleine Molletjes, Meneer en Mevrouw Konijn en 5 kleine Konijntjes, Meneer en Mevrouw Wezel en zes kleine Wezeltjes. En zo leiden al deze dieren tot op heden een gelukkig leven. Tussen 2 haakjes, Voor zover ik weet zitten Bolus Bits en Biet nog altijd op deze berg te wachten...Hier nog een beetje meer informatie over Roald Dahl:

Dahl, Roald (Llandaf, Zuid-Wales, 13 sept. 1916 – Oxford 23 nov. 1990), Brits schrijver van Noorse afkomst, begon zijn carrière met Over to you: 10 stories of flyers and flying (1946), maar werd beroemd met twee bundels bizarre en fantastische verhalen, Someone like you (1953) en Kiss kiss (1960); beide bundels zijn in 1979 en 1980 in nieuwe rangschikking herdrukt als Tales of the unexpected en More Tales of the unexpected. Zijn komische en gruwelijke effecten bereikt hij vaak door gewone mensen conventioneel te laten reageren op buitengewoon onconventionele situaties. Dahl is de meester van de ‘twist in the tale’, de onverwachte wending die vaak door het absurde effect op de lachspieren werkt. De schrijver is duidelijk beïnvloed door Edgar Allan Poe en Saki; zijn zwarte humor bevalt miljoenen lezers. In de jaren zestig begon Dahl ook kinderboeken te schrijven, die nog altijd veel succes hebben, ook in de Nederlandse vertalingen. De autobiografische verhalen Boy (1984) en Going solo (1986) zijn bedoeld voor oudere kinderen. Hij heeft veel voor de filmindustrie geschreven. Ook zijn twee enige romans, Sometime never: a fable for superman (1948) en My uncle Oswald (1979), kunnen tot de fantastische literatuur worden gerekend.Werk

Verhalen: Twenty-nine kisses (1969); Switch bitch (1974); The wonderful story of Henry Sugar, and six more (1977).Kinderboeken: James and the giant peach (1961); Charlie in the chocolate factory (1964); The magic finger (1966); Fantastic Mr. Fox (1970); Charlie and the Great Glass Elevator (1972); Danny, The champion of the world (1975); The twits (1980); The BFG (1982); The witches (1983); The giraffe and the pelly and me (1985); Matilda (1988).
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen