U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Dirk Bracke - Overleven In De Tros.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=752 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 437 woorden.

Het verhaal begint wanneer Hortense haar man verlaat, omdat die te veel drinkt en nooit tevreden is met haar werk. Ze vertrekt wanneer ze in Parijs ziet hoe de laatste koning wordt onthoofd en het koninkrijk wordt vervangen door het keizerrijk o.l.v. Napoleon.

Hortense gaat werk zoeken in het leger en ze kan in de tros gaan werken waar ze gewonde mannen moet verzorgen. Om meer geld te kunnen verdienen om haar eten te betalen, slaapt ze met andere mannen. In de tros leert ze Jean kennen waarmee ze heel goed overweg kan. Ook leert ze Caroline kennen, een jong meisje die haar toevlucht zoekt in het leger. Hortense helpt haar een beetje. Enkele jaren gaan voorbij en moeder Hortense, zoals ze genoemd wordt omdat ze zich over iedereen ontfermt, bevalt van een meisje dat ze Michèle noemt. Enkele jaren later krijgt ook Caroline een baby en ze noemt haar zoon Marcel. Marcel en Michèle kunnen goed met elkaar opschieten en beleven vele avonturen. Dan vertrekt het leger naar Rusland om Moskou in te nemen. De reis naar Moskou gaat goed maar het begint kouder te worden en de winter nadert. Op weg naar Moskou krijgt Caroline dysenterie en sterft.

Na vele maanden gezworven te hebben, bereiken ze Moskou waar niemand te bekennen is. De Fransen, die het niets kan schelen, trekken de leegstaande huizen in en smullen van het achtergelaten eten. Maar dan steken de Russen de stad in brand en moeten alle Fransen vluchten. De Russen komen hen achterna. Ondertussen is het echt winter geworden en alles is ondergesneeuwd.

Na vele dagen stappen moeten ze Marcel achterlaten omdat hij bevroren niet meer verder kan. Hij zal weldra sterven. Nu blijven alleen nog Michèle en Hortense over.

Van Jean horen ze niets meer omdat die bij de legertroepen moet blijven die de Russen op afstand houden. Wanneer ze aan de rivier komen, die de grens vormt tussen Rusland en Pruisen en die ze moeten oversteken, is de brug door de Russen vernietigd en zitten ze in de val. Het leger begint meteen 2 nieuwe bruggen te bouwen. Wanneer de bruggen bijna af zijn, zien ze de Russen over de heuvel afkomen, en iedereen haast zich over de brug. Er wordt geschoten en mensen vallen dood in het water. Michèle geraakt aan de overkant maar dan ziet ze aan de andere kant van de rivier haar moeder, die het geweer van een dode officier neemt en zelfmoord pleegt. Michèle besluit om in Pruisen te blijven en met het geld dat ze gestolen heeft van een dode soldaat, wil ze onderdak zoeken om een nieuw leven op te starten.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen